Авиокомпании призовават за обща програма за тестване в САЩ и Европа

Целта е полетите между двете страни на Атлантика да се рестартират

Водещите авиокомпании поискаха съвместна програма за тестване за коронавирус, така че пътуванията между САЩ и Европа да продължат. Собственикът на British Airways и американската United Airlines са сред превозвачите, подписали писмо до лидерите на САЩ и Европейския съюз, съобщава BBC.

В момента полетите между Европа и САЩ до голяма степен са забранени. Превозвачите се борят за оцеляване, защото пандемията удари сериозно глобалните пътувания по въздуха.

В писмо, изпратено във вторник до правителството на САЩ и Европейската комисия, главните изпълнителни директор на големи авиокомпании призоваха за съвместна програма за тестване от двете страни на Антлантика при извършване на презокеански полети.

Подписалите писмото включват директорите на International Airlines Group (IAG) - която е собственик на British Airways, American Airlines, United Airlines и Lufthansa.

"Като се има предвид безспорното значение на трансатлантическите пътувания за световната икономика, както и за икономическото възстановяване на нашия бизнес, смятаме, че е изключително важно да намерим начин за повторно отваряне на въздушните услуги между САЩ и Европа", се казва в писмото.

То е било адресирано до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Шефовете на авиокомпаниите признават в писмото, че при тестването има редица предизвикателства, но вярват, че обща програма може да бъде отлична възможност за правителствата и секторът да работят заедно.

Взаимни ограничения

В момента ЕС не позволява посещения от жители на САЩ, въпреки че има облекчени правила за някои видове пътувания от 15 страни с по-нисък процент на инфекции от коронавирус.

Великобритания изисква хората, пристигащи от САЩ, да прекарат 14 дни в самостоятелно наложена карантина, докато САЩ ограничават пътуването на повечето пътници, идващи за Европа.

Пилар Улфстелер, редактор за въздушния транспорт във FlightGlobal, заяви пред BBC, че подобни мерки са решаваща стъпка към рестартиране на полетите между Америка и Европа: "Докато САЩ и ЕС отворят границите си отново за чуждестранни посетители, за авиокомпаниите ще бъде много трудно да се измъкнат от кризата."

"За големите американски превозвачи като United, American и Delta, европейските пътници са от жизненоважно значение за техния успех и всеки напредък към повторно отваряне на трансатлантическите пътувания би бил голяма стъпка напред към нормалността на авиокомпаниите", добави тя.

Китай иска тестване

Китай също подкрепи извършването на тестове и иска пътниците на входящите полети да предоставят отрицателни резултати за Covid-19, преди да се качат. Китайската администрация за гражданска авиация съобщи във вторник, че това се прави заради целта на правителството да намали допълнително риска от внос на коронавирус.

Секторът е изправен пред огромно предизвикателство на фона на силен спад на пътниците. Повечето големи авиокомпании обявиха съкращения на работни места, докато някои по-малки играчи се сринаха.