Съдбата на "Северен поток" 2: Газ, "Новичок" и геополитика

След като вдигнатият шум поутихне, дългогодишната германска традиция да разделя геополитиката от енергийните сделки с Русия най-вероятно ще се запази

"Новичок" или не, "Северен поток" 2 все още не изглежда обречен
"Новичок" или не, "Северен поток" 2 все още не изглежда обречен
"Новичок" или не, "Северен поток" 2 все още не изглежда обречен    ©  Reuters
"Новичок" или не, "Северен поток" 2 все още не изглежда обречен    ©  Reuters
Темата накратко
  • След отравянето на Алексей Навални призивите към Берлин да спре "Северен поток" 2 се засилват
  • В допълнение към политическите съображения идват въпросите дали Германия изобщо има нужда от този газопровод
  • "Новичок" или не, "Северен поток" 2 все още не изглежда обречен

При цялата си пословична предпазливост преди девет години Ангела Меркел доказа, че може да прави резки обратни завои. Дни след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" канцлерът изненадващо обяви, че Германия ще се откаже напълно от ядрената енергия до 2022 г. Сега, след отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с "Новичок", има очаквания, че Меркел отново ще обърне позицията си на 180 градуса и ще спре кранчето на газопровода "Северен поток" 2.

Изявленията по адрес на Кремъл на Меркел и министри от нейния кабинет по случая с Навални, който в сряда бе изписан от берлинската болница "Шарите" след повече от месец лечение, са с необичайно остър тон. Както написа сп. Spiegel, прекратяването на изграждането на тръбопровода, който е готов на 94%, би бил единственият начин Меркел да удари руския президент Владимир Путин "там, където ще заболи". А и след като работата по "Северен поток" 2 е замразена заради американските санкции, критиците на проекта посочват, че никога не е имало по-подходящ момент за слагане на край - спирането на газопровода би могло да се представи като решително политическо действие, вместо като огъване под американския натиск. За Меркел, във вероятно последната й година като канцлер, това би бил шанс да напише история, като промени дългогодишната политика на "разбиране" на Москва и дистанцира Германия - и Европа - от Русия.

В допълнение към политическите съображения идват въпросите дали Германия изобщо има нужда от този газопровод. Но въпреки вдигналия се шум за момента не изглежда Меркел да се готви за още един обратен завой. "Новичок" или не, "Северен поток" 2 все още не изглежда обречен.

Газопроводът на раздора

От седмици Берлин жужи от спекулации дали Меркел няма да бъде принудена да зачеркне почти завършения тръбопровод на стойност 9.5 млрд. евро, който трябва да пренася газ по дъното на Балтийско море директно от Русия до Германия. САЩ и Източна Европа отдавна атакуват газопровода като инструмент за засилване на руското влияние, увеличаване на зависимостта от руски газ и лишаване на Украйна от приходите от транзитни такси. Берлин отговаря, че Америка просто иска да продава своя газ. Сега целият този дебат пламва отново. "Северен поток" 2 е критикуван още преди отравянето на Навални. Така че опцията да бъде спрян стои на масата. Но към момента не мисля, че германското правителство наистина ще го направи," казва пред "Капитал" проф. Кристоф Вебер, преподавател по енергийна икономика от Университета "Дуйсбург-Есен".

Въпреки втвърдяването на говоренето спрямо Русия, действия в тази посока наистина няма. Миналата седмица опозиционната партия на Зелените внесе петиция в Бундестага за прекратяване на проекта, който според тях "разцепва Европа". Оказа се, че Зелените останаха почти изцяло изолирани и срещу тях се обединиха партии от всички краища на политическия спектър - от християндемократите на Меркел и коалиционните им партньори от социалдемократическата партия до крайнодясната "Алтернатива за Германия" и радикалната "Лява партия". "Германия прокарва този проект от години въпреки незаконното анексиране на Крим от Русия, свалянето на полет MH17 над Украйна, политическите репресии, случаят "Скрипал" в Солсбъри. Защо би оттеглила подкрепата си сега заради опита за убийство на Навални? Ако "Северен поток" 2 бъде спрян, то би било заради американски санкции", казва пред "Капитал" Бартош Биелишчук от Полския институт за международни отношения (PISM).

Отказ от "Северен поток" 2 на този етап ще нанесе щети не само на "Газпром", но и на европейски компании. Руският монополист е собственик и строител на проекта, но половината от сумата за изграждането е финансирана със заеми от британско-холандската Royal Dutch Shell, френската Engie, австрийската OMV и германските Uniper и Wintershall. Ако германското правителство блокира газопровода, от който остава да бъдат построени още само 150 км, вероятно ще трябва да изплати милиарди евро компенсации на компаниите.

Кой се нуждае от "Северен поток" 2

Освен политически противоречив, проектът, който ще повиши капацитета за пренос на руски газ през Балтийско море до Германия на близо 110 млрд. куб.м газ годишно, е и икономически спорен. "Този газопровод е ненужен по отношение на енергийните доставки, твърде скъп и несъвместим с енергийните и климатични цели на ЕС", пише в свой скорошен коментар за в. Handelsblatt Клаудия Кемферт от Германския институт за икономически изследвания (DIW). И посочва, че дори руски анализатори изразяват съмнения, че някога "Газпром" ще излезе на печалба от този проект.

