Корона кризата ще свие световната търговия със 7-9% през 2020 г.

Възстановяването става бавно, се казва в доклад на ООН

Световната търговия вероятно ще се свие със 7% до 9% през 2020 г. спрямо предходната година, въпреки признаците на крехко възстановяване, водено от Китай през третото тримесечие. Това се казва в последния доклад на ООН от днес, цитиран от Reuters. Нито един регион не е пощаден от близо 19% спад на годишна база в световната търговия през второто тримесечие, тъй като пандемията от коронавирус сериозно засегна икономиките, заявяват от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

Световната търговия се е възстановила донякъде през третото тримесечие, когато е била около 4.5% по-малко в сравнение със същия период преди година, посочва организацията в последната си актуализация на доклада.

"Търговията с домашно офис оборудване и медицински консумативи се увеличи през третото тримесечие, докато допълнително отслабна в автомобилния и енергийния сектор", пише UNCTAD. Ръстът в текстилния сектор също беше силен.

В предварителната си прогноза ООН очаква 3% спад на годишна база през четвъртото тримесечие, но в новия си доклад организацията отчита несигурността, която продължава да съществува заради коронавируса. Ако пандемията се възроди през следващите месеци, това може да доведе до влошаване на обстановката и внезапно увеличаване на политиките за ограничаване на търговията.

Китайският износ се възстанови силно през третото тримесечие след спада в началото на годината, когато страната беше ударена от коронавируса, и отчете годишен темп на растеж от близо 10%. "Като цяло нивото на китайския износ за първите девет месеца на 2020 г. е сравним с този за същия период на 2019 г.", се казва в доклада. Търсенето в Китай на вносни продукти се е възстановило след спад през второто тримесечие на 2020 г., за разлика от другите големи икономики.

По-рано този месец Световната търговска организация подобри прогнозата си за търговия със стоки поради по-добри резултати от юни и прогнозира спад от 9.2% за 2020 г. Но през 2021 г. се очаква по-слабо възстановяване заради възможни допълнителни блокади на икономиките заради втора вълна от инфекции с коронавирус.