🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия одобри пакет със стимули за 130 млрд. евро и намалява временно ДДС

Мерките ще подкрепят икономиката на страната след блокажа заради коронавируса

Меркел коментира, че пакетът със стимули е най-доброто, което може да се направи в тези трудни времена
Меркел коментира, че пакетът със стимули е най-доброто, което може да се направи в тези трудни времена
Меркел коментира, че пакетът със стимули е най-доброто, което може да се направи в тези трудни времена    ©  Reuters
Меркел коментира, че пакетът със стимули е най-доброто, което може да се направи в тези трудни времена    ©  Reuters

Германското правителство одобри пакет със стимули на стойност 130 млрд. евро. Това се случва след спорове между коалиционните партии какво точно да покрива той, продължили два дни, пише Politico.

Пакетът ще подкрепи икономиката на страната след блокажа заради коронавируса и ще включва временно намаление на ДДС, детски надбавки за семействата, помощ за местните власти, субсидии за електрически автомобили и финансиране на транспортна инфраструктура.

Какво включва

Основната мярка е намаляване на ДДС от юли до края на декември от 19% на 16%. Освен това семействата ще получат еднократно плащане от 300 евро на дете. Около 50 млрд. евро от пакета ще отидат като инвестиция в технологии на бъдещето, като например чист транспорт и нискоемисионни превозни средства.

Правителството ще увеличи субсидията за закупуване на електрически автомобили от 3000 евро на 6000 евро през следващата година и ще инвестира допълнителни 2.5 млрд. евро в технологии за батерии и в инфраструктура за зареждане. Няколко милиарда евро ще бъдат насочени към жп компанията Deutsche Bahn и към обществения транспорт. Планира се да се похарчи 1 млрд. евро за по-чисти самолети, изпускащи по-малко замърсители на въздуха. Също така ще се въведе програма за замяна на старите дизелови камиони.

Колко дава правителството

Основните губещи са големите германски автопроизводители. Управляващите решиха да не субсидират покупката на дизелови и бензинови автомобили, въпреки че се ангажираха със силна подкрепа за електрическите превозни средства.

Правителството, което иначе подкрепя ревностно балансирания бюджет, ще допринесе със 120 млрд. евро към пакета от 130 млрд. евро. Това надскача пакета от 80 млрд. евро, който беше първоначално планиран, и показва колко голяма е необходимостта да се стимулира германската икономика с дългосрочна програма, за да се избегне продължителна рецесия.