🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция и Турция ще подновят разговорите за Източното Средиземноморие

Според Ердоган спорът може да бъде разрешен чрез диалог, но само ако има "справедливи предложения"

Гърция и Турция скоро могат да подновят разговорите за разрешаването на морските си спорове след ескалиране на напрежението заради правото да се експлоатират потенциални офшорни газови залежи в Източното Средиземноморие. Това заяви гръцки правителствен говорител, цитиран от AP.

Разговорите между Атина и Анкара за морските граници за последно се състояха през 2016 г. През последните години споровете бяха подклаждани от влошаването на отношенията между ЕС и Турция, както и от откритието на големи газови находища в части на Източното Средиземноморие.

Решение чрез диалог

Под международен натиск Турция изтегли изследователски плавателен съд от района, а същевременно двете страни облекчиха своето морско присъствие и спряха военни учения. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че според него спорът може да бъде разрешен чрез диалог, но само ако има "справедливи предложения на масата". "Няма въпрос, който да не може да бъде решен чрез диалог, преговори и споразумение. Разбира се, това е валидно, ако те дойдат при нас с предложения, които се вписват в реалността. В противен случай не можем да отбегнем никоя битка", коментира Ердоган.

От гръцкото външно министерство посочват, че разглеждат изтеглянето на турския изследователски плавателен съд като "положителна, но предварителна индикация". И допълват, че Анкара ще трябва да даде още много доказателства, че спазва международното право.

Подходящ момент

"Сега моментът стана много по-подходящ за започването на преговори. Проучвателните разговори могат да започнат скоро", коментира говорителят на турското президентство, цитиран от Reuters.

Но той предупреди, че обсъжданите от ЕС санкции няма да бъдат от полза: "Заплахите с изнудване и санкции срещу Турция не дават резултат. Европейските политици трябва да са разбрали това досега."