Ваксината срещу COVID-19: Първите резултати от изпитанията върху хора на Moderna са обнадеждаващи

Осем участници в тестовете са развили същото количество антитела като заболелите от вируса

Тестовете на Moderna с хиляди доброволци трябва да започнат през юли.
Тестовете на Moderna с хиляди доброволци трябва да започнат през юли.
Тестовете на Moderna с хиляди доброволци трябва да започнат през юли.    ©  Reuters
Тестовете на Moderna с хиляди доброволци трябва да започнат през юли.    ©  Reuters

Първите резултати от клиничните изпитания върху хора на ваксина срещу коронавирус са обнадеждаващи, сочат данните на американската биотехнологична компания Moderna за група от осем доброволци. Всеки от участниците в тестовете е развил антитела приблизително в същото количество, както при пациенти, които са имали COVID-19. Освен това резултатите показват, че ваксината е безопасна за употреба при хората, пише Guardian.

Получените данни са част от първоначалните изпитания върху 45 души, провеждани от Moderna, и компанията уточнява, че не означават непременно, че ваксината ще проработи. Но те са положителна новина за правителствата по света, които очакват пробив в борбата срещу пандемията.

Окуражаващи новини

Американското изследване, водено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, показва, че осемте доброволци са произвели антитела, които в лабораторни условия са спрели развитието на вируса. С увеличаването на дозата на ваксината са се увеличили и антителата.

Експертите предупреждават обаче, че остава въпросът дали това ще е достатъчно, за да предотврати инфектирането с COVID-19. Не се знае и колко дълготраен ще е ефектът от антителата. Според проф. Робин Шаток, имунолог от Imperial College, резултатите на Moderna са окуражаващи. "Важно е да се проучат получените данни, но резултатите отговорят на очакванията, че доброволците ще имат равнище на антитела, което най-малкото е еквивалентно на оздравяващите пациенти", казва той.

Следващ етап от изпитанията

Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология от London School of Hygiene & Tropical Medicine, е по-предпазлив в оценката си. "Това не е лоша новина. Има няколко положителни елемента, които сочат, че тази ваксина може да проработи", коментира той.

Много компании и групи по света се надпреварват в разработването на ваксина, използвайки различни подходи. Световната здравна организация изчислява, че конкурентите са 76. Засега Moderna са оповестили резултатите от групата с най-младите участници. Очакванията са скоро да се премине към следващия етап от изпитанията, включващ 600 души, а тестовете с хиляди доброволци трябва да започнат през юли.

Тръмп с 30-дневен ултиматум към СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до ръководителя на Световната здравна организация (СЗО), в което заплашва да спре за постоянно американското финансиране за институцията заради грешки в подхода към коронавируса още от декември. Тръмп дава 30-дневен ултиматум на СЗО да обещае "съществени подобрения" в поведението си или да изгуби САЩ като член заедно с милиони долари. По-рано в понеделник американският президент нарече организацията марионетка на Китай, отново обвини Пекин, че се е опитал да скрие информация за пандемията, и обвини СЗО, че не е потърсила отговорност за това от китайските власти.