🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турската лира се срина след уволнението на централния банкер

Валутата поевтиня с 14%, след като Ердоган смени Наджи Агбал след само три месеца на поста

Ердоган управлява 18 години една от големите развиващи се икономики.
Ердоган управлява 18 години една от големите развиващи се икономики.
Ердоган управлява 18 години една от големите развиващи се икономики.    ©  Reuters
Ердоган управлява 18 години една от големите развиващи се икономики.    ©  Reuters

Турската лира се срина с цели 14%, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни в събота изненадващо управителя на централната банка, който беше смятан за главния фактор за стабилизирането на местната валута. Лирата се търгуваше за около 8.4 спрямо долара в началото на азиатската търговия в понеделник сутринта, отбелязвайки сериозен спад от нивото на затваряне в петък от 7.22. Обемите на търговия обикновено са малки за тази валутна двойка по това време на деня, но според банков източник на Financial Times търговията протича над обичайните нива. По-късно валутата намали загубите до около 11% на 8 лири за долар.

Отстраняването на Наджи Агбал, обявено рано в събота, шокира много местни и чуждестранни инвеститори, които аплодираха решенията на бившия вече управител да нормализира паричната политика на банката. Според Едуард Ал-Хусейни, старши анализатор на валутната търговия в Columbia Threadneedle, смяната на продължилата кратко подходяща макрополитика ще бъде болезнено и това и ще навреди на привлекателността на турските активи.

Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси, заяви, че Турция е изложена на риск от "големи" изтичания на инвестиции, които биха оказали натиск върху лирата.

Какво свърши Агбал

Уволнението на Наджи Агбал в събота дойде само два дни след като уважаваният бивш финансов министър спечели аплодисменти от пазара, като увеличи лихвените проценти с 200 базисни пункта, за да укроти инфлацията и да подкрепи местната валутата, пише Financial Times.

"Това е наистина идиотско решение на Ердоган и пазарите ще изразят мнението си в понеделник и вероятно ще бъде грозна реакция", каза няколко часа след решението Тимъти Аш, анализатор в BlueBay Asset Management. Както се вижда, прогнозата му се сбъдна.

След назначаването си през ноември Агбал увеличи лихвите общо с 875 базисни пункта до 19%, помагайки на лирата да се възстанови, след като инвеститорите видяха признаци, че Турция се насочва към по-нормална парична политика. Но това противоречи на виждането на Ердоган, че по-високите лихвени проценти причиняват, вместо да се справят с високата инфлация. Той настоява цената на кредитите да остане ниска, за да стимулира икономическия растеж. При тези условия обаче инфлацията беше двуцифрена през голяма част от последните три години и това накара чуждестранни инвеститори да продадат турските си активи.

Новият управител

Ердоган замени Агбал с Шахап Кавджиоглу - малко известен професор по банково дело и бивш депутат на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Кавджиоглу написа в свой коментар във вестник "Йени Шафак" през миналия месец, че "увеличението на лихвените проценти ще доведе индиректно до ръст на инфлацията".

Новата смяна на управителя на централната банка вероятно ще подкопае надеждите сред инвеститорите, че финансовата институция ще защити независимостта си от Ердоган. Турската лира с повиши с около 18%, откакто Агбал пое управлението и обеща да възстанови доверието в централната банка.

Джейсън Тюви, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, заяви, че уволнението на Агбал е увеличило риска от нова валутна криза в Турция. Икономиката на страната в размер на 730 млрд. долара се бори да се справи с удара, причинен от валутния шок през 2018 г., когато икономическата и външната политика на Ердоган изплашиха инвеститорите. "Ходът на Ердоган не оставя никакво съмнение, че цялата власт в Турция е в неговите ръце и това ще доведе до намаляване на лихвените проценти. Това просто ще направи проблема с инфлацията в Турция още по-голям", пише Джейсън Тюви в бележка до клиенти на компанията. Той предупреди, че големият дефицит по текущата сметка и огромния външен дълг представляват риск за турската финансова система.

Инвеститорите се надяваха, че Турция е на път към стабилност, след като Берат Албайрак, зетят на Ердоган, подаде оставка като финансов министър през ноември на фона на нарастващи критики към икономическото управление на Анкара и спадащата лира. Валутните резерви на централната банка намаляха в опит да смекчи поевтиняването на лирата - политика, която Шахап Кавджиоглу подкрепя.

Кавджиоглу става четвъртият управител на турската централна банка от 2019 г. насам, тъй като Ердоган уволни и двамата предшественици на Агбал преди изтичането на четиригодишния им мандат. В туит Агбал каза: "Изразявам своята благодарност за освобождаването ми от длъжност от днес. И нека Бог даде на всички ни късмет."

Все още няма коментари
Нов коментар