🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меркел трябва да изтегли Германия от "Северен поток 2"

Всички очи са насочени към канцлера, след като призивите Берлин да прекрати газовата връзка "Северен поток 2" стават по-силни. Ако спре кранчето на тръбата, Ангела Меркел може да влезе в историята отново

Спорният проект "Северен поток 2" започна да се строи през 2018 и се финансира от пет енергийни концерна. Досега са положени около 1855 км от тръбата в руски, финландски, шведски и германски води, което прави проекта почти завършен
Спорният проект "Северен поток 2" започна да се строи през 2018 и се финансира от пет енергийни концерна. Досега са положени около 1855 км от тръбата в руски, финландски, шведски и германски води, което прави проекта почти завършен
Спорният проект "Северен поток 2" започна да се строи през 2018 и се финансира от пет енергийни концерна. Досега са положени около 1855 км от тръбата в руски, финландски, шведски и германски води, което прави проекта почти завършен    ©  Reuters
Спорният проект "Северен поток 2" започна да се строи през 2018 и се финансира от пет енергийни концерна. Досега са положени около 1855 км от тръбата в руски, финландски, шведски и германски води, което прави проекта почти завършен    ©  Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел има склонността да се колебае. Каквото и решение да вземе по отношение на връзките между Германия и Русия, правителствата ще намерят отново начин да се разберат. Техните взаимоотношения по въпроса за природния газ са успели да оцелеят при всякакви политически турбуленции досега.

През 70-те години САЩ се противопоставиха на плановете да се построи тръба между Съветския съюз и Западна Европа, като тогава дипломати наричаха своите западногермански колеги късогледи заради това, че осигуряват на "врага" твърда валута. Накрая на десетилетието американският президент Джими Картър и канцлерът Хелмут Шмит влязоха в битка за енергийната политика на Германия и търговията с природни ресурси с Източния блок. През 1981 наследникът на Картър Роналд Рейгън разкритикува европейско-съветските планове за тръбопровод на срещата на страните от Г-7 в Отава. А сегашният президент Доналд Тръмп не казва нищо добро за "Северен поток 2".

Аргументите на Белия дом оттогава насам са, общо взето, едни и същи: енергийна зависимост от Русия отслабва САЩ и техните съюзници. Германският отговор се съдържа в твърдението на Шмит, че "тези, които търгуват едни с други, не се стрелят едни с други".

Бизнес или политика

Аргументът на Шмит е доста по-малко валиден сега. Дори най-големите песимисти не могат да си представят конфликт между НАТО и Русия. Тези, които подкрепят проекта за "Северен поток 2", казват, че бизнесът трябва да е отделно от политиката, особено ако тази политика се основава на ценности. Този принцип е служил на Германия досега: газът никога не е спирал, дори когато Москва заплаши Запада с ядрени ракети, когато затваряше дисиденти в "Гулаг", маршируваше в Афганистан или когато обяви военно положение в Полша.

Цинично руското правителство банкира с лоялността на Германия. Надеждата в Кремъл, изглежда, е в това, че няма да има никакви последствия върху бизнеса, независимо дали преследва политическите си опоненти. Но всеки на Запад, който промотира подобен пакт, е на страната на руския президент Владимир Путин. Москва дори едва се опита да отрече, че има участие в отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Режимът на Путин изглежда сигурен, че за пореден път Германия ще отправя празни заплахи, върху които няма да действа.

Това е риск, който кремълските функционери смятат, че Русия трябва да предприеме. С демонстрациите в Далечния изток и Беларус, както и при непрекъснато понижаващ се стандарт на живот Москва е разтревожена, че масови протести могат да избухнат и в Русия. Така че ограничава несъгласните и опозицията повече от всякога. Навални може да е най-важният опонент на Путин, но той е един от многото.

Ясен сигнал

Дали Кремъл е сбъркал с изчисленията си? Дните, когато Германия имаше газова зависимост от Сибир, приключиха. Алтернативните източници на енергия са бъдещето, може би не в Русия, но в Западна Европа със сигурност. И във всички случаи има доста държави, които искат да продават газ на Германия. Тези дни всъщност има излишък на енергия по света. А газът не е "чиста енергия". Въпреки че произвежда по-малко CO2 от въглищата, когато гори, по време на извличането и транспорта се отделя много повече метан, който от своя страна замърсява околната среда.

В тези трудни икономически времена Меркел ще набере много политически капитал, ако прекрати проекта "Северен поток 2" изцяло - вместо просто да обещава да не "изключва нищо". Полша, Франция и държавите - членки в ЕС, от Прибалтика със сигурност биха били много по-отстъпчиви по различни въпроси, свързани със съюза, ако Германия най-после се дистанцира от Русия.

В последната си година като канцлер Меркел може да напише история: може да придвижи Европа напред, като се откаже от режим, който няма никакво бъдеще така или иначе. Нещо повече, Русия не е важен търговски партньор. Ако не може да изнася своите ресурси, тя ще фалира.

Краят на "Северен поток 2" ще изпрати сигнал с много по-дългосрочен ефект: германският бизнес ще се оттегли от руския пазар още повече и опитът на Путин да модернизира Русия с икономическа подкрепа от държавите на ЕС най-накрая ще се провали.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Виждате ли защо всички проамерикански медии се обръщат в момента срещу Борисов. Капитал и НПО-тата не са изключение у нас. Всичко което се случва е момента у нас е заради Балкански поток. Германците искат и Северен и Балкански поток да се случат. Германия е двигателят на ЕС, ние сме в ЕС. Щом Германия иска тези потоци значи са в интерес на Европа. Американците пет пари не дават за България, ще я запалят като едното нищо само и само Балкански поток да не стане. Не се спряха да направят военен преврат с много жертви в Турция, в Египет, няма да се спрат и да запалят България!

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 2
    • + 2

    Ако даден доставчик ми носи каквото и когато го искам за цената, на която сме се разбрали нямам основание да го сменям. Ако кажем, че на нас ни е важно Русия да не опорочава демокрацията то означава ли, че трябва да си затваряме очите, че големите американски компании да не плащат данъци в ЕС и да даваме по-високата цена за втечнения им газ

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 1

    Това наистина би било много смела стъпка и Меркел може да остане в историята като пример за достойно поведение, за разлика от оня срам за Германия - Шрьодер.

    Нередност?
  • 4
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 1

    "Алтернативните източници на енергия са бъдещето, може би не в Русия, но в Западна Европа със сигурност. "

    Смях. Алтернативните източници са невъзможно скъпи, нещо, което самата Германия доказа много ясно през последните 20 години. Не са и безопасни, нито стабилни. Ако нещо е енергийният източник на бъдещето, това е ядрената енергия.

    Нередност?
Нов коментар