🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция предупреждава Гърция да не увеличава войските на гръцки остров

Атина планира повече средства за въоръжените сили на фона на конфликта в Източното Средиземноморие

Ердоган: "Турция е уморена от тази сенчеста игра"
Ердоган: "Турция е уморена от тази сенчеста игра"
Ердоган: "Турция е уморена от тази сенчеста игра"    ©  Reuters
Ердоган: "Турция е уморена от тази сенчеста игра"    ©  Reuters

Турция предупреждава Гърция да не надскача лимита на военните сили, позволен за малък остров, който е в центъра на спора на двете страни за енергийни ресурси в Средиземно море. "Ако армията им превишава лимита, тогава Гърция ще бъде губеща", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, визирайки излъчени през уикенда телевизионни кадри на гръцки войници, пристигащи на гръцкия остров Кастелоризо.

Според Анкара това нарушава спогодбата от 1947 г., но пред Bloomberg гръцки източници твърдят, че войниците вече са се намирали на острова и кадрите показват рутинна ротация на войската.

Евентуални санкции на ЕС

По този повод турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че страната му е "уморена от тази сенчеста игра". И допълни: "Заставането на страна, която дори не може да се погрижи за себе си, срещу регионална и глобална сила като Турция започва да изглежда странно".

Напрежението относно оспорвани териториални води постепенно ескалира, докато съперничещите си страни търсят енергийни ресурси в източната част на Средиземно море, която през последните години донесе значителни газови открития за Израел, Кипър и Египет. ЕС подкрепи Гърция в спора й с Турция и обмисля евентуални санкции срещу Анкара, които могат да бъдат дискутирани на среща на европейските лидери по-късно този месец.

Плановете на Атина

В понеделник гръцкият финансов министър Христос Стайкурас заяви, че страната е готова да похарчи част от паричните си буфери от 34 млрд. евро, натрупани от неизползвани спасителни фондове и набрани от пазарите средства, за да подкрепи своите въоръжени сили още тази година. Този коментар идва на фона на покачващото се напрежение с Турция относно Източното Средиземноморие.

"Финансовото министерство ще направи всичко възможно, за да подкрепи правителствените решения в тази област", коментира Стайкурас, цитиран от Reuters. По думите му стратегията на управляващите включва не само закупуването на оръжие и ще се разгърне през следващите години, като започне още през 2020 г. Но той не обяви колко точно средства ще бъдат отделени или други подробности.