🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на ЕС се е свила с по-малко от първите оценки

Въпреки ревизирането на данните коронавирусът е довел до най-голямото намаление на БВП от 25 години

Европейската икономика се е свила повече от американската през второто тримесечие
Европейската икономика се е свила повече от американската през второто тримесечие
Европейската икономика се е свила повече от американската през второто тримесечие    ©  Reuters
Европейската икономика се е свила повече от американската през второто тримесечие    ©  Reuters

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната се е свила през второто тримесечие с най-голям темп от 1995 г. Това показват подробните данни на Евростат, обявени във вторник. Добрата новина, ако може въобще да се говори за такава в условията на пандемията от коронавирус, е, че брутният вътрешен продукт е намалял с по-малко от първите оценки.

На тримесечна база понижението е било 11.8% във валутния съюз и 11.4% в ЕС. През първото тримесечие понижението беше съответно 3.7% и 3.3%, което означава, че блокът е навлязъл в рецесия. В сравнение със същото тримесечие на миналата година спадът на икономиката е още по-голям - 14.7% в еврозоната и 13.9% в целия ЕС. За сравнение - европейската икономика се е понижила с повече от тази на САЩ, която се сви с 9.1% на тримесечна и годишна основа, въпреки че Америка беше ударена по-тежко от коронавируса.

Най-голям и най-малък спад

Данните показват, че най-голям е бил тримесечният срив в Испания - 18.5%, следвана от Хърватия, Унгария, Гърция, Португалия и Франция. Най-добре се е справила икономиката на Финландия - с понижение 4.5% в сравнение с първото тримесечие, след нея са Литва, Естония, Ирландия, Латвия и Дания.

Ревизираните данни за България показват, че БВП се свива с 8.5% на годишна база през второто тримесечие и с 10% на тримесечна база. Промяната е в посока надолу, но е малка - експресните числа сочеха спад с 8.2% на годишна и 9.8% на тримесечна база през периода април - май. Сривът на икономиката е сред относително по-добрите резултати сред страните в ЕС, но остава най-значителният спад на българския БВП от 1999 г.

Карантината е довела до значително двуцифрено понижение в целия ЕС на потреблението на домакинствата, капиталовите инвестиции и износа, показват още данните на Евростат. Свиването на икономиката на Стария континент е довело и до сериозно намаляване на заетите. През второто тримесечие те са намалели с 2.9% в еврозоната и с 2.7% в ЕС, което е най-сериозното понижение на тримесечна база от 1995 г. Още по-голямо е намалението в сравнение със същия период на миналата година.

Докато влиянието на коронавируса върху безработицата се ограничава от действието на различни програми в подкрепа на персонала, изработените часове са намалели доста по-сериозно. Официалните данни показват, че те са спаднали с двуцифрени стойности както спрямо първото тримесечие на годината, така и в сравнение с второто на 2019 г.

Най-лошото е отминало

Водещите страни в ЕС предвиждат, че най-лошото от корона кризата вече е отминало. Германия дори очаква, че икономическият удар през тази година няма да е толкова тежък, колкото прогнозираше по-рано. Берлин обаче смята, че догодина възстановяването ще бъде по-слабо от сегашните предвиждания. Освен това икономическите показатели на страната се подобряват през лятото, като последният сигнал дойде от данните за търговията, обявени във вторник. През юли износът е нараснал с 4.7% спрямо юни и е спаднал с 11% на годишна база. Това е добър знак за Източна Европа и България, защото най-голямата икономика в Европа е техен основен търговски партньор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар