🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Южна Корея пресича епидемията

Силно засегнатата азиатска страна разчита на масирано тестване, повишена прозрачност и интелигентно използване на технологиите

За по-малко от месец са тествани над 220 000 души, което е рекорден брой на глава от населението
За по-малко от месец са тествани над 220 000 души, което е рекорден брой на глава от населението
За по-малко от месец са тествани над 220 000 души, което е рекорден брой на глава от населението    ©  Reuters
За по-малко от месец са тествани над 220 000 души, което е рекорден брой на глава от населението    ©  Reuters
Темата накратко
  • Южна Корея успява сериозно да ограничи случаите на COVID-19 без драконовски ограничения.
  • Ключови се оказват огромният технологичен и институционален капацитет за ранно масирано тестване за вируса.
  • Мерките обаче не биха имали такъв резултат без строга организация и сериозен финансов ресурс.

Откакто Китай въведе силно рестриктивните си карантинни мерки в Хубей и заобикалящите я провинции, западните медии повтарят, че подобен твърд курс срещу разпространението на COVID-19 в демократичните държави е невъзможен. Горчивият опит на Италия показа обаче, че е възможно и една демокрация да въведе пълна карантина - с приетата в крайна сметка от обществото цена, включително на тежки икономически щети.

Южна Корея предлага алтернативен вариант. Страната е пример за коренно различен подход към справянето с вируса, който стъпва на вече натрупан опит и изисква строга организация и решителни първоначални действия вместо политиката на изчакване, която наблюдаваме и в България. Южна Корея в момента е четвъртата най-засегната от COVID-19 страна след Китай, Италия и Иран, но съвсем доскоро бе на второто място. В последната седмица обаче тя отчете огромен спад в броя на новите заразени (от 851 на 3 март до 35 на 10 март и крачка назад до 242 на 11 март), при това без да въвежда тежки ограничения за пътуванията или да отцепва региони в карантина. Освен това смъртността от болестта в страната е под 1% - едва 60 жертви на фона на над 7700 случая (виж графиката).

Рецептата може да бъде описана като комбинация от ранно масово тестване, висока прозрачност от страна на институциите, ранна информационна кампания и ефективно използване на технологиите на всеки етап от противодействието на вируса.

Колко е важно да си подготвен

COVID-19 не е първото инфекциозно заболяване с епидемичен риск, пред което Южна Корея се изправя. През 2015 г. в страната избухна огнище на друг коронавирус - MERS. Тогава бяха наложени спешни карантинни мерки, а впоследствие влезе в сила нов закон за борба с инфекциозните болести, с който се увеличи капацитетът на страната да се справя с бъдещи епидемии. Започна и специално обучение на здравни работници за справяне с пандемии: как да изследват за инфекции, как да проследяват контактите на заразените и т.н. "Няма много държави в света, които да имат и мозъците, и производствения капацитет да се справят с вирусни огнища както Южна Корея", каза пред South China Morning Post Хан Сюн Ши, професор по обществено здраве в Националния университет на Сеул.

Законът позволява на всички здравни служби, занимаващи се с епидемиологични изследвания, да изискват данни от мобилните оператори за GPS локацията на потвърдено заразените хора, които се съпоставят с данни от публичните CCTV системи и с извлечения от кредитните им карти. Така става възможно много бързо да се установят обществените места, посетени от заразените, и да се проследят всички техни контакти. Страната продължава да работи в тази посока - от следващата седмица ще влезе в сила ускорен процес за достъп на институциите до подобни данни. Те ще ги получават за 10 минути вместо сегашните няколко часа.

Масови тестове

Държавата изключително е улеснила и ускорила процедурата за одобрение на нови диагностични тестове за нови болести. И сега Южна Корея разполага с общо седем вида одобрени теста за коронавируса, повечето от които се произвеждат от частни лаборатории и се изкупуват от държавата. "Стратегията на Южна Корея е възможно най-рано да направят възможно най-много тестове. На ден имат възможност да правят по 15 000 теста", обяснява пред "Капитал" основателят на компанията за разпознаване на изображения Imagga Крис Георгиев, който от години живее в Сеул. Държавата, общо взето, плаща за всичко: покрива разноските за изследванията при съмнение за зараза, а при потвърдена диагноза - и пълните разноски по лечението, въпреки че повечето болници са частни. Така повечето случаи на болестта се хващат в сравнително ранна фаза, което частично обяснява и много по-ниската смъртност от вируса спрямо средната в света.

