🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производителите на ваксината срещу COVID-19 критикуват плановете за забавяне на втората доза

Идеята на предложението е да се покрият с една доза повече хора на фона на ограничените наличности

Компанията BioNTech, която стои зад първата одобрена ваксина срещу COVID-19 в ЕС, заявява, че няма данни, които да подкрепят плановете за забавяне на поставянето на втората доза с цел покриването на повече хора с една доза на фона на ограничените наличности. След Великобритания стана ясно и, че Германия обмисля забавяне на втората доза заради притеснения от новия щам на вируса, засечен в Англия.

Германското здравно министерство е помолило за препоръки националната комисия по ваксинациите, след като Обединеното кралство реши да удължи срока за поставянето на втората доза на ваксините на BioNTech/Pfizer и на Oxford/AstraZeneca от три или четири седмици до три месеца, пише Financial Times. В отговор от BioNTech посочват, че клиничните изпитвания, проведени съвместно с Pfizer, се основават на инжектирането на две дози през три седмици и това остава основната препоръка.

Европейският и американският регулатор са против

Европейската агенция по лекарствата коментира, че ваксината на BioNTech/Pfizer е получила оторизация на базата на две инжекции, които да се поставят през 21 дни, и ако в процеса настъпят промени, това ще изисква отделна оторизация, за която ще са необходими още клинични данни. Американската служба по храните и лекарствата също смята, че ваксинационният план не трябва да бъде променян без провеждането на нови изпитвания. И предупреждава, че корекцията в дозите и срока за поставянето им може да представлява риск за общественото здраве. Някои учени предупреждават, че увеличаването на времето между първата и втората доза може да доведе до появата на устойчиви на ваксините мутации.

От Pfizer повториха препоръката си за 21-дневен период между дозите. Данните от клиничните изпитвания на ваксината показват, че доброволците са получили частична защита около 12 дни след инжектирането на първата доза. Но тестовете не дават информация колко дълго продължава тази защита, тъй като участниците са получили втората си доза девет дни по-късно.

Контрааргументите

Четиримата експерти, отговарящи за ваксинационната програма във Великобритания, защитават решението си за удължаване на периода между двете дози. В съвместно изявлението те посочват: "Трябва да гарантираме, че постигаме максимален брой хора, които получават ваксината".

Регистрирането на новия щам на вируса кара някои учени от други страни да подкрепят този подход. Проф. Акико Ивазаки от Yale University казва, че принципно поддържа официалната препоръка за двете дози, но "предвид извънредната ситуация можем да забавим втората доза, докато не получим повече ваксини".