🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп пак заплаши да изтегли американски войски от Германия

Щатският военен контингент във федералната република може да бъде сведен до 25 хил. души

Предупреждението на щатския президент идва в отговор на нежеланието на Германия да увеличи своя военен бюджет до 2% от БВП на страната.
Предупреждението на щатския президент идва в отговор на нежеланието на Германия да увеличи своя военен бюджет до 2% от БВП на страната.
Предупреждението на щатския президент идва в отговор на нежеланието на Германия да увеличи своя военен бюджет до 2% от БВП на страната.    ©  Reuters
Предупреждението на щатския президент идва в отговор на нежеланието на Германия да увеличи своя военен бюджет до 2% от БВП на страната.    ©  Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път предупреди Германия, че има намерение да редуцира американското военно присъствие в страната заради системното нежелание на властта в Берлин да направи по-сериозни инвестиции в своите отбранителни способности. "Ние имаме 52 хил. военнослужещи в Германия, това е огромно количество войници и огромен разход за САЩ. Германия, както знаете, се държи престъпно по отношение на плащанията си в НАТО", коментира в понеделник държавният глава.

Всъщност 52 хил. e максималното количество армейски персонал, което САЩ на теория може да дислоцира на територията на Федералната република на база на договореностите след края на Втората световна война. В действителност там в момента са разположени около 35 хил. войници, които Тръмп заплашва да намали на около 25 хил.

За първи път за въпросното намерение беше съобщено в началото на месеца от Wall Street Journal. След това информацията беше потвърдена и от агенция Reuters, според която въпросният план е изненадал много висши представител на Пентагона, Държавния департамент на САЩ и щатския политически елит.

В момента Германия отделя около 1.3% от своя БВП за своите въоръжени сили. През 2014 г. европейските съюзници в НАТО поеха ангажимент по време на срещата на върха в Уелс постепенно да повишат своите разходи за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Германия обаче е една от страните, която се отнася доста скептично към реалното постигане на тази цел.

Трудно решение

"Ние пазим Германия, а те се държат престъпно. Това няма смисъл. Затова казвам: ние ще намалим броя на войниците си на 25 хил. Освен това те се отнасят много лошо с нас по отношение на търговията", обобщи намеренията си американският президент. Не е ясно обаче дали Тръмп действително ще успее да осъществи своята заплахата, тъй като среща сериозна съпротива не само в средите на опозиционните демократи, но и сред републиканците. Според сенатора Джим Инхоф, който председателства комисията по военните въпроси, намаляването на контингента в Германия е толкова лоша идея, че той не може да повярва, че президентът би разпоредил нещо подобно. Преди дни група от 22 републикански конгресмени, оглавявана от Мак Торнбери, официално се обяви срещу плана, защото би подкопал интегритета на НАТО.

"Със сигурност ще има сериозна двупартийна опозиция срещу този ход в Конгреса, така че е възможно каквито и да е реални действия да бъдат значително забавени и дори никога да не бъдат реализирани. Този ход допълнително би ерозирал доверието на съюзниците в НАТО и в отбранителните гаранции от страна на САЩ", обобщава Фил Гордън от авторитетния тинк-танк Council on Foreign Relations. "В случая става дума не само за трансатлантическата сигурност, но и за американската", коментира по повод ситуацията и посланикът на Германия в САЩ Емили Хабер, според която щатските сили в страната й обслужват много чисто американски военни мисии в Азия и Африка.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1

    Пука му на немеца ...

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1

    В случая има един проблем, генералите в Пентагона не знаят за тези решения на Главнокомандващия :-)
    А, и втори технически, в НАТО няма плащания по сметка от партньорите в някакъв общ фонд, идеята при основаването на организацията е кой колкото и с каквото може.

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-P
    kratun.ko
    • - 2
    • + 2

    Германецът гледа на американските войници като на окупатори. Имах един колега, който веднъж ми каза: руснакът си замина, американецът още стои. Руснакът е по-свестен от американеца.
    Отделно, американците не могат без базата Рамщайн, защото от там се управляват дроновете, с които тероризират цяла Азия и Африка. Ако има изтегляне на войска, това ще е защото на чичо Дончо му е пробита кесията. Естествено, чичо Дончо няма да назове истинската причина, а ще прави циркове и ще обвинява другите.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    Може би съм луд, но една голяма европейска държава би следвало да приветства оттеглянето на чужди военни от страната си.

    Тези военни са там, за да защитават американските интереси. САЩ имат много по-голям интерес да ги запазят на място.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1

    "Освен това те се отнасят много лошо с нас по отношение на търговията".

    Този търгаш не можа да разбере, че управлението на държавата не е като да управляваш фирма. Той и Сакскобургготски така мислеше и докъде я докара?

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Ама да си ги прибира всичките окупатори!

    Някой да не си помисли, че САЩ вече 75 г. пазят ли пазят Германия?!
    289-те американски бази във ФРГ се използват като центрове за радиоелектронно разузнаване (на комуникациите на Меркел – също), като складове за ядрено оръжие, като бази за управление на ударни БПЛА, като логистични центрове. И всичко това е в интерес на националната сигурност на САЩ, както те си я разбират.
    В Германия от Тръмп разбраха, че солджърите му ги пазели били от Русия. В прав текст им го каза немската посланичка във Вашингтон.

    Поредният брутален натиск – направо наказание според Тръмп - идва не заради неиздължените два процента "данък Нато", а заради упорството на Берлин да продължи да отстоява позицията си за необходимостта от Северен-2.
    И драмата не е, че американските данъкоплатци плащат шляенето на янките по Германия, а че германците купуват газ от Русия. Сенаторите републиканци Тим Круз и Дейн Шейхин са внесли поредния законопроект за поредните санкции срещу Северен-2, който да блокира не само активи на Газпром, на акционерите и партньорите му, а и директно на германски държавни органи, отговарящи за енергетиката!!!

    Тази въпиюща наглост и откровена намеса във вътрешните работи на суверенна страна мобилизира както управляващите, така и лявата опозиция в Бундестага да не позволяват съвременните робовладелци отзад океана да си разиграват коня. Защото завладяването на европейския пазар на газ е въпрос на оцеляване на едва кретащите американски шистаджии. С това е свързано и запазването на стотици хиляди работни места в САЩ и привличането им като гласове на ноемврийските избори. И натискът над Берлин ще продължава да расте с наближаването им.
    Евентуалната победа на Тръмп ще гарантира на немците още четири години пълен кошмар...

    Всъщност в Германия само местните проститутки ще жалят за левентите на Тръмпи.

    Нередност?
Нов коментар