Според данните на южнокорейското здравно министерство от 15 февруари до сега са изследвани 220 000 души - най-големият брой тестове на глава от населението в света, от които 190 хил. са членовете на християнската религиозна секта Шинчонджи. В нейните редици са концентрирани над 60% от случаите в страната - в град Дегу. След като прокуратурата заплаши да обвини в убийство лидера й заради укриването на данни за евентуално заразени членове, сектата се съгласи да даде на правителството списък с последователите й. Това е и причината за различната демография на заразените спрямо страни като Италия - голям процент от болните в Южна Корея са жени от сектата на възраст между 20 и 30 години, за които рискът не е толкова голям.

Прозрачността като съюзник

"Общественото участие в мерките срещу вируса трябва да бъде спечелено чрез прозрачност", казва пред медиите здравният зам.-министър на Южна Корея Ким Ген Ли, според когото борбата с коронавируса не бива да нарушава принципите на отвореното демократично общество. Практиката обаче е спорна. Правителството разкрива детайлни данни за движението на потвърдени анонимни пациенти в държавни и общински сайтове и през новините. Публикуват се местата, които новите заразени са посещавали - ресторанти, заведения и обществени места. Това понякога води до разпознаването им и до тежки последствия за личния им живот. Посетените от тях обществени места се затварят за два дни за пълна дезинфекция. Дезинфекция се прави и на всяка мотриса на метрото след всеки пълен маршрут. По този начин обществото е допълнително осведомено как да минимизира рисковете от заразяване.

Въведена е и автоматична система за известяване, която се активира през смартфоните на хората, ако се приближат до зона, в която наскоро е имало потвърден заразен. Георгиев разказва, че системата работи на същия принцип като извънредните предупреждения за земетресение или други бедствия в някои държави, като телефонът звъни по забележим начин, независимо от настройките.

Още с първите открити пациенти започва масова информационна кампания за мерките, които всеки може да спази, за да минимализира риска за себе си и околните - спазване на т.нар. социална дистанция и лична хигиена. Тя тече непрекъснато по радиото и телевизиите, а на ъглите по улиците има знаци със същото съдържание на няколко езика. "Общината изпраща листовки на всички AirBnB хазяи, за да ги дадат на гостите си. До такава степен е подробна кампанията им от самото начало", разказва Георгиев.

Недостиг, но не изнемогване

Въпреки цялата си подготвеност и Южна Корея среща някои предизвикателства в борбата си с коронавируса. В епицентъра на заразата Дегу бързо свършват леглата, и то по-скоро местата за карантина, отколкото тези за интензивни грижи. Държавата бързо трансформира за целта обществени сгради. При леглата за по-тежките случаи засега няма дефицит, тъй като от години Южна Корея систематично инвестира във висок брой болнични легла за инфекциозни заболявания. Самите условия за пациентите са на много високо ниво поради богатата здравна система, като Георгиев сравнява санаториумите, в които се изпращат пациенти за карантина, с "петзвездни хотели". Хората с най-леки симптоми остават в къщи, като получават компенсация до 1500 долара според доходите им, както и пакет с жизненоважни продукти - храна, сапун, дезинфектанти и др.

Корейците също спазват и много строга дисциплина на носене на маски, изградена в предишните епидемии в Азия през последните 20 години. Повечето заведения и магазини не разрешават достъп на клиенти без маска. В същото време има недостиг на маските със защита N-95, филтрите, които се произвеждат в Хубей. Но не и пълна липса - с държавен декрет беше забранен износът на местното производство на маски. Държавата ги изкупува от производителите и ги продава на понижена цена на гражданите. Те имат право на две маски N-95 на седмица - по схема, която предотвратява опашки.

Георгиев разказва, че заведенията и улиците и без официална карантина си седят празни - всички си поръчват храна от интернет доставчици и се стараят да не излизат навън, ако не е необходимо. "Южна Корея се слави със страшно бързия си интернет. Когато всички обаче правят едно и също по едно и също време - гледат телевизия или Netflix вкъщи, интернетът не е чак толкова бърз," смее се той.

Равносметка

Южна Корея още не е преборила коронавируса и е напълно възможно ново огнище в Сеул да върне ситуацията обратно към много по-тъмни прогнози. Но успява систематично да намали броя на новите случаи, без да блокира цялата страна и без да се стигне до паника - на базата на добра начална подготовка, масови изследвания и прозрачност за какво се случва със заразата във всеки един момент.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 5

    Ако трябва да обобщя с едно изречение - бързото и масово тестване му е майката. 15 хиляди теста на ден в Ю. Корея биха се равнявали 2000 теста на ден в БГ.

