🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед предупреди, че възраждането на вируса заплашва възстановяването на САЩ

Централната банка запази лихвите близо до нула и разшири мерките за справяне с недостига в долари в чужбина

Председателят на Фед Джером Пауъл предупреди за проблеми пред икономиката заради коронавируса
Председателят на Фед Джером Пауъл предупреди за проблеми пред икономиката заради коронавируса
Председателят на Фед Джером Пауъл предупреди за проблеми пред икономиката заради коронавируса    ©  Reuters
Председателят на Фед Джером Пауъл предупреди за проблеми пред икономиката заради коронавируса    ©  Reuters

Федералният резерв предупреди, че бъдещето на най-голямата световна икономика "ще зависи значително от хода на вируса", и разшири мерките за справяне с международния недостиг на долари. След двудневно заседание в сряда Фед не направи съществени промени в паричната си политика, като задържа лихвите близо до нула и обеща да направи повече, за да подкрепи възстановяването, ако е необходимо, съобщава Financial Times.

На пресконференцията след края на заседанието председателят на Фед Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад "в нашия живот".

По-късно днес ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие, като предвижданията са, че заради карантината ще бъде отчетен рекорден спад на тримесечна база.

Проблемите

В съобщението на Фед се казва, че продължаващата криза в областта на общественото здравеопазване ще окаже голяма тежест върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява значителен риск за икономическите перспективи в средносрочен план.

Според Паул "пътят напред за икономиката е извънредно несигурен и до голяма степен ще зависи от успеха ни в контролирането на вируса". Той обърна внимание на това, че през последните седмици се виждат някои признаци, че увеличаването на случаите на заразени и подновените мерки за контрол за разпространението започват да натежават върху икономическата активност.

Централната банка на САЩ обяви, че ще разшири линията за спешни суапови операции с други централни банки до края на първото тримесечие на 2021 г. Тези механизми бяха създадени през март 2020 г., за да облекчат напрежението на финансовите пазари в световен мащаб в резултат на шока от коранавируса и да смекчат негативния ефект върху предлагането на кредити за домакинствата и бизнеса както в страната, така и в чужбина.

Реакцията на пазарите

Срещата на Фед идва в момент, когато доларът отстъпи до най-ниското си ниво от две години, тъй като скокът в случаите на заразени с коронавирус в САЩ накара инвеститорите да загубят увереност в устойчивото икономическото възстановяване на страната.

В сряда индексът на долара, който измерва валутата спрямо кошница от валути, падна с 0.3%, което доведе до месечен спад от близо 4%. След решението на Фед доларът поевтиня до 1.18 спрямо еврото, но след това отстъпи. Индексите на Уолстрийт се повишаха след заявеното намерение на Фед да действа допълнително при нужда. В същото време цената на златото запази достигнатия връх по-рано през седмицата.

Готовност за действие

Фед, който намали основната лихва близо до нула в началото на кризата през пролетта, разшири рязко баланса си чрез закупуване на активи и отпусна поредица от кредити в подкрепа на пазарите, заяви, че е готов да предприеме повече действия, ако е необходимо. Централната банка отбелязва, че след резките спадове икономическата активност и заетостта "се повишиха до известна степен през последните месеци, но остават доста под нивата си от началото на годината".

Фед отново пое ангажимент да увеличи покупките на държавни ценни книжа и обезпечени с ипотека ценни книжа "поне с текущите темпове" през следващите месеци.

Централната банка също така разчита на Конгреса да помогне за възстановяването чрез нов пакет стимули за икономиката в допълнение към тези за близо 3 трлн. долара, одобрени в началото на кризата през март и април. Но само дни преди изтичането на сегашната програма за допълнителни обезщетения за безработни на стойност 600 долара на седмица Белият дом и републиканците в Конгреса все още не могат да постигнат съгласие с демократите за новия пакет.

Все още няма коментари
Нов коментар