🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Някои европейски страни се подготвят за постепенно разхлабване на карантината

Ключово в стратегиите им е избягването на втора вълна на заразяване с коронавирус

На австрийците бе обещано, че страната ще премине през "някакъв вид възкресение" след католическия Великден
На австрийците бе обещано, че страната ще премине през "някакъв вид възкресение" след католическия Великден
На австрийците бе обещано, че страната ще премине през "някакъв вид възкресение" след католическия Великден    ©  Reuters
На австрийците бе обещано, че страната ще премине през "някакъв вид възкресение" след католическия Великден    ©  Reuters

Някои европейски страни планират стратегиите си за разхлабване на карантината, като същевременно се опитват да избегнат втора вълна на заразяване с коронавирус. Голяма част от ограниченията, парализиращи икономиката, обаче се очаква да останат в сила още няколко седмици, пише Financial Times.

В понеделник австрийският канцлер Себастиан Курц обяви план за постепенно облекчаване на карантинните мерки от следващата седмица. На пресконференция той заяви, че страната ще премине през "някакъв вид възкресение" след католическия Великден, като на магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, ще бъде позволено да отворят отново, но ще трябва да спазват стриктни хигиенни правила.

Това изказване беше последвано от решението на чешкото правителство от четвъртък нататък да отворят магазините, продаващи стоки за свободното време и строителни материали. Други бизнеси ще възобновят търговия след великденските празници. Прага също така ще разхлаби правилата за индивидуални спортове на открито като бягане и колоездене.

Дания обяви, че планира да отвори занималните и училищата на 15 април, пише Politico. От правителството посочват: "Това вероятно ще бъде като ходене по въже. Ако замръзнем по средата на пътя, може да паднем, а ако ходим прекалено бързо, всичко може да се обърка. Затова трябва да предприемаме само по една внимателна стъпка. Ако отворим Дания прекалено бързо, рискуваме рязко покачване на заразените и ще трябва да я затворим отново."

Списък с мерки за нормализиране

Германия е изготвила списък с мерки, които ще позволят постепенно връщане към нормалния живот след 19 април, пише Reuters. Документът включва задължително носене на маски на обществени места, ограничения за събиранията на хора и бързо проследяване на контактите на новозаразените. Магазините ще заработят отново, както и училищата в определени провинции, но ще останат в сила стриктните мерки за социална дистанция. Граничният контрол ще бъде облекчен, но големите събития и частните партита ще останат забранени.

Същевременно Франция, Испания, Белгия и Финландия са сформирали експертни комисии, които да проучат възможността за постепенно облекчаване на карантинните правила за някои бизнеси и за училищата. Испанският премиер Педро Санчес удължи "затварянето" на страната с още две седмици до 26 април, но коментира, че забраната за работа на всички бизнеси, които не предлагат услуги и стоки от първа необходимост, ще бъде вдигната след Великден. "Когато поставим кривата на инфекциите под контрол, ще завием към нормалност и към ремонт на икономиката. Екип от епидемиолози от две седмици работи по план за рестартиране на икономическата и социалната дейност", казва Санчес.

Кой може и кой - не

Доклад на германския институт IFO посочва, че ще е необходима стратегия за "регулиране на риска". Според нея някои възрастови групи, региони и социални и бизнес функции могат да възобновят дейност преди други.

Училищата например могат да възстановят преподаването на уроци, защото рискът за остри симптоми при децата е по-нисък, но по-възрастните граждани и високорисковите групи може да останат под възбрана с месеци. Предприятията, които до голяма степен са автоматизирани, също могат да заработят, но нощните клубове ще останат най-накрая на опашката.

Стъпка по стъпка

Световната здравна организация предупреди, че страните, които искат да отменят ограничителните си мерки за коронавируса, трябва да го правят постепенно, а не изведнъж. Прилагането на стъпаловиден подход ще бъде от съществено значение за безопасно облекчаване на блокирането.

В момента над една трета от света е под някаква форма на изолация в резултат на пандемията от коронавирус.

"Би било лоша идея да се отменят всички ограничителни мерки едновременно. Това би следвало да се случва стъпка по стъпка успоредно с анализ на данните и укрепване на здравните системи за избягване на появата на нови случаи", казва доктор Майкъл Райън, ръководител на програмата за извънредни здравни ситуации на СЗО.

И добавя, че за да се стигне до разхлабване на мерките, трябва да има готови системи за засичане на случаи, проследяване на контакти, карантиниране на възможни заразени и масово тестване.

След като отговорят на тези ключови въпроси, страните трябва да се подготвят за преход.