Правителството предлага субсидии за заетост и ликвидна подкрепа през ББР

Плащането на данък печалба и годишното счетоводно приключване се изтеглят за средата на годината

Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че в момента се пренастройват всички системи на държавата. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов заявиха, че ще мислят и нови икономически мерки
Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че в момента се пренастройват всички системи на държавата. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов заявиха, че ще мислят и нови икономически мерки
Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че в момента се пренастройват всички системи на държавата. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов заявиха, че ще мислят и нови икономически мерки    ©  Велко Ангелов
Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че в момента се пренастройват всички системи на държавата. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов заявиха, че ще мислят и нови икономически мерки    ©  Велко Ангелов

Правителството предлага за срок от един месец държавата да поеме 60% от разходите за заплати на бизнеси, които са били принудени да затворят заради извънредните мерки за ограничаване на вирусната инфекция и искат да запазят персонала си. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в неделя. Друг обсъждан инструмент е осигуряване на ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие, но какъв точно ще е той ще стане ясно най-рано в понеделник.

Това са първите икономически мерки, с които излиза правителството, след като в петък държавата обяви извънредно положение и поиска от барове, дискотеки, клубове, ресторанти да затворят. Предложенията са половинчати, а някои от тях и все още неясни. По думите на Горанов те не са панацея, но са някакъв бърз отговор за най-засегнатите сектори. Банкова или данъчна ваканция засега не стоят на дневен ред като опция.

Индиректно от думите на Горанов се разбра, че мерките, които може да предостави правителството, са ограничени, защото въпреки че има налични буфери, при продължителна криза не е ясно с какви средства ще разполага държавата. "Ако кризата се задълбочи, основната роля на държавата ще е да гарантира работата на основните публични системи. Така че не трябва с лека ръка да се харчат всички резерви, натрупани от правителството", заяви той.

В момента във фискалния резерв има около 10 млрд. лв., като около 4 млрд. от тях са целеви фондове, които по закон не може да се пипат за текущи нужди. Основната част от тази заключена част е т.нар. Сребърен фонд, който е предвиден за подпомагане устойчивостта на пенсионната система. Към февруари бюджетът е на текущ излишък от 1.5 млрд. лв., но това е обичайно към този месец на годината и не е индикатор за състоянието на публичните финанси до декември.

Помощ за работодатели и неясна роля на ББР

Бизнесите, които в момента са принудени да затворят, ще могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта за едномесечна субсидия от държавата за заплати на своите служители. Тя ще е в размер на 60% от възнаграждението и ще се плаща от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Идеята засега е тази мярка да работи за срок от един месец. Не е ясно колко средства ще са нужни за нея, като засега няма поставени лимити. Но пък, от друга страна, така, вместо бизнесът да съкрати хора и да ги изпрати на трудовата борса, където обезщетенията също са 60% от осигурителния доход, ще може да ги задържи, ако смята да отвори след месец.

Другата мярка, която анонсира Горанов, е свързана с осигуряване на ликвидна подкрепа за бизнеси през Българската банка за развитие, като за целта държавата е готова и допълнително да я капитализира. На брифинга не стана ясно какъв точно инструмент ще предложи, като засега анонсът е, че това трябва да стане в понеделник след обсъждане с бизнеса и всички парламентарно представени политически сили. Тук тънкият момент е, че през годините ББР натрупа имидж на банка, която финансира по-скоро бизнеси на близки до властта хора. Затова и сега съмненията са доколко подобна мярка ще стигне до наистина нуждаещите се бизнеси и дали отново няма да е схема за избрани. По информация на "Капитал" засега се обмислят варианти по-скоро ББР да насочи ресурс към частните банки. Това би било добре, доколкото те разполагат с по-разгърната мрежа и капацитет, а и така ще се минимализира рискът от злоупотреби. Реално и сега ББР играе такава роля - да канализира привлечен от нея ресурс от международни институции към търговските банки.

"Мерки ще се обсъждат ежедневно. Гледаме какво предлагат и другите държави", заяви Горанов. По думите му до дни ще се преоценят и всички приоритетни големи инвестиционни проекти на правителството, включително и свързани с военни разходи.

По-дълъг срок за годишно счетоводно приключване и данък печалба

Правителството лансира още две краткосрочни мерки - до средата на годината се удължават сроковете за годишното счетоводно приключване на фирмите, както и за подаване на декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Това означава, че и срокът за плащане на данък печалба ще може да се измести от фирмите за средата на годината.

До 30 юни се удължава и срокът за плащане на местните данъци и такси с отстъпка.

Спират полетите от Италия и Испания, чисти коридори за транспорт на стоки

Полети от Италия и Испания спират от вторник през нощта. Това обяви транспортният министър Росен Желязков. Пристигналите с последните полети ще бъдат поставени под карантина. Впоследствие ще има създадена организация с "България ер" за извършване на платени чартърни полети за български сънародници, които искат да се приберат. Желязков посъветва гражданите да се въздържат от пътуване в Европейския съюз, ако няма крайна необходимост за това, тъй като завръщането им впоследствие може да се окаже по-трудно. Ограниченията се въвеждат и за полети от Иран, Китай и Южна Корея. Въпреки липсата на директни полети от тези дестинации, ограничението ще е, ако възникне такъв - чартър например.

Редуциране на броя на влаковете, пътуващи в страната не се предвижда. Пътуващите са силно намалели, но въпреки това броят на влаковете ще остане същият, за да има по-голямо санитарно отстояние за пътниците. През следващата седмица ще се обмисля дали някъде има нужда от съкращаване на автобусни превози поради липса на необходимост.

Желязков обясни, че ще се ескортира преминаването на стоки през българска територия, за да може да се гарантира както доставките на стоки за България, така и транзита между Турция и Близкия изток и Западна Европа. Желязков съобщи, че е в постоянен контакт с колегите от Словения, Хърватия и Сърбия. "Няма на словенско-италианската граница камиони вече", каза той, като допълни, че хърватите ескортират камионите, а транзитът през Сърбия също е осигурен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 7

    Чудесно! Едни държавни пари да бъдат раздадени чрез Стоян Мавродиев - човекът, който помогна да стане разграбването на милиарди от държавата чрез КТБ. Гарантирано от Бойко!

    Нередност?
  • 2
    everlast666 avatar :-|
    everlast666
    • + 3

    Така е, само "държавни пари" да се чете пари на данъкоплатеца ...

    Нередност?
Нов коментар