🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът се готви за голямо завръщане

Цените на суровината се възстановиха до нивото отпреди пандемията, хедж фондовете залагат ръстът да продължи

Цената на петрола се възстанови до предпандемичните си нива, след като миналата година достигна рекордно ниско ниво. Въпреки че търсенето на суровината все още е по-ниско от нормалното, има надежди за по-бързо от очакваното икономическо възстановяване, тъй като се прогнозира, че процесът по ваксинация ще се ускори. Цените на петрола често се разглеждат като барометър за икономическата активност, като все още се борят с негативните ефекти от пандемията от коронавирус.

Смятаният за бенчмарк сорт брент достигна 60 долара за барел, като котировките са се повишили с над 50% през последните няколко месеца. West Texas Intermediate (WTI), еталонът за петрола в САЩ, миналата седмица се повиши над 55 долара за барел за първи път от над година.

По-голямо търсене и решението на ОПЕК+

"Най-големият двигател за последния скок на цените беше рязкото повишаване на очакванията за икономическо възстановяване и нарастване на търсенето на петрол", заяви пред BBC Вандана Хари, основател на базираната в Сингапур компания за данни за петролните пазари Vanda Insights.

Търсенето нараства в някои части на света, особено в Азия. "Ние сме доста оптимистично настроено по отношение на това, което виждаме в Китай", каза миналата седмица изпълнителният директор на Royal Dutch Shell Бен ван Бърдън.

Други фактори също изиграха своята роля за повишаване на цените, като например усилията на страните - производители на петрол, особено Саудитска Арабия, да ограничат производството. Откакто се съгласиха за съкращаването на производството през април миналата година, страните от ОПЕК+ задържаха общо 2.1 млрд. барела петрол, което доведе до намаляване на запасите. Кризата с коронавируса е опустошителна за петролната индустрия и миналата година цените паднаха под нулата.

Онлайн бум

Търсенето на гориво от авиокомпаниите отчита най-драматичния спад, тъй като затрудненията за пътуване още са широко разпространени. По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт въздушният пътнически трафик е със 70% под нивата отпреди година. Но търсенето се е повишило и в други области, отчасти благодарение на преминаването към работа и потребление повече от дома. Тъй като потребителите купуват повече онлайн, това стимулира търсенето на гориво за камиони и микробуси заедно с товарни кораби и товарни влакове.

Бумът на електронната търговия също предизвика скок на пластмасовите опаковки, които се произвеждат с използване на петролни продукти. Въпреки това търсенето на петрол все още е по-ниско от предпандемичните нива и бавното икономическо възстановяване би забавило пълното възстановяване на световното търсене на енергия за години напред, предупреди Международната енергийна агенция миналия месец. Също така е възможно да има повече трудности в овладяването на разпространението на вируса или ваксинациите, което да доведе до спад в цените, макар и да не е имало нова криза.

Хедж фондовете са на ход

Големите играчи на пазарите, каквито са хедж фондовете, залагат на "голямото завръщане" на петрола. Те отново се насочват към суровината, като смятат, че пандемията и фокусът на инвеститорите върху околната среда сериозно са нарушили способността на компаниите да увеличат производството.

Подобни ограничения може да тласнат цените до многогодишни върхове и те да останат там за две години или повече, заявиха пред Reuters няколко хедж фонда. Позицията им е обратна на тази от началото на пандемията, когато те заложиха на спад на цените и спечелиха 26.8% през 2020 г., сочат данни на eVestment.

"До лятото ваксината трябва да бъде широко разпространена и точно навреме за летните пътувания и мисля, че нещата ще тръгнат", казва пред агенцията Дейвид Д. Тавил, съосновател на базирания в Ню Йорк хедж фонд Maglan Capital и временен главен изпълнителен директор на Centaurus Energy. Тавил прогнозира цени от 70 до 80 долара за барел за брента до края на 2021 г.

Залозите за ръст на цените от страна хедж фондовете идват въпреки предупреждението на Международната енергийна агенция през януари, че скокът на новите случаи на коронавирус ще попречи на търсенето на петрол тази година, а бавното икономическо възстановяване ще забави пълното възстановяване на световното търсене на енергия до 2025 г.

Обикновено производителите на петрол биха увеличили добивите с повишаването на цените, но пренасочването на инвеститори от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и предпазливостта от страна на кредиторите ги кара да реагират трудно, твърдят хедж фондовете и други инвеститори.

Темповете на възстановяване на продукцията в САЩ, които са най-големият производител в света, се предвижда да бъдат бавни и няма да достигнат рекорда си за 2019 г. от 12.25 млн. барела на ден до 2023 г. Производството през 2020 г. е спаднало с 6.4% до 11.47 млн. барела на ден. ОПЕК все пак очаква съкращаване на производството да задържи дефицита на пазара през 2021 г.

"Ще видим невероятни цени на петрола през следващите няколко години, невероятно горещи", казва Тавил.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 5
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 6
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 7
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 8
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro
    • + 1

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
  • 9
    jjf10699551 avatar :-|
    Stacy
    • + 1

    Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

    Нередност?
Нов коментар