🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Помпео ще посети Централна и Източна Европа да обсъди разполагането на американски войници

Визитите на държавния секретар на САЩ идват на фона на обявеното изтегляне на американски сили от Германия

Обиколката на Помпео вероятно ще включва Чехия, Полша, Словения и Австрия
Обиколката на Помпео вероятно ще включва Чехия, Полша, Словения и Австрия
Обиколката на Помпео вероятно ще включва Чехия, Полша, Словения и Австрия    ©  Reuters
Обиколката на Помпео вероятно ще включва Чехия, Полша, Словения и Австрия    ©  Reuters

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео планира да посети страни в Централна и Източна Европа следващата седмица, за да обсъди разполагането на американски войски в Европа. Белият дом не е оповестил точните места на визитата, но според източници на Politico той ще бъде в Чехия във вторник или сряда за среща с премиера Андрей Бабиш, на която ще се дискутират теми като 5G и Китай.

В четвъртък Помпео ще посети Словения, а в събота - Полша. Австрия е друга потенциална спирка в обиколката на американския държавен секретар.

Критика към Берлин

Наскоро от естонското министерство на отбраната посочиха, че военното присъствие на САЩ в региона е много ценно и заявеното от президента Доналд Тръмп негово намаляване в Европа "не е положително развитие". "Мултимилиардните доларови инвестиции в европейските страни бяха и ще продължават да бъдат ключови при възпирането на Русия", коментират от министерството.

Сегашната обиколка на Помпео идва на фона на обявеното от САЩ изтегляне на близо 12 хил. войници от Германия. Тръмп многократно е обвинявал Берлин, че не харчи достатъчно за отбрана, и настоява страната да допринася повече в бюджета на НАТО, вместо да разчита до такава степен на алианса. Това доведе до опасения, че тези развития ще облагодетелстват Русия.

Договорка с Полша

По-рано тази седмица САЩ обявиха, че ще изпратят в Полша още 1000 военни след завършването на преговорите по новото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Американският министър на отбраната Марк Еспър коментира, че споразумението "ще подсили възпирането на Русия и ще заздрави НАТО". В Полша вече има 4500 американски военни, разположени на ротационен принцип като част от контингента на алианса, а допълнителните сили на САЩ ще включват армейски и разузнавателни части.

Някои в ЕС се притесняват обаче, че Тръмп използва разполагането на войските, за да настрои страните членки една срещу друга. Висш европейски дипломат заявява пред Politico: "Изглежда, намерението е да се компенсира решението за изтегляне чрез двустранни споразумения с някои страни членки".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар