🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каква е икономическата цена на последния кръг от мерки срещу коронавируса

Развитите страни станаха по-добри в смекчаването на икономическите загуби

Ще мине известно време, преди официалните данни за БВП да потвърдят нарастващата устойчивост на богатия свят към мерките.
Ще мине известно време, преди официалните данни за БВП да потвърдят нарастващата устойчивост на богатия свят към мерките.
Ще мине известно време, преди официалните данни за БВП да потвърдят нарастващата устойчивост на богатия свят към мерките.    ©  Shutterstock
Ще мине известно време, преди официалните данни за БВП да потвърдят нарастващата устойчивост на богатия свят към мерките.    ©  Shutterstock

Ограничителните мерки през пролетта, които в своя пик обхващаха повече от половината от световното население, предизвикаха огромен спад. През април световната икономическа продукция беше с 20% по-ниска, отколкото трябвашe. Тъй като случаите на коронавирус отново се покачиха, богатите страни наложиха още един кръг от блокирания през есента. Франция затвори през ноември, Италия - по Коледа, а Англия влезе в национална блокада на 6 януари. Части от Япония са с извънредно положение. Ситуацията в САЩ, където местните власти, а не федералното правителство са отговорни главно за затваряне, е по-сложна. Но една мярка за строго ограничение предполага, че официалните блокади там са почти толкова строги, колкото бяха през пролетта.

По-слаб удар върху икономиката

Последното затягане на мерките отново ще удари икономиката, но, може би, не толкова силно. Анализатори от инвестиционната банка Goldman Sachs твърдят, че в случая на Великобритания "чувствителността на икономическата активност към ограниченията заради covid-19 е намаляла значително след първото блокиране". В изследване, публикувано на 8 януари, HSBC отбелязва, че германската промишлена продукция "е продължила възстановяването си през ноември, въпреки подновеното блокиране". Докладът за работните места в САЩ за декември показва, че заетостта е спаднала за първи път от април - депресиращ резултат, когато милиони хора все още остават без работа. И все пак други високочестотни икономически показатели, като тези за потребителските разходи, са в по-добра форма, отколкото през пролетта.

Ще мине известно време, преди официалните данни за БВП да потвърдят нарастващата устойчивост на богатия свят към мерките. Но в неотдавнашен документ Николас Волошко от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) използва данни от търсенето с Google, за да изгради седмична оценка на БВП за големите икономики. През април икономиките работеха с около 80% от капацитета си. Сега те работят на над 90%. Три основни фактора обясняват подобрението: по-малко обществен страх; по-добре калибрирана държавна политика и адаптиране от бизнеса.

Последното затягане на мерките отново ще удари икономиката, но, може би, не толкова силно.

Да започнем със страха. През март и април коронавирусът беше неизвестен и много хора реагираха, като се барикадираха в къщите си. Анализ на YouGov предполага, че през април повече от 60% от анкетираните в богатите страни са се притеснявали от заразяване с вируса. И все пак по-доброто разбиране на това, което могат да направят, за да избегнат разболяване, и може би умората от заключването, означава, че хората може би вече са готови да излязат.

Делът на хората, изразяващи загриженост относно заразяването с covid-19, е спаднал до около 50% през ноември. Данните от Google показват, че в много страни хората се движат в публични пространства повече, отколкото в началото на пандемията. Швеция е едно от малкото места, където мобилността е спаднала под пролетните си нива, но отново правителствените ограничения стават много по-строги. Това изкара извън нерви някои местни власти. "Текущото блокиране не е оказало толкова голямо влияние върху мобилността (и вероятно контактите), колкото ... през март", се казва в презентация от учени в Онтарио през декември. Британски и американски вестници споменават думите "нелегален рейв" пет пъти по-често, отколкото през пролетта.

Но вторият фактор, който обяснява устойчивостта на икономиките този път, калибрирането на държавната политика, води до по-малки компромиси. Длъжностните лица са разработили мерки за блокиране с най-ниска икономическа цена - така че сега има по-малко желание за, да речем, затваряне на училищата, отколкото през пролетта, но повече директиви за носене на маски и тестване на международни пътници на летищата. Мнозина последваха примера на Германия, където на много строителни площадки беше позволено да останат отворени по време на първата вълна. Франция продължава производството; продукцията в сектора едва се сви през ноември и нарасна през декември.

Третата причина за устойчивост е свързана с адаптацията от страна на бизнеса. Внезапното преминаване към работа от разстояние беше шок за много от онези, които обикновено работят в офис, заседнали пред старите си компютри. Оттогава компаниите инвестират в това да се направят по-устойчиви и производителни дори при блокади. От март до октомври Великобритания е внесла лаптопи на стойност 6 млрд. долара, с 20% повече в сравнение със същия период на 2019 г. Неотдавнашен доклад на Ник Блум от университета в Станфорд и колеги анализира американски заявки за патент и установява, че пандемията е "изместила посоката на иновациите към нови технологии, които поддържат видеоконферентна връзка, дистанционна работа и отдалечена интерактивност". Несъмнено е имало известно учене, какво как да се се прави, когато хората се приспособяваха в използването на технологии като Slack.

Потребителският бизнес направи още повече, за да се справи. Най-добрите джаз клубове в Ню Йорк предлагат живо предаване. По време на престоя си във ферма в Източна Англия можеше да си купите ястие от Гуджарати Расой, индийски ресторант на 92 мили в посока Лондон, който подобно на много ресторанти започна да предлага доставка в цялата страна. Във Великобритания делът на работещите фирми не беше по-нисък в края на миналата година, отколкото през лятото, когато ограниченията бяха далеч по-слаби, според официалните данни. Това не важи за малкия бизнес в Америка, но по-голям дял от него остава отворен от миналата пролет.

Ефектите

Тази устойчивост на икономиката пред последната вълна на блокиране има няколко последици. Когато вирусът започна да се разпространява за първи път, правителствата възнамеряваха да замразят икономиката. Но с течение на времето стана ясно, че бизнес активността се адаптира към шока от пандемията. Това означава, че правителствата трябва да направят по-малко чрез фискална подкрепа - което всъщност е техният план през 2021 г.

Освен това, по-малко ресурси остават неизползвани по време на този последен кръг от блокирания. Това може да позволи производството да се увеличи по-бързо, след като ограниченията бъдат премахнати. Анализатори от банка Morgan Stanley очакват американският БВП да се върне към своята предпандемична тенденция до края на тази година. Тази прогноза все още може да не се сбъдне. Каквото и да се случи обаче, икономиката, която навлезе пандемията, ще изглежда много по-различно, когато излезе от нея.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved