🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разочаровани от забавянето в ЕС, Балканите поръчват ваксини от Русия и Китай

Това подкопава имиджа на Брюксел и може да бъде използвано за политически цели от Москва и Пекин

Хора се редят за имунизация с ваксината на китайската компания Sinopharm в Белград
Хора се редят за имунизация с ваксината на китайската компания Sinopharm в Белград
Хора се редят за имунизация с ваксината на китайската компания Sinopharm в Белград    ©  Reuters
Хора се редят за имунизация с ваксината на китайската компания Sinopharm в Белград    ©  Reuters

"Аз бях единственият, който не обвини Китай в нищо, така че проведохме разговори - китайският външен министър и аз, и оттогава започна подкрепата на Пекин за нас по отношение на коронавируса и на всичко останало". Това заяви сръбският президент Александър Вучич в телевизионно обръщение миналата седмица. Дни по-късно той аргументира решението си за покупката на китайски и руски ваксини срещу COVID-19, докато същевременно преговаря за такива, одобрени от ЕС, с твърдението, че "най-богатите спасяват само себе си".

Въпреки че ЕС осигурява 70 млн. евро за шестте балкански страни - кандидати за членство, за покупката на ваксини срещу коронавирус, заради проблемите с доставките в Европа четири от тях все още не са получили нито една доза, макар че имунизационните кампании в други държави започнаха. Това кара някои да насочат поглед към Русия и Китай.

Сърбия стана първата европейска страна, използваща ваксината на китайската компания Sinopharm, а нейните съседи са на път да последват примера, пише Financial Times. Вместо да чака помощ от Брюксел, Белград си осигури директно дози от Китай, Русия и САЩ и сега разполага с препарата на BioNTech и Pfizer, с руската ваксина "Спутник V" и с китайската на Sinopharm. Но тези действия крият потенциални геополитически последици за региона, който рискува да бъде тласнат заради пандемията към орбитата на конкурентни сили. Както посочва пожелал анонимност представител на Северна Македония: "Някои може да използват ситуацията и да кажат, че във време на трудности Китай и Русия са помогнали, а западните правителства не са успели".

Пред Bloomberg Фарс Коцан от университета в Любляна твърди, че може да възникне представата, че Пекин е по-подготвен да помогне от ЕС: "Всичко започна с дипломацията по осигуряването на маските и наративът продължава с ваксините въпреки факта, че балканските страни са стратегически зависими от ЕС". Същевременно европейски анализатори се обединяват около мнението, че ще бъде стратегическа грешка, ако Западът позволи на Русия и Китай да увеличат влиянието си в Западните Балкани.

Балансирането на Сърбия

Сръбската стратегия да балансира своите геополитически интереси се отплаща в трудни времена. Страната е ключова за Китай при разширяване на присъствието му в Европа, докато същевременно Белград е и традиционен съюзник на Русия, както и кандидат за присъединяване към ЕС. Тези връзки позволяват на Сърбия да диверсифицира източниците си на ваксинни доставки и да имунизира по-голям дял от населението си в сравнение с другите държави в Европа с изключение на Великобритания. По-голямата част от внесените 1.1 млн. дози идват от Sinopharm, пише Bloomberg. Вучич заявява, че още 1 млн. дози ще пристигнат преди началото на март. Неговата стратегия получи допълнителна легитимация вчера, когато стана ясно, че междинни данни от клинични изпитвания в Москва показват ефективност от 91.6% за руската ваксина "Спутник V".

Същевременно сръбският президент използва ваксините за упражняване на външнополитически цели - Белград продаде дози на Северна Македония и обеща доставки на Косово и Босна и Херцеговина. Пред Euronews Люпчо Поповски от скопския вестник "Независен" коментира, че решението на Сърбия да сподели ваксините е от полза за солидарността между съседните държави, особено във време на пропаднали очаквания към Брюксел. "ЕС забрави за Западните Балкани. Чуваме много изявления как ще помогнат, но това не се случва. Мисля, че така се засяга доверието към ЕС в целия регион. Ако продължават да се държат по този начин, подкрепата за ЕС ще спадне в Северна Македония. Защото хората сега виждат, че към тях се отнасят като към граждани втора категория", заявява Поповски.

И други ще последват

Подходът на Белград набира популярност и сред други страни в региона, които доскоро разчитаха на плана за разпределяне на ваксините на ЕС. Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора все още не са получили нито една доза. Миналата седмица Скопие и Подгорица обявиха, че ще закупят ваксини от Русия и Китай. "Искахме да получим западните ваксини, за да покажем къде принадлежим като страна, и първоначално изключихме възможността за преговори с руснаците и китайците", коментира пожелалият анонимност представител на Северна Македония. Но допълва, че неговото правителство е подложено на вътрешен натиск заради забавянето на ваксинационната кампания.

Здравното министерство на Черна гора заявява, че в допълнение към договор за 150 000 китайски ваксини, ще поиска и 50 000 дози от руската ваксина "Спутник V". Миналия месец босненското правителство обяви, че започва преговори с Москва, Пекин и Pfizer. И двете страни чакат доставки от международния ваксинен алианс Covax, които обаче още не са пристигнали.

Помощ, но с условия

Според анализатора от Европейската инициатива за стабилност Ади Черимагич неспособността на ЕС да изпрати дори символични дози е разочаровала балканските държави. "Те не очакваха да ги получат по същото време като страните членки на ЕС, но очакваха някакъв по-ясен срок за доставка и сега се чувстват изоставени", посочва Черимагич пред Financial Times.

Експерти обаче предупреждават, че помощта от Пекин ще има цена. "Трябва да си шокиращо наивен, за да смяташ, че ваксините от Китай идват без условия, че са изпратени по хуманитарни причини или като извинение от страната, където се смята, че започна пандемията. Фактът, че Западът стои и позволява това да се случва, е грешка", обобщава анализ на DW.

Все още няма коментари
Нов коментар