Die Zeit: Германия е предложила да строи LNG терминали за 1 млрд. евро, за да избегне санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

Това се е случило преди отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални

Берлин е предложил да инвестира 1 млрд. евро в построяване на два LNG терминала в опит да разубеди САЩ да наложат санкции върху газопровода "Северен поток 2", който ще пренася газ директно от Русия към Германия. Това съобщи вчера германското издание Die Zeit.

Според седмичника германският финансов министър Олаф Шолц е отправил това предложение в писмо от 7 август, преди Вашингтон да наложи санкции върху компаниите, участващи в изграждането на тръбопровода под Балтийско море. По този начин САЩ на практика замразиха строежа на "Северен поток 2" поне до момента, в който Русия успее да изпрати свои собствени инженерни кораби, които да заменят европейските.

За момента от пресслужбата на финансовото министерство в Берлин отказват коментари по публикацията на Die Zeit.

Газопроводът на раздора

САЩ и редица европейски държави остро се противопоставят на "Северен поток 2", който според тях ще увеличи зависимостта на Европа от руски газ и ще лиши транзитни държави като Украйна и Полша от лост за влияние върху големия им съсед от Изток.

САЩ, които преживяват енергиен бум в резултат на силно нарасналото производство на шистов газ, освен това имат желание да разширят износа си на енергия, включително към Германия. Немската индустриална машина в момента се захранва с енергия основно от Русия. Германски министри, включително Шолц, публично са заявявали, че това е основната мотивация за американската съпротива срещу газопровода.

В писмо до американския си колега Стивън Мнучин, с което Die Zeit разполага, Шолц обещава да осигури 1 млрд. евро публични средства за изграждане на терминали за втечнен газ, ако САЩ не наложат санкции на компаниите, участващи в "Северен поток 2". Предложението е LNG терминалите да бъдат изградени на две локации на брега на Северно море. "В замяна САЩ ще позволят изграждането и функционирането на "Северен поток 2" да продължи безпрепятствено. САЩ няма да прибягнат до правната си възможност за налагане на санкции", пише в писмото, цитирано от германското издание.

Навални, газ и геополитика

Всичко това се случва преди отравянето с "новичок" на руския опозиционен лидер Алексей Навални миналия месец. Инцидентът с един от най-острите критици на президента Владимир Путин надигна призиви, включително от фигури от редиците на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, за спиране на газопровода.

Според социологическите проучвания германското обществено мнение е разделено по отношение на "Северен поток 2". Анкета на Civey показва, че над половината - 54.9% - са против спирането на проекта. Подобен обаче е и делът на германците, които имат негативно мнение за руското правителство.