Тръмп прекрати преговорите за нов пакет от стимули за икономиката

След спор за размера на помощта американският президент заяви, че ще прокара законопроекта след ноемврийския вот

Американският държавен глава Доналд Тръмп заяви, че прекратява преговорите за новия пакет стимули за икономиката заради причинената от коронавируса криза. И допълни, че ще ги поднови след ноемврийските президентски избори. По думите му той ще спечели вота и тогава ще прокара законопроекта.

Представители на демократите и на републиканците се надяваха, че допълнителната финансова помощ ще бъде одобрена преди гласуването на 3 ноември, но решението на Тръмп слага край на този вариант. Преговорите между председателя на Камарата на представителите - демократа Нанси Пелоси, и министъра на финансите Стивън Мнучин започнаха през юли.

Взаимни обвинения

Според Тръмп "лудата Нанси Пелоси и радикалните леви демократи просто си играят игрички с отчайващо нужните стимули". Демократическият кандидат за президент Джо Байдън пък обвини държавния глава, че е обърнал гръб на американците: "Ако сте безработни, ако бизнесът ви е затворен, ако училището да детето ви не работи, Доналд Тръмп днес реши, че това няма значение за него." Лидерът на Сената и републиканец Мич Маконъл подкрепи президента и посочи, че сделката с демократите е била прекалено трудна: "Трябва да се фокусираме върху това, което може да се постигне."

Анализатори предупреждават, че икономическото възстановяване на САЩ може да бъде блокирано без допълнителна помощ, но както демократите, така и републиканците отказаха да направят компромис, за да има споразумение. Администрацията на Тръмп заяви, че ще подкрепи стимули в размер на 1.6 трлн. долара, докато Пелоси държи на по-щедър пакет. Демократите в Камарата на представителите прокараха план за 2.2 трлн. долара, въпреки че той няма шанс да мине в контролирания от републиканците Сенат. Маконъл индикира, че не би подкрепил мярка, която е над 2 трлн. долара.

Удар за Уолстрийт

Поредното измятане в позицията на Тръмп, който доскоро твърдеше, че сделка ще има, доведе до спад на Уолстрийт, макар че търговията започна с повишение във вторник именно заради надеждата за договорка между двете основни партии за новия спасителен пакет.

Dow Jones се понижи с 1.3%, по-широкият индекс S&P500 изгуби 1.4%, а NASDAQ отстъпи с 1.6%. Технологичните акции пострадаха най-много, като тези на Amazon се понижиха с 3.1%, а на Facebook, Netflix, Google, Microsoft и Apple - с над 2%.

Вчера председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отново акцентира колко е нужна нова фискална помощ от американското правителство, за да се продължи възстановяването на икономиката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар