Новата енергийна стратегия обрича България на скъп ток и големи държавни разходи

Правителството прави хаотичен опит да се хареса и на Брюксел, и на синдикатите, и на руснаците, и на САЩ, но с взаимно изключващите се мерки

   ©  Цветелина Белутова

България хем ще подкрепя въглищното производство в следващите 20 - 30 години, хем ще се стреми да въведе повече ВЕИ-та и да повиши значително енергийната ефективност, но също така ще строи нова ядрена централа, а и ще разчита на масова газификация на индустрията и бита. Тези парадоксални цели са заложени в новия проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., който бе представен миналата седмица и предстои да бъде публично обсъждан.

От документа личи, че България се опитва да се хареса на Брюксел (предвидено е изграждане на нови ВЕИ централи) и на синдикатите (въглищните централи ще продължат да работят), на руснаците с проекти като АЕЦ "Белене" и "Балкански поток", но и на американците с газификацията на някои централи, индустрията и населението. Такава политика обаче на практика е абсурдна, защото лансира взаимно изключващи се неща и ясно показва липсата на визия за това как точно ще се развива енергетиката в близките десетилетия.

А това е сериозен проблем, който ще погълне колосални публични средства и ще повиши значително цените на електроенергията. Дори в момента токът от въглища е три пъти по-скъп от този, който произвеждат новите слънчеви централи, а заради европейските политики тази разлика ще се увеличава с времето.

На този фон в проекта на стратегия не са достатъчно засегнати плановете за създаване на децентрализирани енергийни общности и за т.нар. умни мрежи, като липсват и съвременни бизнес модели.

Ще затваряме, няма да затваряме

В стратегията са заложени откровени противоречия. "Отчитайки европейската политика и засилените мерки за декарбонизация, както и растящата цена на CO2 емисиите", в нея се допуска икономическото отпадане на част от генериращите мощности при липсата на модернизации. Но в същото време се изтъква, че България ще продължи да разчита на централите си на въглища.

"Имайки предвид стратегическия характер на топлоелектрическите централи, произвеждащи електрическа енергия от въглища, за гарантиране на енергийната сигурност на страната, България ще продължи да разчита и за в бъдеще на ефективната работа на тези мощности", пише още в документа.

От разбивката на генериращите мощности ясно се вижда, че до 2050 г. е планирано да има действаща ТЕЦ на въглища без система за улавяне на CO2, което е равносилно на огромни държавни субсидии за поддържането ѝ. За сравнение - дори при сегашните цени на квотите за вредни емисии държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" се нуждае от подкрепа в размер на стотици милиони на година, за да съществува.

Нови ВЕИ

По план до 2030 г. делът на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление трябва да достигне 27.09%. Тя ще бъде постигната чрез 30.33% дял при производството на електрическа енергия, 42.60% дял в сектор топлинна енергия и енергия за охлаждане, както и 14.2% дял на възобновяемата енергия в транспорта.

На практика ще се разчита основно на горенето на биомаса (дървесина) и отпадъци в топлоцентралите, докато за производството на ток и при транспорта ВЕИ ще се увеличат съвсем слабо. Изграждането на нови соларни и вятърни мощности ще става само на пазарен принцип, като до 2030 г. се очакват общо около 2300 MW нови централи.

Изглежда обаче, не е отчетен реалният потенциал, защото още сега има проекти за над 500 MW слънчеви мощности, по които се работи, а също така и стотици по-малки инсталации за собствени нужди. Това всъщност е и най-евтиният към момента енергиен източник - преди месец в Португалия бе постигната цена от 10 евро/MWh за нова соларна централа, докато сега, преди планираното двойно поскъпване на квотите CO2, ТЕЦ "Марица-изток 2" произвежда на нива от 75 евро/MWh. Дори енергията на отдавна изплатената АЕЦ "Козлодуй" не може да падне под 22 евро/MWh заради огромните експлоатационни разходи и съхранението на отработеното ядрено гориво.

Държавата все пак вече предвижда битовите потребители да могат да участват в "общности за възобновяема енергия", които могат да произвеждат, потребяват, акумулират или продават чиста енергия. Точно това са основните бизнес модели, на които залагат развитите страни, но при нас освен споменаването им в стратегията липсва каквато и да било конкретика по темата.

Възможност за стимулиране на производството на ток от ВЕИ ще бъде предоставена чрез търговията на издаваните гаранции за произход от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, която ще се включи в "Европейска система за енергийни сертификати".

