🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Форт "Тръмп" на хоризонта

Може ли Полша да замени Германия като новия военен хъб на САЩ в Европа

Преди около година САЩ предвиждаха да имат не повече от 1000 военни за постоянно в Полша.
Преди около година САЩ предвиждаха да имат не повече от 1000 военни за постоянно в Полша.
Преди около година САЩ предвиждаха да имат не повече от 1000 военни за постоянно в Полша.    ©  Reuters
Преди около година САЩ предвиждаха да имат не повече от 1000 военни за постоянно в Полша.    ©  Reuters

Тази седмица Полша и в частност нейният президент Анджей Дуда попаднаха в доста деликатна политическа ситуация. През последните две години управляващата във Варшава дясноконсервативна партия "Право и справедливост" агресивно лобира за колкото се може по-голямо американско военно присъствие на територията на страната. Така Полша се стреми да си гарантира ефективно неутрализиране на заплахите по източния фланг на НАТО и особено от страна на Русия.

Кулминацията на тези полски стратегически усилия дойде в сряда под формата на среща между Анджей Дуда и американския му колега Доналд Тръмп в Белия дом, където договореностите в сферата на сигурността бяха официализирани. Както се оказва обаче, Полша е на път да постигне заветната си цел за сметка на Германия, което поставя управляващите във Варшава в изключително неловка ситуация спрямо техния западен съсед, който е ключов съюзник в НАТО и най-мощната икономика в Европа.

Интригата започна да се разгаря в началото на миналата седмица с изказване на Тръмп. "Ние пазим Германия, а те се държат престъпно по отношение на отбранителните разходи. В това няма смисъл. Затова казвам: ще намалим броя на нашите войници на 25 хил. Освен това се отнасят много лошо с нас в областта на търговията", изненадващо обяви американският президент миналия понеделник. Сериозността на заплахата му бързо бе потвърдена и от министъра на отбраната Марк Епстър по време на срещата на военните министри на страните - членки на НАТО, без обаче да дава повече конкретика по темата. Най-общо казано, става дума за пребазиране на около 9500 американски военнослужещи от Германия, които според коментар на президентския съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън за Wall Street Journal може да бъдат предислоцирани в други европейски държави, в страни от индо-тихоокеанския регион като Япония, Южна Корея, Сингапур, дори в Австралия, или пък да бъдат върнати в САЩ.

"Практиките от времето на студената война да се поддържат многочислени гарнизони с войници и техните семейства, както е в Германия, вече в голяма степен са отживелица", пише О'Брайън за WSJ. И добавя: "Докато военно-въздушните бази и логистичните хъбове остават важни, поддържането на подобни поделения има много по-малък военен и финансов смисъл, отколкото е било през 70-те години."

В отговор на обвиненията, че Берлин не изпълнява ангажиментите си в сферата на сигурността, посланикът на Германия в САЩ Емили Хабер веднага отвърна, че въпросните бази обслужват както трансатлантическата, така и американската сигурност, осигурявайки логистиката на щатските мисии в Азия и Африка. Военната болница в Ландщул например е най-голямото подобно медицинско съоръжение извън САЩ и там се извозват ранените от повечето военни операции в Близкия изток. Полският министър-председател Матеуш Моравецки от своя страна побърза да се дистанцира от интригата, като обяви, че "намерението на Полша не е да постигне своята цел с цената на по-малък американски контингент в Германия". "Най-общо казано, всяко изтегляне на военни сили от Европа е риск и полското правителство не може да разглежда всичко това като позитивно, защото смятаме, че американското присъствие трябва да е по-голямо", коментира пред Reuters и полският зам.-министър на външните работи Павел Яблонски, който е част от преговорния екип със САЩ по бъдещото разполагане на американски сили в страната.

Как да не раздразним (много) Русия

"Досега САЩ избягваха постоянното разполагане на войски в Полша, защото според много европейски съюзници това би било в разрез с договора между НАТО и Русия, на базата на който се осъществява сътрудничеството в Москва", коментира ген. Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на сухопътните сили на САЩ в Европа, пред Politico. Според неговата оценка обаче Полша няма капацитет да поеме постоянно близо 10 хил. войници от Германия заедно с техните семейства.

По предварителна неофициална информация в страната най-вероятно ще бъдат изпратени за постоянно около 2000 военнослужещи, което все пак е двойно повече от досегашните планове за разполагане на около 1000 души. Обсъжда се също така пребазирането на 30 щатски изтребителя F-16 от Германия, както и предоставянето на 5 военнотранспортни самолета C-130 на полската армия. На масата за преговори е и евентуален договор за придобиване на нови щатски бойни хеликоптери Apache или Viper. "Всичко това е политическо решение, а не резултат от традиционния дисциплиниран процес на обмяна на информация и мнения между различните агенции. Не е водено от стратегически анализ", обобщава ситуацията Бен Ходжис. И добавя: "Така че в момента щабовете на американските сухопътни и военновъздушни сили в Европа наистина са под пара."

