Как ще се отрази заразяването на Тръмп с COVID-19 на изборите

Американският президент заяви, че краят на пандемията се вижда, но сега ще трябва да се бори за преизбиране, докато се лекува

От туитовете на Тръмп се подразбира, че той и съпругата му са асимптоматични и той ще продължи да изпълнява длъжността си на президент
От туитовете на Тръмп се подразбира, че той и съпругата му са асимптоматични и той ще продължи да изпълнява длъжността си на президент
От туитовете на Тръмп се подразбира, че той и съпругата му са асимптоматични и той ще продължи да изпълнява длъжността си на президент    ©  Reuters
От туитовете на Тръмп се подразбира, че той и съпругата му са асимптоматични и той ще продължи да изпълнява длъжността си на президент    ©  Reuters

Политическите журналисти в САЩ от месеци спекулират за изненада през октомври. Вече имаме една - Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са заразени с коронавиус. Новината за положителния тест очаквано предизвика вълна от реакции. По-важното е, че тя поставя много въпроси и не дава почти никакви отговори - поне до този момент. Цялата информация, с която първоначално и медии, и политици разполагаха в петък, се базира на няколко публикации на Тръмп в Twitter: че е под карантина, заедно със съпругата си Мелания, както и че по всяка вероятност е заразен от съветничката си Хоуп Хикс.

През нощта от Белия дом съобщиха, че превантивно Тръмп ще бъде откаран в Националния военномедицински център Walter Reed, за да се лекува от COVID-19.

Моментът е меко казано неудобен за Тръмп: на финалната права преди изборите за президент на 3 ноември, когато той ще се опита да спечели втори мандат начело на САЩ срещу кандидата на демократите Джо Байдън.

Оптимистичният вариант

Позитивният тест и изолацията на Тръмп означава, че за неопределен период от време той няма да може да прави кампанийни събития - една от любимите му дейности, която той на практика не е спирал още от предишната си кампания, като редовно обикаляше страната и без наближаващи избори. Събития може да има с участието на вицепрезидента Майк Пенс и други приближени до президента, които да се опитат поне частично да запълнят липсата му.

Един от възможните варианти за развитие на ситуацията е президентът да е добре, защото знаем, че част от заразените нямат симптоми или са само леко болни. Поставен е под карантина в продължение на десет дни, получава необходимите грижи във военномедицинския център и бързо се връща към кампанийните събития и потвърждава позицията си, че коронавирусът не е толкова страшен.

Дори този оптимистичен сценарий обаче не е добър за президента в политическо отношение. Ако той получи съчувствие в проучванията за гласуването, то вероятно ще бъде малко. Той все още изостава със седем пункта от Джо Байдън в осреднената прогноза на анкетите на The Economist. Тръмп иска да промени темата от covid-19, лошото й управление от неговата администрация и щетите върху икономиката. Заразата му прави таза задача невъзможна през следващите десет дни. Докато излезе от карантината, няма да му остане много време, за да компенсира изоставането си в проучванията, пише британското издание.

И докато той се възстановява, на американците ще бъде напомняно, че Тръмп е прекарал цяла година в обяснения, че вирусът не е толкова тежък, като в един момент дори твърдеше, че той просто ще изчезне. По време на първия президентски дебат във вторник вечерта той каза, че носи маска, когато се наложи - и след това се подигра на Джо Байдън за настояването му да носи такава по всяко време. По-късно заяви, че краят на пандемията се вижда.

Белият дом отдавна настоява, че Тръмп няма нужда да носи маска, тъй като и той, и хората около него се тестват постоянно. Това може да е правилно, но като заема тази позиция, президентът подкопава подкрепата за носенето на маски в момент, когато директорът на Центровете за контрол на заболяванията настоява, че американците могат да забавят разпространението на вируса, ако носят маска - преди всичко за защита на другите.

Ако нещата се влошат

От туитовете на Тръмп се подразбира, че той и съпругата му са асимптоматични и той ще продължи да изпълнява длъжността си на президент. Ако обаче се стигне до по-тежко разболяване, както се случи с британския премиер Борис Джонсън през април, ситуацията ще се промени. Лечението на заразените, които са в болниците, се подобри през последните месеци. Това отчасти обяснява защо смъртността при заразените в САЩ спада (друга причина е, че се провеждат повече тестове). От друга страна, за Тръмп са валидни три от известните рискови фактори - мъж, възраст (той е на 74 години) и с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 (медицинският бюлетин на президента от април му дава ИТМ от 30.5, според калкулатора на Националните здравни институти). Много хора на 70 години имат и други заболявания, които увеличават рисковете. Президентът обаче ще може да се възползва от най-добрите медицински грижи в света.

Ако Тръмп бъде временно неспособен да изпълнява задълженията си, тогава вицепрезидентът Майк Пенс може да поеме задълженията му според 25-тата поправка на конституцията, която е приета след убийството на Джон Ф. Кенеди. Досега в историята на САЩ само двама президенти са прехвърляли за кратко властта на вицепрезидентите - Роналд Рейгън (към Джордж Буш-старши) и Джордж Буш (към Дик Чейни), но всеки път е ставало дума за няколко часа заради операции.

Ако и Пенс се разболее, председателят на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси ще поеме правомощията на президента, а тя е един от най-яростните политически противници на Тръмп и администрацията му.

Но несигурността не свършва дотук. Има трети сценарий, който може да е още по-изненадващ и да преобърне вероятния резултат от изборите през ноември. Всеки списък с възможни варианти до 3 ноември трябва да включва и такъв, при който Тръмп се възстановява и Байдън се разболява преди изборния ден.

Кампанията и дебатите

Кампанийните събития през този месец са критично важни за Тръмп. Социологическите проучвания до този момент показват, че той губи както в общата национална подкрепа, така и в някои ключови щати, за които се очаква да определят победителя. Макар Байдън да е фаворит в социологиите, за разлика от 2016 г., този път възможността за победа на Тръмп не е отписана и фокусът пада върху малък брой щати, които могат да доведат до преизбирането му.

Другият въпрос, който се нуждае от бърз отговор, но е много вероятно да не го получи, е този с дебатите. Тръмп и Байдън дебатираха за пръв път едва преди няколко дни, като събитието се превърна в пълен хаос, изпълнен с надвикване и обиди. Следващият дебат между двамата по план трябва да се състои на 15 октомври, а след него има и трети - на 22 октомври. Между тях, на 7 октомври, има и дебат между вицепрезидента Майк Пенс и кандидата за поста му Камала Харис.

Възможностите са няколко: промяна на датите, ако Тръмп не се възстанови; отпадане на единия дебат; или дистанционен дебат, който обаче може да се окаже дори още по-труден за модериране. До този момент няма изявление от страна на Комисията по президентските дебати, която ги организира.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Положително ...

    Нередност?
Нов коментар