Тръмп бави подписването на спасителния пакет за 900 млрд. долара

Милиони американци остават без помощи заради искането на президента чековете да бъдат по 2000, а не по 600 долара

Милиони американци остават без помощи за безработица от днес, след като президентът Доналд Тръмп забави подписването на спасителния пакет в отговор на пандемията в размер на 900 млрд. долара. Новоизбраният президент Джо Байдън предупреди за "опустошителни последици", ако Тръмп продължава да блокира законопроекта, който трябваше да бъде ратифициран до събота, за да няма прекъсване на обезщетенията.

След месеци на трудни преговори между демократи и републиканци спасителният пакет беше приет от Конгреса в понеделник. Той включва помощи за бизнеса, схеми за безработните и е част от по-голяма програма за финансиране на федералния бюджет на стойност 1.4 трлн. долара за следващата година. Без подписа на Тръмп обаче близо 14 млн. американци остават без обезщетения за безработица и директни плащания за подпомагане на фона на пандемията от COVID-19. Във вторник ще започне и частично спиране на дейността на правителството, освен ако ситуацията не се промени бързо.

Защо Тръмп блокира помощта

Тръмп изненада и демократите и републиканците със съпротивата си срещу законопроекта. В Twitter той обясни позицията си така: "Просто искам нашите страхотни хора да получават по 2000 долара, вместо мизерните 600, които се предвиждат." Не е ясно обаче защо Тръмп чака досега, за да обяви възраженията си, след като Стивън Мнучин, финансовият министър и основен икономически съветник на президента, беше част от преговорите за приемане на спасителния пакет и той предложи плащанията от 600 долара.

Освен чековете с помощи от 600 долара и обезщетенията за безработни (по 300 долара седмично) под заплаха е и мораториумът за изгонване от жилища, който също е част от спасителната програма. Той изтича на 31 декември и ако дотогава няма сделка за удължаването му, стотици хиляди американци може да започнат 2021 г. без покрив над главата си.

Изход от хаоса

В остро изявление Байдън определи блокирането на законопроекта от Тръмп като "бягство от отговорност": "В дните след Коледа милиони семейства не знаят дали ще могат да свържат двата края заради отказа на президента Доналд Тръмп да подпише законопроект, одобрен от Конгреса със солидно двупартийно мнозинство."

Не е ясно дали в двете камари на Конгреса ще се събере достатъчно подкрепа за вдигане на помощта на 2000 долара. Демократите, които контролират Камарата на представителите, са "за", но Републиканската партия на Тръмп, която има мнозинство в Сената, е преобладаващо против. Така не е сигурно дали в дните между празниците ще може да се стигне до нов компромис. Който след това пак ще зависи от благоволението на Тръмп.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 1

    Кога ще ги стигнем американцште? Хайде няма нужда. И там матрялът си е избрал президент ...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Сега Бай Тръмп дроби попарата дет ще я сърба Байдън ...

    Нередност?
Нов коментар