Ердоган: Турция няма да отстъпи в Източното Средиземноморие

Франция реши да се присъедини към военни учения заедно с Гърция, Кипър и Италия в региона

Турция няма да направи отстъпки в Източното Средиземноморие, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. И допълни, че Анкара ще направи "каквото е необходимо политически, икономически и военно", за да защити правата си.

"Ще си вземем, каквото ни се полага в Средиземно море и други морски региони. Точно така, както не пожелаваме чужди територия, интереси и суверенитет, никога няма да отстъпим от това, което ни принадлежи", коментира Ердоган, цитиран от Financial Times.

Напрежението се покачва

Турският президент остро критикува Гърция, която заедно с Кипър призовава за санкции на ЕС срещу Анкара заради това, което Атина нарича "незаконни сондажи" в богатия на запаси от природен газ район. "Искаме всички да разберат, че Турция вече не е страна, чието търпение може да бъде изпитвано. Ако кажем, че ще направим нещо, ще го направи. Ще платим цената, каквато и да е тя", посочва Ердоган.

Заканите му идват на фона на решението на Франция да се присъедини към военни учения заедно с Гърция, Кипър и Италия в Източното Средиземноморие. Районът се превърна във фокус на гранично напрежение между Анкара и други регионални сили. В четвъртък Париж обяви, че три изтребителя, военен кораб и хеликоптер ще се присъединят към съвместните учения.

Игра с огъня

Ескалацията накара германският външен министър Хайко Маас да предупреди по време на визита в Атина тази седмица, че Гърция и Турция си "играят с огъня" и че "всяка искра, колкото и да е малка, може да доведе до трагедия".

Спорът за морска територия и газови права в региона се усложнява от гражданската война в Либия. Франция, която е против политиката на Ердоган в Сирия и Либия, призовава ЕС да подкрепи Гърция и Кипър в конфликта им с Турция относно природния газ. През последните седмици напрежението се увеличи, след като Гърция подписа морска сделка с Египет, ядосала Анкара, която твърди, че това нарушава условията на разговорите, провеждани под егидата на германския канцлер Ангела Меркел.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk

    Явно и той като банкянския самодържец ще го разбере по трудния начин!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Така поднесена информацията подбужда към един-единствен твърде елементарен извод. И явно това е целта.
    Но не това е цялата истина по казуса Турция и Източно Средиземно.

    Спестеното горе е, че:

    1. По отношение на международното право
    Турция не се е присъединила към Конвенцията по морско право на ООН, което според международните норми не я задължава да съблюдава ограниченията в нея, вкл. и обхватите на изключителните икономически зони, континенталния шелф и пр. Но пък Турция се съобразява с изискванията на международните договори, по които е страна.
    Неприсъединяването й към КМП на ООН е обяснението на иначе изглеждащото безумно споразумение с правителството на ПНС в Триполи за разделяне на морските пространства на Източно Средиземно между Турция и Либия, сякаш помежду им ги няма Египет, Кипър, Ливан, Израел, Гърция, Сирия;

    2. По отношение действията на Гърция
    Онзи ден след разгорещени дебати гръцкият парламент реши да увеличи териториалното си море от 8 на 16 морски мили. Мицотакис ведного обяви, че това се отнасяло ЗАСЕГА само за островите в Йонийско море. Всъщност измененията в закона касаят цялата територия на Гърция, вкл. и разположените на една ръка от Малоазийския бряг острови Хиос, Родос и пр., което е доста грубо погазване на Лозанския договор от 1923 г, с който се слага край на трагичната за Гърция гръко-курска война;

    3. По отношение на сондажите около Кипър
    Разделянето на Кипър на Република Кипър и Севернокипърска турска република от 1974 г. е в резултат от преврата на кипърски гръцки националисти, подкрепени от военната хунта в Атина срещу правителството на архиепископ Макариос ІІІ и последващия десант на турска армия на основание Лондонския договор от 1963 г, по който Турция е страна-гарант на независимостта и федералния характер на републиката.
    Половин век оттогава СКТР не е призната от нито една страна, освен от Турция, но това не й пречи да се управлява от избирани на демократични избори правителство и парламент.
    Доводът на Анкара е, че гражданите на СКТР също имат право на дял от националното богатство на общата преди 1974 г. държава, вкл. и на морска икономическа зона;

    4. По отношение действията на Франция
    Конфронтацията Париж-Анкара е в резултат на подкрепата на другата страна в Либийския конфликт: Франция (с Египет и ОАЕ) подкрепя Хафтар, а Турция (с Италия и Катар) - Сарадж.
    И какво като Франция изпраща фрегата в Източно Средиземно?
    Преди месец френска фрегата в либийски води опита да спре търговски кораб за проверка, но бе взета на прицел от радара на съпровождащия го турски военен кораб и на мига се отказа.
    Много съществен проблем, обаче, за Турция в района на Източното Средиземноморие е присъствието там на относително голям отряд руски военни кораби и две подводници.
    Както е известно от историята, за разлика от французите руснаците не са толкова плашливи...

    Много ми се ще в Капитал да прочета достатъчно аргументиран анализ по която и да било международна тема, а не само нахапана тема с откровен пропаганден вкус, но видимо ще си остана само с мечтата...

    Нередност?
  • 3
    dawolf avatar :-|
    DaWolf

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Ще си останеш само с надеждата. По международните теми има строго спазване на 'редакционната политика'

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "DaWolf":

    А редакционната политика (както и музиката по циганските сватби) се пожелава от тоя, дето дава паретата. В случая отъркващата се у Демократическата партия Америка за БГ - благодетелят на Иконо.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Добре, че в Кърджалийско няма нефтонаходища.

    Нередност?
Нов коментар