Усилията на Полша да увеличи числеността на американските войски на своя територия датират от около две години. Те получиха силен тласък през септември 2018 г., когато президентът Анджей Дуда предложи страната му да отпусне 2 млрд. долара за постоянно разполагане на цяла американска бронирана дивизия. Идеята за новата постоянна база бързо придоби популярност под името "Форт Тръмп" - название, което също се приписва на Дуда. За да мотивира Вашингтон, страната бързо покри и изискването на НАТО от срещата в Уелс да увеличи военния си бюджет до над 2% от БВП. Допълнителен стимул за задълбочаване на военностратегическото сътрудничество между двете страни бяха и две мащабни сделки за придобиване на скъпи американски оръжейни системи - 32 стелт изтребителя F-35A и зенитно-ракетни комплекси Patriot.

Големите надежди

Само година по-късно, на 12 юни 2019 г., обаче стана ясно, че първоначалните амбициите на Дуда може би са били твърде смели. По време на официалната му среща с Тръмп тогава беше обявено, че САЩ са склонили постоянното военно присъствие да бъде 1000 души плюс ротационна бронетанкова бригада, чийто персонал от 4500 души се сменя през няколко месеца. Освен тях в страната ще бъде бъде базирана екипировката на още една бронетанкова бригада, която може да бъде оборудвана с хора в случай на криза, логистично подразделение, както и ескадрила безпилотни летателни апарати Reaper.

По всичко личи все пак, че намеренията за изграждане на "Форт Тръмп" не са били напълно загърбени през последната година. В средата на този месец американският посланик в Полша Джорджет Мосбахер подготви почвата за предстоящо ревизиране на американските военни планове. "Визията за увеличаването на американското присъствие в Полша ще е по-амбициозна от първоначално набелязаната", обяви тя в Twitter малко след първите изявления на Тръмп за предстоящото изтегляне на войски от Германия.

Според източници на Reuters обаче ситуацията с евентуалната постоянна база не и е толкова розова, колкото политиците се опитват да я опишат. "Няма такова нещо като "Форт Тръмп", коментира пред агенцията висш американски държавен служител, пожелал да остане неназован. Според него Вашингтон и Варшава вече една година спорят по въпроса къде точно може да бъде въпросното съоръжение, както и каква част от многомилиардния проект да бъде поета от държавата домакин. Полша също така настоявала щатските сили да са разположени максимално на изток в близост до границата с Беларус. САЩ от своя страна не желаели да провокират излишно Москва и искали базата да бъде в западната част на страната. Въпросните твърдения от кухнята на преговорите веднага бяха заклеймени от посланик Мосбахер като "фалшиви новини".

"Има сериозно основание за разполагане на допълнителни американски сили в Полша. Те обаче не трябва да бъдат пребазирани там от Германия", коментира по повод ситуацията Дав Закхайм, зам.-председател на борда на Foreign Policy Research Institute. Според него в контекста на враждебното отношение на Путин спрямо НАТО сега не е моментът за изтегляне на войски и определено не е времето да се провокират търкания между два от най-важните съюзници на САЩ в региона. Подобно мнение застъпва и бившият върховен главнокомандващ на НАТО адмирал Джеймс Ставридис. "Това е лошо решение и каквото и да кажа по темата, няма да е преувеличено. Орязването на войските в Германия е откровен подарък за руския президент, ненужно обтягане на трансатлантическия съюз и намаляване на глобалната готовност на САЩ да провеждат бързи и продължителни бойни операции. А и няма да спести пари", коментира той в анализ за Bloomberg. И обобщава: "Не става дума за Германия. Става дума за ангажираността на САЩ към техните съюзници и към Европа в частност."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 3

    С почти радостното "Jeszcze Polska nie zginęła" (Полша още не е загинала) започва полският химн.
    Любопитна подробност е, че тая мазурка е написана за марш на полските легиони, участващи в Наполеоновите войни в Русия през 1812 г.
    И още на следващата година Полша загива... За пореден - и не за последен - път.

    Който не е надникнал в полската история, той не е открил един шизофренно повтарящ се цикъл при шляхтичите: ежльотене на запад към тевтонците/германците и на изток към руснаците, задължително последвано от поделянето на полските земи помежду им.

    Също задължителен момент в цикличните полски катастрофи е и наличието на "закрилник", който да дава кураж на паните - литовското княжество през Средновековието, Франция през 1939 г, СССР след войната, САЩ сега. Но и абсурдно повтарящ се елемент е, че "закрилникът" не си мръдва пръста, когато за Варшава става напечено. И полската държава за пореден път изчезва от картите...

    Друга закономерност е, че Полша преди всяка поредна своя подялба задължително е изостряла до крайност отношенията си и с Германия, и с Русия. Преди сегашното, така е и през 1938-39 г. , когато три пъти отказва на предложението на СССР за европейски антинацистки пакт между Франция, ОК, Полша и СССР, както и да пропусне РККА да помогне на Чехословакия на основание Чехословашко-съветския договор за взаимопомощ срещу нахлулия в страната още на следващия ден след Мюнхенския сговор Вермахт.
    Същото се случва и с "приятелския" германски Райх, когато Берлин си поисква Данциг. Чува се твърдо полско "Nie!" и след две седмици на 17 септември президентът Мошчицки и нач.на Ген.щаба бягат от обсадена Варшава в Румъния, зарязвайки армията, населението, страната...

    Политическото късогледство на предвоенния полски външен министър Юзеф Бек явно е много заразно...

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha

    Поляците трябва да са наясно , че ще нарушат договора за кнвенциалните сили в Европа .

    https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_Conventional_Armed_Forces_in_Europe

    Нередност?
Нов коментар