🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завръща ли се COVID-19 в Европа?

Случаите растат в много държави, а особено се отличават Испания и Франция. Ситуацията сега е по-добра от пролетта, но близкото бъдеще е трудно да се предвиди

От Испания и Франция до Гърция и Хърватия - в последните две седмици още повече държави в Европа отчитат сериозни ръстове в броя на заразените с коронавирус. Европа за първи път от месеци изпревари САЩ по брой седмични случаи - 27 хил. срещу 26 хил. в последната седмица, и това дава повод на мнозина да заговорят за старт на "втората вълна" в Европа. Особено притеснително е положението в Испания и Франция, където стойностите достигнаха около 10 хил. заразени на ден миналата седмица - близки до рекордите в пика на пролетната зараза.

Въпреки че този брой е стряскащо висок, към момента, изглежда, ситуацията не е същата като през март и април. Първо, големият брой заразени се разкрива и заради много по-големите възможности за тестване в сравнение с пролетта. Второ, жертвите и тежките случаи засега са сравнително малко както заради по-младия профил на заразените, така и защото все още няма голямо натрупване на тежки случаи.

Това обаче може да се промени съвсем скоро, ако броят на инфекциите се запази висок или продължи да расте. Още повече че с напредването на есента хората ще прекарват все повече време на закрито, където предаването на заразата е по-лесно, а зимата е утежняващ сезон за респираторните заболявания.

Големите въпроси сега са дали ситуацията в Испания и Франция е предвестник на това, което очаква останалата част от континента, а също и ще успят ли двете големи държави да овладеят ситуацията, без да се прибягва до локдаун. Засега изглежда липсва нагласа да се прибягва до подобна тежка мярка, която има твърде висока икономическа цена. Но пък в неделя вечер Израел обяви, че отново налага пълна блокада на държавно ниво за 3 седмици, след като не успява да овладее ръста на инфекциите чрез други мерки, превръщайки се в първата държава, която прибягва до подобна крайна мярка след пролетта.

Какво и защо се случва в Испания?

Макар коронавирусните инфекции да нарастват в голяма част от Европа, Испания се откроява. В отминалата седмица тя стана първата държава от ЕС, която регистрира повече от половин милион случаи от началото на епидемията. Заболеваемостта пък е почти два пъти по-висока от тази във Франция, следващата най-силно засегната държава на континента. Положителните проби в Испания достигат близо 10% - далеч над нивата във Франция (малко над 5%), Италия (около 2.5%), Великобритания (под 2%) и Германия (под 1%). Испания отново съобщава за до 10 000 нови случая на ден - както беше в пика на пандемията през март и април.

Но испанските здравни власти смятат, че данните не са сравними. "Начинът, по който пандемията се развива сега, няма нищо общо с това как се развиваше през март," заяви миналата седмица Мария Хесус Монтеро, говорител на испанското правителството, цитирана от FT. Според нея през март са регистрирали едва 1 на 10 заразени - само частица от реалната картина. Сега системата за тестване е укрепена, увеличена и много по-добре организирана, така че според нея сега се откриват между 70-90% от случаите.

Монтеро отбелязва, че приблизително половината от сегашните случаи са асимптоматични и че хоспитализациите и жертвите са далеч под нивата от преди. В болници са само около 5%, а едва 0.4% са починалите сред активните сега случаи.

И все пак въпросът защо инфекциите в Испания са толкова много остава актуален. Тук мерките далече не са така либерални както в други страни - маски се носят задължително дори на открито, баровете са с ограничено работно време, дори пушенето навън беше ограничено. Освен това мнозина са силно предпазливи заради пресния спомен от ужаса през пролетта.

Част от обяснението е универсално - пътувания, туризъм, младежки партита, умора и сваляне на гарда сред повече хора.

Но Испания има и индивидуалности, които подхранват пандемията. Сред тях са политическата поляризация на Испания и нейният децентрализиран модел на управление. Премиерът Педро Санчес настоява управлението на пандемията да е преди всичко отговорност на регионите, чийто колективен здравен бюджет е над 10 пъти по-голям от този на централната администрация. Регионите обаче искат лидерство на правителството за пандемията. В резултат постепенното премахване на мерките в различните региони не сработи добре. На места те просто паднаха рязко, преди местните здравни власти да се успели да се подготвят по-адекватно за ново покачване.

За някои неща обаче регионите не отстъпват самостоятелността си. В Каталуня например бяха заведени дела срещу опитите за частични блокади на тежко засегнати от повторна вълна населени места. Съдът свали карантините и това затрудни овладяването на местните огнища.

