🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С близо 1 млн. заразени някои щати в САЩ отварят отново икономиките си

Финансовият министър Стивън Мнучин очаква бързо възстановяване на икономиката

Стивън Мнучин    ©  Reuters

Няколко щати в САЩ отварят икономиките си отново, въпреки че общият брой на инфектираните с COVID-19 в страната наближава 1 млн. души, пише Financial Times. В страната все още няма общ консенсус кога трябва да започне смекчаване на мерките, заради което различните части на страната ще се движат с различна скорост.

В неделя Лари Хоган, губернатор на щата Мериленд, обяви, че "иска икономиката да бъде отворена възможно най-скоро", въпреки че само два дни преди това бяха обявени рекорден брой смъртни случаи в рамките на един ден. Хоган, който е републиканец, е председател на асоциацията на губернаторите. Преди него в същата посока се насочиха и щатите Джорджия и Оклахома, в условията на вълна от критики.

Според Хоган броят на новите заразени с коронавируса и смъртните случаи продължава да расте, но броят на хората в тежко състояние и в болници в Мериленд и съседните щати намалява.

Съгласие има и сред някои губернатори демократи като Джаред Полис, губернатор на Колорадо. Ситуацията в щата е такава, че целият щат е готов да отвори икономиката си освен столицата Денвър, където от коронавируса бяха засегнати 5% от населението. Други губернатори като Андрю Куомо от Ню Йорк казват, че смекчаване на мерките може да стане едва след 15 май.

Смесени сигнали от Белия дом

Същевременно Стивън Мнучин, финансов министър на страната в администрацията на Доналд Тръмп, коментира пред Fox News в неделя, че очаква бързо възстановяване на икономиката през лятото. Той се позова на вече съществуващите опити за връщане към работа, както и вливането на трилиони долари в икономиката. "Когато отворим икономиката през май и юни, ще видим бързо възстановяване през юли, август и септември", коментира той.

Кевин Хасет, един от икономическите съветници на президента Тръмп, излезе с изявление, че американската икономика преживява "най-големия си негативен шок" от Втората световна война насам. Хасет добави, че вирусът е ударил само големи населени места, но заради вида си е блокирал цялата икономика на страната.

"Трябва да разберем, че това е безпрецедентен икономически шок и да приемем, че е възможно във второто тримесечие брутният вътрешен продукт да се свие с 15, 20 или повече процента", коментира Хасет. "При финансовата криза загубихме 8.7 млн. работни места. Сега губим толкова на всеки десет дни. Всичко зависи от стъпките ни отсега нататък. Пазарите се надяват, че можем да достигнем до V-образното възстановяване, на което се надява и президентът."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    В Тръмпланд, където лисиците охраняват курника... се рещават да усмъртят бедните... че да не им тежат на ботъмлинията...

    Дори циганите в БГ не са толкова зле/засега../, че да излизат и демонстрират поради невъзможност да изкарват за съшествуване, застраховки, ипотека... ако не са вече бездомни....

    Затова някои пият дезинфектанти... по препоръка на Доналд...
    Боже милостиви...

    Нередност?
Нов коментар