Топлофикации на боклуци и газ

Предвижда се в местата със съществуваща когенерация да се изградят допълнителни високоефективни мощности, работещи на газ, като разликата до върховия товар да се покрива от котли. Общият потенциал за изграждане на високоефективни мощности за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в централизираното топлоснабдяване до 2025 г. е 355 MW, от които 235 MW са нови мощности и 120 MW - заместващи мощности.

Това донякъде съвпада и с прогнозите за развитие на мрежата на "Булгаргтрансгаз", чиито експерти прогнозират увеличено потребление на природния газ при производството на топлинна и електрическа енергия. А това означава, че има очаквания за газифициране на част от централите.

Въвеждането в експлоатация на заместващи мощности на природен газ може да се окаже от изключително значение не само за покриване на максималните товари в системата, а и за осигуряване на базовото потребление, обобщават експертите, което пък противоречи на идеята за нови ядрени мощности.

АЕЦ "Белене" - от скромно, по-скромно

В стратегията почти напълно отсъства проектът "Белене". Той на няколко пъти е споменат, но не поименно, а единствено като намерение държавата да продължи да подкрепя развитието на ядрената енергетика "чрез оказване на институционално съдействие за реализиране на инвестиционен проект за изграждане на два нови ядрени блока, всеки от които с мощност 1000 MW, които поетапно да бъдат въведени в експлоатация след 2030 г.".

Вялото споменаване на проекта единствено подсказва, че държавата явно не е съвсем сигурна в бъдещето на ядрената централа, което се подхранва и от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, според която е нужно отново да се изясни колко печеливш би бил проектът "Белене" и как той се вписва в предварително договорените параметри.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cose avatar :-|
    cose
    • - 6
    • + 5

    Няма как със слънчеви панели да имаш раномерно производство на електричество.
    В летните жени ще има свърхпроизводство, а дори през лятото сутрин, вечер и през нощта - няма производство.
    Извън летния сезон пък дори и дневното производство е проблематично.
    Така, че няма как да стане номерът, освен да допълват частично базовите мощности като Марица Изток и АЕЦ Козлодуй.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 12

    Енергийната политика най-добре показва посредствеността на това управление - от опити за балансиране, накрая страда народа, няма визия за модернизация, няма анализ на разходите/ползите.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#1] от "cose":

    Затова има необходимост от умни мрежи и съхранение на енергията чрез батерии. Благодарение на блокчейн технологията, балансирането на системата става далеч по-лесно от преди.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 6

    Абе да се махат по-скоро!

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "cose":
    В допълнение към Rational - стимулиране на желаещите да изграждат собствени мрежи от фотоволтаици. Много по-смислено е държавата да подкрепя подобни проекти с някаква субсидия, както и експериментални - например добив на енергия от геотермални източници, добив на водовод, добив на метан-хидрити от Черно море, отколкото да погребва десетки милиарди левове в някакви чайници ( пардон АЕЦ-и) проектирани по времето на СССР, за които после да строи ПАВЕЦ-и и накрая да не може да продаде тока. И да, знам какъв е проблемът - чекмеджето на Боцко скърца празно в този случай.
    ПС. Наскоро четох за проект на Мицубиши за преустройство на три големи въглищни централи в САЩ за работа с комбинация от природен газ и водород. Кога в България въобще ще обсъдим нещо подобно?!

    Нередност?
  • 6
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 2
    • + 7

    Управленската дивотия край няма у нас!Най-важното е обаче икономическото безумие АЕЦ "Белене" да не се осъществи , защото това ще "зароби" БГ данъкоплатците с едни поне 10 милиарда евро !

    Нередност?
  • 8
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • + 9

    "Стратегия" е начин за постигане на определена цел. Това по-горе е тюрлю гювеч. Имитация на дейност и опит нищо да не бутаме, за да няма недоволни.

    Нередност?
  • 9
    fanfar avatar :-?
    fanfar
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#6] от "bat_plamen":
    А ВЕИ-та колко лева ни източват всяка година ?
    И още колко ще ни източат в бъдеще ??

    А обърнете внимание и на това :
    "... "общности за възобновяема енергия".....
    при нас освен споменаването им в стратегията липсва каквато и да било конкретика по темата ..." А трябва да се каже , че тази тема се избягва много старателно , за да може само определени хора да лапкат парите.

    Нередност?
  • 10
    lbp31530283 avatar :-|
    Ivan Todorov
    • - 1
    • + 4

    С пълни некадърници, калинки и подлоги няма какво друго да се очаква -кражби докогато може, а на cose мога само да кажа,че на други места тези технологии са работещи. За съжаление от скоро започнахме да купуваме ток и от Турция, което може би също е една от целите за зависимост по всички фронтове. Очакваме скоро Сокола и Вълка да се намесят и във водния сектор и всичко приключва

    Нередност?
Нов коментар