Редом с това социалните навици на испанците са противопоказни при пандемия - те общуват отблизо, прегръщат се и се целуват, говорят високо и мощно, често викат, пеят, смеят се... Гъстотата на населението, особено в градовете, е много голяма, а най-бедните и уязвими пластове на работническата класа живеят на гъсто в малки апартаменти. Младите хора живеят до късно с родителите си, а големите семейни сбирки са често явление. Животът и социализацията навън до малките часове е ежедневие за испанците, особено за младежите.

За момента Испания се въздържа да прибягва към значително по-тежки ограничения от поетапно наложените. Но, разбира се, това може да се промени.

Франция е на опашката

Изглежда по същия път е тръгнала и Франция - друга от най-засегнатите от пролетния пик на епидемията страни. Ситуацията със заразата в страната се влоши в началото на септември след масовото завръщане от почивки и началото на учебната година. В четвъртък страната също регистрира рекорд от почти 10 000 нови случая за 24 часа. През последната седмица са преброени почти 50 000 нови случая при близо 1 млн. теста, като делът на положителните тестове се е увеличил до 5.4%. Само за ден са преброени 71 нови огнища. Жертвите се движат по около 20-30 души на ден. Към края на седмицата Франция отчете 32 напълно затворени училища и 524 класа, изпратени вкъщи поради разпространението на вируса.

Но и тук ситуацията не е като през пролетта. Половината от новите случаи са асимптоматични и много са сред млади хора между 20 и 39 г., които развиват по-леки симптоми. Починалите и приетите в реанимация са далеч от старите високи стойности, но длъжностните лица са все по-загрижени. Има опасност от "много бърз, експоненциален ръст на вируса на някои места", отбеляза правителствен експерт, визирайки Френската ривиера и Прованс.

В петък правителството се събра да обсъди следващите си стъпки, но засега се въздържа от налагане на строги мерки спрямо социалния, културния и икономическия живот, както и в образованието. Френският премиер Жан Кастекс се обърна към французите с молба за отговорно поведение.

Мерки ще бъдат взети обаче за създаване на по-ефективен капацитет и по-добра организация за тестване и проследяване в страната. Времето за карантина пък ще се намали от 14 на 7 дни, тъй като мнозина не спазват изцяло самоизолацията заради дългия период. В същото време според учените седмица е достатъчна, за да се премине през заразната фаза. Маските отскоро пък за задължителни в някои големи градове.

Очаква се все пак по-строги мерки на местно ниво да бъдат взети в Марсилия, Бордо и в Гваделупа, където хоспитализациите нарастват. Все пак това едва ли ще е достатъчно. Ръководителят на френския научен съвет Жан-Франсоа Делфрайси заяви, цитиран от "Евронюз", че "правителството ще трябва да вземе определен брой трудни решения през следващите 8-10 дни".

Франция със сигурност обаче няма да бърза да прибягва към локдаун на национално ниво, тъй като икономическата криза може да е и по-лоша от здравната. Това обаче не означава, че барове и ресторанти няма да бъдат затваряни на местно ниво - подобен подход вече е прилаган неколкократно във френски населени места.

Без позитивна тенденция на Балканите

На Балканите, където страните най-бързо и рязко се завърнаха към "нормалност", а популизмът по темата за епидемията преобладава, заболеваемостта започна да расте още в началото на юни. Към момента в много от държавите от региона тя остава висока - Румъния и повечето страни от Западните Балкани в момента са в топ 10 на европейските страни с най-голяма заболеваемост. Редом с това балканските страни са лидери и по жертви на глава от населението.

България, където заболеваемостта рязко спадна в средата на август, е втора в ЕС по смъртност (виж графиките), при това с тенденция за растеж. Но други на Балканите са с дори още по-лоши показатели по отношение на починалите.

За съжаление и Гърция, единствената страна в региона, която успяваше доскоро да се размине с голям ръст на случаите, въпреки че посреща много туристи, в четвъртък регистрира най-големия си дневен ръст за цялата пандемия - с 372 случая. Гърция пазеше добре сухопътната си граница, изисквайки негативни PCR тестове от българските и румънски туристи, но не се справи така добре с контрола над западните купонджии, пристигащи с чартъри на парти островите като Миконос, Санторини, Парос и Атинската ривиера.

И това не е всичко. Епидемията е видимо в подем и в страните от Централна Европа като Полша, Чехия, Унгария, които отчитат рязък ръст на случаите в последните седмици, и то до нива, които не са достигани през пролетта. Макар и с по-бавни темпове, инфекциите растат и в Австрия, Германия, Дания, дори в най-предпазливата в цяла Европа държава - Италия. Разбира се, увеличеният капацитет за тестване е една от причините за повечето случаи, но чисто обективни показатели като процентът положителни проби сред тестовете показват еднозначно, че ръст има.

