🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британската икономика се възстановява от корона кризата, но по-бавно от очакванията

Тя остава с 12% под нивото си от преди пандемията

Британската икономика е нараснала за трети пореден месец през юли, когато редица сектори възстановиха работа след карантината за ограничаване на коронавируса, но въпреки това остава с около 12% под нивото си от преди пандемията.

След срив с рекордните 20% през второто тримесечие в сравнение с предходното брутният вътрешен продукт е нараснал с 6.6% през юли, но с по-бавен темп от юни, показват данните на националната статистика. Анкетираните от Reuters икономисти очакваха ръст от 6.7%. Финансовият министър Риши Сунак приема резултатите за положителни, но отбеляза, че гражданите с основание са разтревожени за следващите месеци. Икономиката е възстановила около половината от загубеното производство, но все още е с 11.7% по-малка от нивото си през февруари, преди пандемията да удари Великобритания.

Според икономиста Томас Пю от Capital Economics данните предполагат, че британският БВП ще отчете рекорден ръст през третото тримесечие след безпрецедентния срив през периода април - юни. "Въпреки това юли вероятно беше последният месец, през който беше възстановена дейността на бизнесите и пълното възстановяване вероятно ще бъде постигнато едва в началото на 2022 г.", каза той. В отговор на кризата централната банка на Великобритания вероятно ще увеличи програмата си за стимулиране на икономиката и ще изкупи с една трета повече облигации, което е 250 млрд. паунда, казва Пю.

Икономиката на Великобритания претърпя най-рязкото падане през второто тримесечие от страните от Г-7.

Нови рискове заради Brexit

Надеждите за бързо възстановяване обаче намаляват, тъй като компаниите се стараят да се справят с правилата за социално дистанциране и много хора пътуват рядко с градския транспорт и все още не посещават публични места. Освен това от понеделник правителството на Борис Джонсън наложи забрана за събиране на едно място на повече от 6 души заради нарасналите случаи на заразени с коронавирус.

Напрежението между Лондон и Брюксел заради търговската сделка след Brexit също се засилва. Освен това се очаква рязко да нарасне и безработицата, защото финансовият министър изключи разширяването на схемата за запазване на работни места заради кризата. Тя изтича в края на октомври и няма да бъде удължавана. В петък финансовата комисия на парламента призова Сунак "внимателно да обмисли" целенасочено удължаване на схемата и други мерки за подкрепа.

Паундът леко отстъпи спрямо долара, тъй като данните от петък показаха, че доминиращият сектор на услугите във Великобритания се е представил малко по-слабо от очакваното - нараснал е с 6.1% през юли при очаквания за 7%. Облекчаването на мерките е довело до скок със 141% на настаняванията и посещенията на ресторанти, но въпреки това услугите остават на ниво с 60% по-ниски от това през февруари. Ръстът в много по-малкия производствен и строителен сектор надмина прогнозите.

В четвъртък отново се появиха рискове за Brexit - Европейската комисия заяви, че Лондон трябва да отмени плановете си за приемането на закон, с който ще бъде нарушено подписаното споразумение за напускането на Великобритания, но правителството на Борис Джонсън засега отказва да се съобрази.

"Влошените отношения с ЕС правят Brexit без сделка през януари по-вероятен, което увеличава икономическите предизвикателства за Обединеното кралство и натиска върху паунда", смята Том Стивънсън, директор във Fidelity International.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jfd52676300 avatar :-|
    Hoho Boho

    Covid 19
    Небето синьо кат коприна,
    това е моята родина
    Няма вече самолети,
    няма налеп по листата,
    ах, ковид ти спаси Земята.
    Вече в небето на България няма прелитащи самолети, които си прочистват резервоарите за гориво, защото няма прелитащи самолети, понеже са паркирани на летищата и няма лъскави налепи по листата на дърветата, и няма капки от кондеза под дърветата. Ето, че ковид 19 спаси природата на България. А на въпросът защо не спасяваха природата на България докато летяха самолетите, си отговорете сами.

    Нередност?
Нов коментар