🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп беше импийчнат за втори път от камарата, но ще довърши мандата си

Общо 10 републикански конгресмени гласуваха за отстраняването му

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси с документа по импийчмънт на Доналд Тръмп
Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси с документа по импийчмънт на Доналд Тръмп
Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси с документа по импийчмънт на Доналд Тръмп    ©  Reuters
Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси с документа по импийчмънт на Доналд Тръмп    ©  Reuters

Доналд Тръмп вече официално е единственият президент на САЩ, импийчван два пъти от Камарата на представителите. Той беше обвинен в едно престъпление - че е "инициирал бунт", като вотът мина с общо 232 гласа спрямо 197 против. От тях 222 гласа са на демократи, а 10 - на републиканци, от която партия е и Тръмп.

Президентът обаче ще изкара докрай мандата си, който приключва след по-малко от седмица. На 20 януари в длъжност ще встъпи новият президент Джо Байдън. Същевременно процес в горната камара, Сената, може да започне на 19 януари, като процедурата със сигурност ще продължи поне няколко седмици.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената, Мич Макконъл, вече обяви, че няма да издърпа напред вота по отстраняването на Тръмп от Белия дом, защото той предполага "сериозен и честен процес". За импийчмънт в долната камара е нужно обикновено мнозинство, но в Сената са нужни поне 67 гласа, от общо 100. След 20 януари двете партии ще имат по 50 сенатори.

Тръмп може да бъде финално импийчнат и след края на мандата си, като по този начин ще загуби възможността да бъде отново на държавен пост, както и други привилегии като бивш президент, като публично платена охрана например.

Републиканците остават лоялни

Вторият импийчмънт на Тръмп изглеждаше сигурен така или иначе заради мнозинството на демократите в Камарата на представителите. По-важното е, че броят на републиканските конгресмени, които гласуваха за импийчмънта на Тръмп, се оказаха много малко - едва 10, или под 5% от всички представители на партията. Това поставя под въпрос и дали гласуването ще мине през Сената, където би било трудно да бъдат събрани 17 републикански гласа.

Същевременно трусовете в партията ще продължат, защото тя се разделя, условно казано, на две - една част, която иска да продължи без Тръмп, и друга, която остава лоялна на президента и идеите му. Същото разделение вече се наблюдава и сред привържениците на републиканците, много от които продължават да смятат, че изборите са били нелегитимни. Допълнителен раздор ще дойде и от донорите на партията - отново по линията Тръмп.

Тръмп беше импийчнат за пръв път от Долната камара през декември 2019 г., след което беше оправдан бързо от Сената. Освен него са били импийчвани още двама президенти - Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. Нито един от тях не е напускал поста си, защото никога не са били събирани въпросните 67 гласа в Сената.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Колкото повече импийчмънта има, толкова по голем ПИЧ e Дончо ...

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Нашите русофили много го обичат.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Това, което знам за нацизма в Германия, го знам от книгите. Не знам дали е предимство, но днешните граждани на САЩ имат възможността наживо да проследят как неолибералния фашизъм завладява страната им.

    Остракизмът спрямо опонентите е доминанта в новата политкултура в Америка. Обявилите се за победители подхващат вендета не само загубилият да бъде унищожен политически, но и привържениците му да бъдат стъпкани назидателно с всички средства. Едно от „оръжията“ са ІТ гигантите от Силициевата. Те не само необезпокоявани от никого блокираха акаунтите на действащия президент на най-мощната държава в света (к`во им пречи да му блокират и ядрените кодове!?), но и затвориха достъпа до мрежите на милиони американски граждани – негови поддръжници.
    Конгресът прави циркове с втори импийчмънт, за да отрежат и теоретичната възможност на Тръмп да се върне във властта през 2024 г.

    В ръцете на ДП са и изпълнителната, и на законодателната власт, което в САЩ означава абсолютната власт. Напълно осъществимо е да се легализират повече от 10-те млн. нелегални мигранти.
    Така през 90-те Папандреу даде гръцки паспорти на т.н. "външни гърци" от доскорошна съветска Грузия и на изборите през 1993 г с тяхна помощ отвя Неа демократия на Константинос Мицотакис .
    Нищо не пречи на демократите окръг Колумбия да бъде обявен за 51-ви щат. От това ще последва допрвземане с допълнителни конгресмени и сенатори на Капитолия, допълнителни (свои) електори за следващи избори, нова квота и превес при съдиите във Върховния съд.
    Абсолютна власт!

    Вече властващата радикална левица от ДП не спира да приказва за свобода и демокрация, докато пред очите на света запушва устата на несъгласните, глаголства за равенство, а гради общество на дискриминация и кофронтизъм.

    Динамиката на случващото се в САЩ не обещава нищо добро нито на американците, нито на останалия свят.

    Бог да ни пази от Америка...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    кофронтизъм... КоНфронтизъм, разбира се.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Има три неща сигурни на този свят. Смъртта, данъците и пасквила на г-н доктора под статия за САЩ.

    Нередност?
Нов коментар