Всичко това дава повод на анализаторите да говорят за старт на "втората вълна" в Европа, която няма как да не се задълбочи с настъпването на по-студеното време.

Какво ще последва обаче е твърде труден въпрос. Повечето правителства в Европа поне засега не предвиждат налагане на нови национални локдауни - никой не желае да тръгне пак по така болезнения за икономиките път.

Що се отнася за здравната част от епидемията, то развитието е трудно да се прецени. Студените месеци водят до по-добри условия за самия вирус, а също така хората прекарват повече време вътре, където заразата се предава по-лесно. Но от друга страна много по-голяма част от хората ще избягват публичните места на закрито и ще бъдат по-предпазливи, след като вече са наясно с опасността.

Сред нещата, които науката знае е с голяма доза сигурност, е, че коронавирусът дотук не е станал по-заразен. Това означава, че развитието на епидемията зависи изцяло от човешкото поведение.

Израел връща пълната блокада за 3 седмици

Израел стана първата страна, върнала националната карантина след пролетта в опит да овладее коронавирусната пандемия. Страната, давана за пример за бърза реакция в началото на пандемията, увеличи в пъти заразените за последните няколко месеца и те наближават 160 хил. души при едва 8.8 млн. население. Повод за въвеждането сега стана опасността от струпвания около предстоящите празници.

Карантината ще започне в петък, 18 септември и ще продължи 3 седмици. Мерките включват:

  • ограничение за отдалечаване на повече от 500 м от домовете;
  • затварят ресторанти и места за отдих;
  • няма да работят частните фирми, ако не спазват определени протоколи и дейността им не е "крайно необходима";
  • забраняват се събирания на закрито на повече от 10 души, а на открито - на повече от 20;
  • затварят училищата за поне 2 седмици, а броят на заразените впоследствие ще бъде решаващ за подновяването на дейност;
  • допуска се и постепенно разхлабване на блокадата при забавяне на заразата.


Ще продължат да работят хранителните магазини и аптеките. Държавният сектор ще работи, но в ограничен формат.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smt16557695 avatar :-|
    smt16557695
    • - 2
    • + 2

    Коджа , на турски означава , голям! Е Ана Коджаиванова е много голяма , коджа необразована жена!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Няма да ми втръсне да повтарям, че не носителите на вируса ( както тук ги наричат с травмиращото съзтанието ЗАРАЗЕНИ) е тревожно, а количеството на ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ т.е. нуждаещите се от болтично лечение. Техният брой е още по-нищожен дори на около 2,5% открити вирусоносителя на база направени тестове.
    Нямам обяснение защо Капитал е оставил тази жена да продължава упорито да травмира хората с някакви нищо незначещи цифри?
    И колко % на 11 млн население са "колосалните" 300 вирусоносителя в Гърция? А колко от тях нямат симптоми? Колко пият чай у дома? Колко са в болтица и каква част от тях в интензивно?
    Това са сериозните данни. Тях в Капитал няма надежда да ги прочетем. Уви.

    Нередност?
  • 3
    provocative_ avatar :-|
    Marin Aganderov
    • + 4

    Абсолютно съм съгласен, наблюдавам тенденция в статиите от авторката, за умишлено насаждане на паника и обрисуване на най-негативните сценарии подкрепени със стъкмистика.
    До коментар [#2] от "D-r D":

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#3] от "Marin Aganderov":

    Е, сега ще изтрият и трите коментара, защото си позволяваме несъгласие с нахвърляното горе. 111-тото място по свобода на словото дължим и на Иконо..
    И все пак 3 от 3 негативни коментара си е повод за размисъл.

    Нередност?
  • 6
    kop38350917 avatar :-|
    kop38350917
    • + 1

    А в Швеция втора вълна за сега няма, но в статията нито дума.

    Ани Локдауниванова и мой коментар на някоя от предните статии изтри. Предполагам защото не бях съгласен.

    Инъче намирам тази статия за маалко по балансирана. Дори да триете коментарите на несъгласните, може би те все пак имат някакъв ефект.

    Нередност?
  • 7
    hgv25350219 avatar :-|
    hgv25350219

    В очакване на ваксината - трябва да увеличим бройката и стреса преди това....

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-?
    D-r D

    До коментар [#7] от "hgv25350219":

    Аз разсъждавам като доктор и търговската част на въздействието на тия пасквили ми убегва. Прав сте, че паниката работи за фарма мафията. А разни писачки, отхранени от грантове и прочее неясни транзакции, но пък с ясно поети задължение, много добре култивират ковид паника, която в подходящ момент да се насочи към спасителна ваксина на компания, която си е платила за медийния килим.
    Колко е долно и античовешко!
    Плаща ли (освен Ам за БГ) фарма компания/и на Икономедия за "реклама"?

    Нередност?
Нов коментар