🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AstraZeneca и Оксфорд възобновяват тестовете на потенциалната ваксина срещу COVID-19

Независимата комисия по безопасността на изпитването и националните регулатори са дали зелена светлина изпитванията да продължат

Оксфордският университет и компанията AstraZeneca възобновяват международното клинично изпитване на потенциалната ваксина срещу коронавирус, съобщи FT в събота надвечер. Така спекулациите, че може да има значително забавяне в изпитанията, които светът следи с внимание, се оказват неоправдани.

Процесът е бил спрян миналата неделя, когато участничка в тестовете на фаза 3 от прочуването във Великобритания е получила тежки неврологични симптоми, са уточнили от университета днес. Новината за спрените опити обаче достигна до медиите едва в сряда.

Сега бърз преглед от независимата комисия по безопасността на изпитването и националните регулатори е стигнал до заключението, че е безопасно да се възобновят тестовете с нови участници. Общо 18 000 лица дотук са получили ваксината като част от проучването, което се провежда във Великобритания, САЩ, Южна Африка и Бразилия. "При големи опити като този се очаква някои участници да се разболеят и всеки случай трябва да бъде внимателно оценен, за да се гарантира безопасността", се казва в изявление от Оксфорд.

В петък чрез медийни източници стана ясно, че състоянието на участничката в тестовете, довело до спиране на процеса, е предполагаем случай на миелит, възпаление на гръбначния мозък, което има известна, но много рядка връзка с ваксинацията. И досега Оксфорд и AstraZeneca отказват да разкрият публично каквато и да е медицинска информация "поради съображения за поверителност на участниците".

В четвъртък главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио сподели, че при бързо решение на регулаторите той очаква "до края на тази година, началото на следващата година" ваксината да бъде възможна.

Общо Оксфорд и AstraZeneca очакват да запишат до 50 000 участници в световен мащаб във фаза 3 от изпитанията на ваксината. В допълнение към Великобритания, САЩ, Бразилия и Южна Африка тестването ще обхване и Япония и Русия.

Оказва се, че това е вторият път, когато тестовете на ваксината на Оксфорд и AstraZeneca са спирани, а учените, свързани с изследването, смятат, че не е неочаквано да се случи отново. "Ние сме ангажирани с безопасността на нашите участници и най-високите стандарти на поведение в нашите проучвания и ще продължим да наблюдаваме внимателно безопасността", казват от Оксфорд.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар