🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалното възстановяване от пандемията е крехко и неравномерно

Индексът Brookings-FT предупреждава за продължителните икономически ефекти в навечерието на срещите на МВФ и Световната банка

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че възстановяването от кризата в резултат на COVID-19 ще бъде "дълго, неравномерно и несигурно. И е предразположено към неуспехи"
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че възстановяването от кризата в резултат на COVID-19 ще бъде "дълго, неравномерно и несигурно. И е предразположено към неуспехи"
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че възстановяването от кризата в резултат на COVID-19 ще бъде "дълго, неравномерно и несигурно. И е предразположено към неуспехи"    ©  Reuters
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че възстановяването от кризата в резултат на COVID-19 ще бъде "дълго, неравномерно и несигурно. И е предразположено към неуспехи"    ©  Reuters

Глобалната икономика е постигнала само крехко възстановяване от корона кризата и много от развиващите се икономики все още изпитват сериозни затруднения, показват индексът Brookings-Financial Times TIGER. Според последните му данни растежът в най-големите икономики в света е неравномерен, което подчертава несигурната перспектива, която ще бъде една от главните теми на годишните срещи на МВФ и Световната банка в края на тази седмица.

Втората вълна от коронавируса подкопава усилията за връщане към нормалното, доверието на бизнеса, домакинствата и инвеститорите е разклатено и има малко възможности за допълнителни парични стимули от централните банки, отбелязва Financial Times. Така повечето държави трябва да извървят дълъг път, преди производството да достигне нивата преди пандемията.

"На хоризонта не се появява широко и стабилно възстановяване", казва професор Есвар Прасад от Brookings Institute, добавяйки, че "рисковете от значителни и дълготрайни ефекти върху икономиките нарастват".

Срещите на двете международни финансови институции ще се проведат във Вашингтон тази седмица. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че възстановяването от кризата в резултат на COVID-19 ще бъде "дълго, неравномерно и несигурно. И е предразположено към неуспехи".

Икономическите данни от цял свят са по-слаби от най-лошите, отчетени от индекса за икономическо проследяване след 2012 г. Brookings-Financial Times TIGER сравнява показателите за реална икономическа активност, състояние на финансовите пазари и увереност с техните средни стойности за световната икономика и за отделните страни. Така той показа, че възстановяването в напредналите икономики далеч не е завършило след историческия спад през пролетта, а ситуацията в развиващите се пазари е много по-лоша с показатели, които все още са далеч от нормалните нива.

Рисковете

Според професор Прасад, въпреки че производството силно се възстанови, стимулирайки световната търговия, а разходите на домакинствата като цяло останаха високи, тъй като правителствата в развитите икономики субсидираха заплатите, корпоративните перспективи са обезпокоителни, доверието на бизнеса, домакинствата и инвеститорите е ниско, което застрашава да подкопае скоростта на всяко възстановяване.

Финансовите пазари обаче засега са стабилни след първоначалния шок, което показва, че те не смятат новата проблемна ситуация в здравеопазването за критична.

Въпреки че възстановяването се бави, светът избегна много по-големи щети поради мащабното използване на фискалната политика. Централните банки също направиха каквото могат, но се оказа, че паричната политика е лишена от боеприпаси, казва професор Прасад, като границите на оставащите им възможни действия стават "все по-очевидни". Той счита, че политиките на централните банки мащабно да купуват корпоративни и държавни облигации и директно да финансират фирми може да ги направи уязвими към политически натиск и заплахи за тяхната независимост в бъдеще.

САЩ се представиха по-силно от много европейски страни, като безработицата спадна през лятото. Възстановяването в страната обаче се забави през последните месеци, тъй като беше загубен контролът над огнищата на коронавирус, а политиците все още не могат да се разберат за поредния спасителен пакет.

В допълнение към същите рискове, еврозоната е изправена пред заплахата от дефлация. Възстановяването на валутния съюз е неравномерно и свързано с успеха в борбата с вируса, като Германия се представя по-добре от Италия, Испания и Франция. Във всички страни секторите на услугите търпят сериозни щети.

В Азия Китай показва най-силно възстановяване, като икономическата активност се оживява с бързи темпове след срива в началото на годината. Въпреки това представянето на втората по големина икономика в света тази година ще бъде най-лошото от началото на 80-те години на миналия век.