🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коя е компанията, от която ще зависи близкото бъдеще и настроението на борсите

Съвсем скоро трябва да станат ясни резултатите от проучването на произвеждания от Gilead Sciences ремдесивир и влиянието му срещу COVID-19

Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са отдавали толкова много значение на една определена компания, новините около която често дават посока на целия пазар. В момента се случва точно това - всички погледи и надежди са към биотехнологичната Gilead Sciences. Компанията произвежда антивирусния препарат ремдесивир, който е създаден за борба с ебола, където обаче се провали. В момента тече многонационално клинично проучване в напреднала фаза, като има надежди, че медикамента ще има успех в борбата с COVID-19. На 17 април новината в специализирани медицински сайтове в САЩ, че лекарството показва обещаващи резултати, доведе до ръст на Dow Jones 30 със 700 пункта за сесия. Информацията обаче беше неофициална.

Седмица по-късно (на 23 април) на сайта на Световната здравна организация се появи обратна информация, че клинични изследвания в Китай са показали, че лекарството няма положителен ефект. Данните от проучването (което е прекратено преждевременно) бяха свалени от сайта почти веднага, с обяснението, че се чака независима проверка. Но информацията беше съобщена от специализираното издания Statnews и веднага оказа негативно влияние върху борсите. От Gilead Sciences опровергаха твърденията и заявиха, че тестовете не са правени правилно. Темата с изпитанията става още по-чувствителна и на фона на плановете за разхлабване на ограничителните мерки по света, наливайки доза оптимизъм на пазарите.

В момента над 20 компании работят върху лекарства срещу COVID-19. Сред тях има както добре известни имена като Bayer и Eli Lilly, така и млади биотехнологични компании. Gilead Sciences обаче е в най-напреднала фаза на клинични тестове. Нейното лекарство също така беше посочено от Световната здравна организация и като един от обещаващите кандидати за ефективен препарат. Предимството му е, че то е минало голяма част от тестовете за безопасност още когато е изпробвано срещу ебола и ако има ефект за COVID-19 може да бъде пуснато на пазара сравнително бързо. Затова и пазарите следят с нетърпение случващото се около Gilead. От началото на годината акциите й са се повишили с 22%, което не я прави най-печелившата компания в САЩ на фона на някои биотехнологични конкуренти. Пазарното й представяне обаче доста динамично заради потока от новини около нея.

Gilead Science обаче е успяла да спечели доверието на инвеститорите през последните повече от 20 години със своите разработки на ваксини и лекарства, които успяха да се наложат на пазара. Особено в борбата с HIV и някои странични заболявания свързани с него, както и медикаменти срещу хепатит С, първия от които Sovaldi, одобрен в САЩ през 2013 г. Той се счита за първото лекарство, което което ефективно лекува хепатит С. През следващите години компанията разработва още по-силни терапии срещу вирусния хепатит, което я превръща в жертва на самата себе си - огромен брой пациенти с хепатит С оздравяват и търсенето на лекарствата й рязко намаляват, посочва Мotley Fool. Gilead Science е създател и на лекарството срещу грип A и Б Tamiflu, като вследствие продава лиценза за производство на Roche.

Този четвъртък Gilead Sciences ще публикува отчета си за първото тримесечие на годината. До края на месеца (който съвпада с края на тези седмица) се очаква и информация за напредъка около ремдесивир. Въпрос, който инвеститори, акционери и журналисти може да повдигнат още по време на конференцията за обявяване на финансовите резултати. Очакванията на повечето анализатори са лекарството да не се окаже магическото хапче, което веднага прекратява болестта, но да има известна ефективност най-вече в ранните етапи след заразяването.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 2

    Доколкото съм чел това е най-напредналата фармацевтична компания. Разполага с такава технологична база, която никой от конкуренцията и не може да си позволи - дори ако се кооперират...

    Нередност?
  • 2
    etty1 avatar :-?
    etty1
    • + 1

    The Handmaid's Tale на Маргарет Атууд излиза през 1985г., а Gilead Sciences е основана през лятото на 1987г. Интересно вдъхновение са получили...

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    GILEAD направиха "тиха революция" в борбата срещу HIV/СПИН благодарение на тяхното лекарство Truvada. Днес Truvada-та, и нейните генерични версии, са легализирани в много държави по света дори и като предпазно средство срещу заразяване с HIV (познато още като PrEP). Не се съмявам, че GILEAD могат да измислят и ваксина срещу коронавируса, което е нещо много по-просто в сравнение с HIV. Само въпрос на време е.

    Нередност?
Нов коментар