🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Надпреварата за газовите ресурси подхранва кризата между Турция и нейните съседи

Разработването на залежите в Източното Средиземноморие доведе до неочаквани съюзи

Турция смята, че базираното в Южен Кипър правителство не трябва да има правото да дава лицензи за добив в свои води на международни енергийни компании, докато кипърските турци не получат част от облагите. Освен това според Анкара нейното южно крайбрежие й дава икономически права във водите на Кипър, които обаче за Никозия са част от територията й. За какво точно е конфликтът в Източното Средиземноморие, обяснява Financial Times.

Защо Турция е изолирана?

Разработването на газовите ресурси в Източното Средиземноморие доведе до някои неочаквани съюзи. EastMed Gas Forum беше официално основан в Кайро тази година. Той събира заедно Египет, Израел, палестинците, Йордания, Гърция, Кипър и Италия с цел обособяване на региона като централен енергиен хъб. Франция иска да се присъедини, а САЩ искат да станат постоянен наблюдател. Това оставя Турция изолирана заради напрежението между нея и някои от членовете на форума.

Каква е връзката с войната в Либия?

Напрежението в Източното Средиземноморие е все по-обвързано с конфликта в Либия. Турция подкрепя поддържаното от ООН либийско правителство в Триполи, което се бие с генерал Халифа Хафтар, получаващ подкрепа от страни като Русия, Египет, ОАЕ и Франция. През ноември Анкара и Триполи подписаха две споразумения, едното от които определя нови морски граници между Турция и Либия, което разгневи Гърция и усложни плановете за бъдещ тръбопровод от Кипър за Гърция. С нарастването на турското влияние в Либия държави като ОАЕ и Франция все повече обръщат внимание на спора в Източното Средиземноморие. И двете страни изпратиха свои сили, които да се включат в скорошните военни учения, провеждани от Гърция и Кипър, чиято цел е демонстрацията на мощ срещу Турция.

Какво смята международната общност?

Разговорите в НАТО, чиято цел беше да намалят възможността от военен сблъсък между двама членове на алианса, срещнаха пречки, тъй като Атина отказа да участва, а Анкара все още има кораби в оспорваните води. САЩ призовават за намирането на дипломатическо решение, но до голяма степен отсъстват от опитите за смекчаване на кризата между Гърция и Турция. Повечето членки на ЕС се обявяват за диалог и деескалация на напрежението, тъй като Анкара е важен партньор в икономически план, за миграцията и спрямо регионалната сигурност в Близкия изток. През юли Германия поде опити за медиация в конфликта, но те бяха блокирани, когато Гърция подписа ново морско споразумение с Египет, което разгневи Турция. Същевременно Гърция и Кипър настояват за втвърдяване на тона от страна на ЕС, включително чрез санкции срещу Анкара. Франция пък все повече клони към гръцко-кипърската позиция заради собствения си диспут с Турция, особено по отношение на Либия.