Русия рестартира изграждането на "Северен поток 2", задържано от американските санкции

Завършването на проекта може да бъде факт до четири месеца

Русия рестартира изграждането на тръбопровода "Северен поток 2" до Германия въпреки американските санкции, които задържаха завършването на проекта повече от година. В петък ще се поднови полагането на тръби в секцията на Балтийско море, администрирана от Дания, пише Financial Times.

Вашингтон твърди, че става въпрос за политически проект, който ще засили зависимостта на Европа от Москва и ще прескочи вече съществуващия тръбопровод през Украйна. Докато Русия и Германия казват, че това е чисто икономическа инициатива.

Поставяне по 1 км тръби на ден

Работата по дългия 1230 км тръбопровод беше спряна през декември 2019 г., когато швейцарската компания Allseas, полагаща тръбите, се отказа от проекта, за да не стане обект на американските санкции, които се отнасят за фирми, подпомагащи строителния процес. Това накара "Газпром" да потърси свои плавателни съдове, които да завършат оставащите 120 км по морското дъно.

Сега датската енергийна агенция потвърждава, че е получила необходимите документи за одобрение на подновеното поставяне на тръбите от 15 януари. За целта ще се използват корабът Fortuna и два други плавателни съда, които могат да поставят по около 1 км тръби на ден. В зависимост от климатичните условия завършването на проекта може да бъде факт до четири месеца.

Спорен геополитически въпрос

Тръбопроводът за 9.5 млрд. евро е един от най-спорните геополитически въпроси в Европа. Решението на Вашингтон да наложи санкции на проекта, като същевременно ускори своя износ на газ за ЕС, доведе до дебат относно правото на Европа да избира собствените си енергийни доставчици.

Санкциите забавиха "Северен поток 2", чието откриване бе насрочено за средата на 2020 г., и принудиха Русия да търси алтернатива на изгубените чуждестранни подизпълнители. Последните американски рестрикции, прокарани този месец, засягат компаниите, които гарантират и сертифицират операциите по полагането на тръбите, което допълнително ще затрудни "Газпром".

"Санкциите на САЩ ще забавят пускането на проекта, но няма да спрат завършването му. В крайна сметка Москва с помощта на Берлин ще намери начин да ги заобиколи", коментират от Eurasia Group.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-?
    Willy Messerschmitt
    • - 1
    • + 2

    Дори да бъде завършен..газ по тази тръба ще потече(ако потече) най-рано 2022!А до тогава я камилата ,я камиларя!Ще стане като с ТП-ползва се едва 1/3 от капацитета.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    По-коректно, разбира се, е да се напише "Русия И Германия рестартират и т.н,..", но ще изчезне пропагандният заряд на русофобията, от който медията бозае.

    Фактите са, че в началото на годината не Русия, а ландтагът на германската провинция Макленбург - Предна Померания с огромно мнозинство одобри създаване на обществен фонд за довършването на СП-2. Създаването на фонда е приветствано и от председателя на комитета по енергетика на Бундестага Клаус Ернст.
    Фондът ще оказва подкрепа на компаниите, които попадат под санкции и ще приеме от тях като своя собственост материалите за строежа и ще функционира като склад.

    Много ли е трудно да не се прикрива истината, Капитал?

    Има успешни терапии срещу изкривено възприемане на действителността.
    За вас - колективно - ще е с отстъпка.

    Нередност?
  • 3
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • - 1
    • + 1

    Ландтагът, освен това, посочи и начина за заобикаляне на санкции от този вид- създаване на общ. фондове и други подобни структури, които не попадат под санкции. Нещо като кучетата си лаят, керванът си върви.

    Нередност?
Нов коментар