    За сравнение - за почти 2 месеца в БГ я има направени 1000 теста, я не. Т.е. ние тестваме 50 ПЪТИ по-рядко.

    Това означава, че заразените се откриват много по-късно - когат вече са успели да заразят и други.

    В продължение на месец и половина в БГ не се тестваха хора ако нямат симптоми като мантрата беше, че "тестът щял да бъде негативен". Това е просто лъжа. Над 2/3 от всички позитивно тествани са БЕЗ СИМПТОМИ. Т.е. лъжа е, че няма смисъл да бъдат тествани.

    Крайно време е в БГ също да започне по-масово и про-активно тестване - без да се чака да се проявят симптоми.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 1

    Китай, Италия.. Иран - може пък да са директно атакувани и заради това и многото заразени и жертви.. а останалите държави, включително Южна Корея - да са вторично заразени и заради това и по-малкото жертви.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 1

    С това масово целуване тип Кръстника не е учудващо че Италия е най-засегнатата страна в Европа.

    Нередност?
  • 4
    pvm11641924 avatar :-|
    pvm11641924
    • - 1
    • + 1

    Южна Корея де факто е остров, също като Тайван - и там се справят добре. Единствено с навременни мерки епидемията може да се пресече само на остров, в Европа например е невъзможно без затваряне на граници и масови ограничения.

    Нередност?
  • 5
    pvm11641924 avatar :-|
    pvm11641924
    • - 1

    До коментар [#3] от "aussie":

    Най-засегната е в Европа, само защото и първото огнище беше там. Но италианските мерки са най-навременни и строги, затова и до 1-2 седмици ще я изпреварят.

    Нередност?
  • 6
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 2
    • + 5

    БРАВО !!!
    В такава държава бих искал да живея, а не в нашата простотия. Гледам и в НС уплашени безхаберни слуги, които познават само тоягата като начин на управление. А това явно е държава, която се управлява от умни хора, които анализират грешките си, планират добри мерки и действат смело и ефективно въпреки неясния враг. Данните за техните заразени са истински, докато нашите данни само ни заблуждават и плашат. Вместо да обвинява хората, че не си стояли в къщи, корейците трансформират и оборудват обществени сгради в места за карантина. Такива трябваше да има на всеки наш граничен пункт. Всеки, който влиза в България, независимо от къде, трябваше да престои там под карантина за 14 дни. Да може и да изглежда трудно, но с подходяща организация лесдо се свиква. Сега заради безхаберието и снишаването на Барба Ганьос народа на цяла България влезе в карантина. Нима това е по лесно или по евтино? Търговия, производство, транспорт, туризъм - всичко отиде по дяволите. А ние пак се надяваме на топлото време да спре заразата или който ша мре - да мре. Нали така като измрат дъртаците, разходите за бюджета ще намалеят! Такова е мисленето на слугите. Защото в България на власт са слуги, а не свободни независими мислещи и действащи достойни хора. Тези дето оцелеят да не спят, ами да отидат да гласуват за умни свободни хора, а не за прости глупави слуги на тъпи ченгета! Щото като не ходиш да гласуваш даваш възможност на такива малоумници да крадат и да те мачкат със своята простотия! С това не ви соча БСП, защото и там достойните умни свободни хора са много малко, но унищожаването на нормалните в тази държава вече трябва да приключи. С раздаването на тези нетрудени европари на малка група бандити това правителство монополизира всички дейности, уби конкуренцията и унищожи малките фирми. Вече никой в българия не мечтае да става предприемач, а да бяга далеч от Барба Ганьос.

    Нередност?
  • 7
    ctv1414083643380131 avatar :-|
    Ivelin Ivanov
    • + 2

    Мисля, че ако всички носят маски задължително, то предаването на заразата ще падне рязко, дори да не са N95. Но то няма никакви тук.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1

    До коментар [#7] от "Ivelin Ivanov":

    Маската не е задължително да е от хартия. Все по-често виждам маски шити от плат. Е, не е N95, но по-добре с такава отолкото без.

    Нередност?
  • 9
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 3

    Тази статия няма ли кой да я прати на нашите отговорни люде, дето хората под карантина им избягали.

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4

    В работата си за южнокорейска фирма са ми оставили впечатление на изключително задружна нация. Това няма как да не помогне. Много са дисциплинирани и отговорни.

    Нередност?
Нов коментар