Ако има някакви притеснения относно енергийната сигурност на Германия в случай на отказ от "Северен поток" 2, те не са, че тя ще бъде поставена под риск, а че без него страната ще има по-малка гъвкавост по отношение на доставките и при евентуален скок на търсенето цените на газа може да се повишат. Но прогнозите за потреблението на газ са трудни и доказано несигурни, а и не липсват алтернативни доставчици. "Не очаквам снабдяването с газ в Германия да бъде застрашено, ако проектът бъде спрян. В дългосрочен план също не виждам сериозни опасности, тъй като САЩ и други държави имат свободни количества газ, които биха искали да продават. В същото време амбициозните климатични цели на ЕС предполагат, че потреблението на газ би трябвало да се понижава, вместо да се повишава", казва проф. Клаус Вебер.

Според Бартош Биелишчук в случая противопоставянето на политическите съображения срещу икономическата целесъобразност е фалшива дилема. "Просто защото икономическата логика зад "Северен поток" 2 е изкривена от самото начало. Защо някой би инвестирал близо 10 млрд. евро в нови мощности, след като може да използва украинските тръби? Истината е, че "Газпром" иска да заобиколи Украйна и предлага своя "евтин газ", за да спечели на своя страна западните компании", смята анализаторът от PISM. И уточнява, че кавичките не са случайно поставени. "Газпром" продава своя газ на изкуствено завишени цени на вносителите от Централна и Източна Европа, включително Полша и България. Това означава, че полските и българските потребители от години субсидират инвестициите на "Газпром" и "евтиния газ", изнасян към Западна Европа", казва Биелишчук.

Случаят "Навални" няма да е първият път, когато Берлин избира прагматизма. След убийството на журналиста Джамал Кашоги от саудитски наказателен отряд в Истанбул преди две години, Германия прекрати само за кратко износа си на оръжия към Саудитска Арабия. Призивите за спиране на вноса на саудитски петрол бързо заглъхнаха и бяха забравени. По всичко изглежда, че и сега, след като вдигнатият шум поутихне, дългогодишната германска традиция да разделя геополитиката от енергийните сделки с Русия ще се запази.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 6

    Четох доста за А 234, т.н. новичок, при шоуто Скрипал, пък и после.
    Един от създателите му го нарича "химическа атомна бомба", заради търсения ефект за масово изтребление. Веществото е 1 млн. пъти по-смъртоносно от калиевия цианид (цианкалий). В този смисъл все по-несериозно звучи, че някой отровен с това може да се поразкърши след комата, като след махмурлук, и на другия ден да се заеме с обичайните си занимания. Това може да се случи единствено в приказките на Братя Грим...

    Шоуто с тровенето на Навальний е твърде оголен и изтъркан американски пропаганден демарш за опозоряване на Русия, която тъпо и упорито не може да отрови никого като хората, въпреки дамаджаните със смъртоносната си отрова.
    Фактът, че блогърът с 2% обществена подкрепа в родината си бе откаран на лечение в Германия, бе прекрасна предпоставка за моделиране на общественото мнение във ФРГ и последващ натиск върху бундесправителството за спиране на СП-2 и в суматохата - преформатиране на властта Беларус. Дори полското външно учреди във Варшава задгранично беларуско правителство, което призна на мига...

    В предизборно изнервените вашингтонски кратуни не се побира класическата истина, че икономиката прави политиката, а не обратното. А това правило е в основата на следвоенното немско чудо. Защото в предвоенния период - 1923- 1939 г в Райха беше точно обратното: политиката правеше икономиката. И всички знаем какво се случи след това...
    Затова нищо странно няма в трезвата реакция на правителството и едрия бизнес в Германия и Австрия.

    Екстериториалността на американските закони за справяне с враговете им е в абсурден конфликт с международното право, което не им пречи да продължават да упорстват да заменят цивилизационни норми с политически хрумки.

    И бих попитал: ако руският газ гарантира зависимост, американският втечнен не прави ли същото при това излиза и по-скъпо?

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 3
    • + 2

    Никой не дава 10 млрд евро, защото няма някакви сериозни планове и разчети. Дали руския газ е евтин или скъп е относително нещо, защото далеч не е сигурно дали по-високата цена за някои държави не е функция на ламтежа за комисионни, а и да не забравяме, че инсталциите за втечнен газ, строеж обслужване на атомни централи топлоцентрали и други също не е евтино и не става от днес за утре. Тоест "скъпия" газ може би е по-евтин. И казвам евтин, защото договорите за доставки на газ са дългосрочни. Е, ако Русия извива ръцете на партньорите си защо държавите за периода на първите дългосрочни договори не осигуриха алтернативи, за да се отърват от този натиск?

    Нередност?
  • 5
    futurika avatar :-@
    futurika
    • - 1
    • + 1

    " "Газпром" продава своя газ на изкуствено завишени цени на вносителите от Централна и Източна Европа, включително Полша и България. Това означава, че полските и българските потребители от години субсидират инвестициите на "Газпром" и "евтиния газ", изнасян към Западна Европа", казва Биелишчук."
    I rest my case.
    P.S. Не е ли време Западът да остави за малко поне прагматизма си настрана и да започне да действа принципно. Защото заради техния пргматизъм ние от Източна Европа от 45та година почти до сега ручаме жабета. И за да се скапе СССР не Германия и не Франция, а САЩ и ЮК имат основната заслуга. Т.е. те са най-принципни. Аман от мекушавостта и безхарактерието на баба Меркел! Ама Тръмп май ще й отреже мераците, само да бъде преизбран. И ще бъде!

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    До коментар [#1] от "D-r D":

    За сметка на това си застреляха съвсем успешно главния опозиционен лидер с много над 2% подкрепа насред Масква.

    Нередност?
Нов коментар