🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп отмени специалния икономически статут на Хонконг

Очакваното решение идва, след като Китай прие специален закон за сигурността на града

Приетият от Конгреса закон предвижда да бъдат наказвани банки, които имат делови отношения с китайски служители, участващи в прилагането на новия закон за националната сигурност.
Приетият от Конгреса закон предвижда да бъдат наказвани банки, които имат делови отношения с китайски служители, участващи в прилагането на новия закон за националната сигурност.
Приетият от Конгреса закон предвижда да бъдат наказвани банки, които имат делови отношения с китайски служители, участващи в прилагането на новия закон за националната сигурност.    ©  Reuters
Приетият от Конгреса закон предвижда да бъдат наказвани банки, които имат делови отношения с китайски служители, участващи в прилагането на новия закон за националната сигурност.    ©  Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед за прекратяване на преференциалното икономическо третиране за Хонконг, след като Китай прие нов закон за сигурност на територията. "Хонконг сега ще се третира по същия начин като континентален Китай", заяви Тръмп и определи това като наказание срещу Китай заради "потисническите" му действия срещу хонконгците.

Той също подписа законодателство за налагане на санкции на китайски служители, които нарушават правата на гражданите в Хонконг. Китай заяви, че ще предприеме ответни действия, съобщава BBC. Досега Хонконг се радваше на уникални свободи, които няма в континентален Китай.

Много граждани на територията се опасяват, че новият закон, наложен от Пекин, ще сложи край на специалния статут на Хонконг, договорен според споразумението от 1984 г. между Китай и Великобритания.

Законодателството, което налага сериозни санкции за критики към китайското правителство, е най-голямата промяна в политическия пейзаж на Хонконг, след като беше върнат на Китай от Обединеното кралство през 1997 г.

Какво каза президентът Тръмп?

От Розовата градина на Белия дом Тръмп заяви, че изпълнителната му заповед ще прекрати преференциалното отношение към Хонконг. "Без специални привилегии, без специално икономическо отношение и без износ на чувствителни технологии", заяви президентът, който за първи път обяви през май, че администрацията му готви подобни мерки.

Той каза още, че е подписал Закона за автономията в Хонконг, който Конгресът прие единодушно по-рано този месец.

"Подписах законодателство и изпълнителна заповед, за да потърся отговорност от Китай за неговите агресивни действия срещу хората в Хонконг", заяви Тръмп. По думите му "Хонконг вече ще бъде третиран по същия начин като континентален Китай".

Приетият от Конгреса закон предвижда да бъдат наказвани банки, които имат делови отношения с китайски служители, участващи в прилагането на новия закон за националната сигурност.

Изпълнителната заповед призовава да бъде блокирано имуществото в САЩ на всеки, който е смятан за отговорен или съучастник в "действия или политики, подкопаващи демократичните процеси или институции в Хонконг".

Мярката също така предвижда отмяна на изключенията за разрешения за износ за Хонконг и премахване на специалното отношение към притежателите на хонконгски паспорти.

На въпрос на журналист Тръмп каза, че не планира да разговаря с китайския президент Си Цзинпин. Той потвърди, че "ние държим Китай изцяло отговорен за прикриването на вируса и разпространяването му по света". Белият дом е под натиск заради отговора му на пандемията от коронавирус - САЩ имат рекордните в света 3.4 млн. регистрирани случая.

Как отговори Китай?

В изявление китайското външно министерство осъди последните ходове на САЩ, призовавайки Вашингтон да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай. От ведомството заявиха, че китайските власти също ще наложат санкции срещу американски физически и юридически лица.

"Китай ще предприеме необходимите отговори, за да защити законните си интереси", се казва в изявлението.

Какво се случва с отношенията между САЩ и Китай?

Отношенията между Вашингтон и Пекин стават все по-обтегнати през последните месеци. Тъй като Тръмп е изправен пред трудна битка за преизбиране през този ноември, той и кандидатът на демократите Джо Байдън се обвиниха взаимно в слаби действия спрямо Китай.

В понеделник Белият дом реагира срещу увеличаващото се военно присъствие на Китай в Южнокитайско море, обвинявайки Пекин, че тормози съседите си.

Миналия петък Тръмп каза пред репортери, че втората фаза на търговската сделка между двете страни е под съмнение заради реакцията на Китай срещу коронавируса. "Връзката с Китай е сериозно нарушена", каза тогава Тръмп. "Можеха да спрат чумата, можеха да я спрат, но не я спряха."

Миналата седмица САЩ също така официално обявиха, че ще се оттеглят следващото лято от Световната здравна организация, която Тръмп обвини, че работи под натиск от Китай. Администрацията на Белия дом обяви и санкции срещу китайски политици, които според нея са отговорни за нарушения на правата на човека срещу мюсюлманското малцинство в Синдзян.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 3

    Хонконг необратимо става китайски!
    Тръмп очевидно е съгласен.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    До коментар [#1] от "мики маус":

    Да е съгласен - не е, ама не му остовиха полезен ход.
    Докато можеха, САЩ инспирираха Китайска пролет в Сянган (кой знае защо продължаващ да се нарича с колониалното си име Хонконг) с надеждата там да се образува общокитайски гноен абцес, чието възпаление да контролират.
    С приемането на закона за националната сигурност, Пекин кардинално реши проблема с дирижираните отвън размирици.

    Стокооборотът Сянган - САЩ е пренебрежимо малък. Досегашните преференциални условия предимно за финансови трансакции бяха по-скоро политическа основа за американската "септичната хирургия" по проблемните за интересите им места.

    Е, със Сянган тези места намаляха с едно. Пекин намери лекарството.

    Нередност?
Нов коментар