🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания се надява на търговска сделка с ЕС през септември

Брюксел предупреждава, че нова пречка в преговорите са правата на британските превозвачи

Джонсън отказва да удължи декемврийския краен срок за постигането на споразумение
Джонсън отказва да удължи декемврийския краен срок за постигането на споразумение
Джонсън отказва да удължи декемврийския краен срок за постигането на споразумение    ©  Reuters
Джонсън отказва да удължи декемврийския краен срок за постигането на споразумение    ©  Reuters

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън все още смята, че може да бъде постигната търговска сделка с ЕС през септември, посочва британски правителствен говорител. Преговорите навлязоха в седмия си кръг в сряда, като сред обсъжданите теми са транспортът, риболовните права, правилата за инвестиции и полицейското сътрудничество, пише британската ВВС.

Двете страни остават разделени по въпроси като правилата за конкуренцията, риболовните права и как ще бъде приложена на практика сделката. Джонсън отказва да удължи декемврийския краен срок за постигането на споразумение. Тазседмичните разговори са последните преди есента, но и Лондон, и Брюксел твърдят, че дискусиите ще продължат и през септември.

Липса на компромис

Европейската комисия посочва, че сделката трябва да бъде договорена най-късно до октомври, за да може да бъде ратифицирана, преди през декември да приключи настоящият преходен период за Великобритания след Brexit. След последния кръг преговори в Лондон европейските представители обвиниха британските си колеги, че не показват желание за постигане на компромис по спорните въпроси.

Великобритания, която продължава да настоява за серия от отделни сделки в различните области, твърди, че е готова да обмисли по-опростена структура на споразумението. Тази седмица ще се обсъждат също така правилата за конкуренцията и държавната помощ за компаниите, които са сред най-дискусионните въпроси до този момент. Обединеното кралство ще спре да спазва правилата на ЕС за държавната помощ в края на преходния период и досега не е обявило намеренията си за последващия режим. Докато ЕС изисква получаването на "твърди гаранции" в тази сфера, преди да бъде сключена сделка.

Потенциален нов блокаж

ЕС отхвърля исканията на Великобритания за продължаващ широк достъп до ЕС за британските превозвачи, пише Financial Times. Транспортни компании в Обединеното кралство предупреждават, че ако не бъде постигнато споразумение до края на преходния период, ще пострадат сериозно бизнеси, ще се вдигнат цените и ще има нарушения във веригите за доставки.

Британското правителство иска пълни транзитни права за превозвачите, преминаващи през ЕС за дестинации като Турция, както и правото превозвачите да товарят и разтоварват стоки в страните членки и между тях. Брюксел предупреждава, че това искане е сходно с равнището на достъп отпреди Brexit до европейския единен пазар.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 3

    Ако ЕС даде право на тези да щъкат из съюза, след като лепнаха един голям шамар на същите фирми от собствените си членове - това ще е тотален скандал!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Надеждата крепи човека , пардон , Борко ...

    Нередност?
Нов коментар