🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американският бизнес критикува плановете на Байдън за вдигане на корпоративния данък

С този ход президентът на САЩ иска да компенсира разходите за 2 трлн. долара за инфраструктура

"Искането корпоративна Америка да плати своя справедлив дял няма да забави икономиката, а ще направи така, че тя да функционира по-добре." По този начин американският президент Джо Байдън аргументира намерението си да финансира новообявения инфраструктурен план за 2 трлн. долара с увеличаване на корпоративния данък. Това обаче е напът да доведе до сблъсък с бизнеса в страната, което ще затрудни прокарването на пакета през Конгреса, пише Financial Times.

Като цяло американските корпоративни групи приветстваха плана за големи правителствени разходи, включващ пътища, електропреносни мрежи, сектора "Изследвания и развитие" и производствени субсидии. Но някои заявиха, че ще се противопоставят на инициативата заради вдигането на корпоративния данък, което отменя много от данъчните облекчения на Доналд Тръмп. Плановете сега са корпоративният данък да бъде увеличен от 21% на 28%, да се вдигне минималният данък върху чуждестранните приходи и да се премахнат клаузи в данъчната система, позволяващи на компаниите да прехвърлят доход в чужбина с цел намаляване на данъците.

Опозицията на корпоративните групи

Според Американската търговска камара намерението да се компенсира инфраструктурният план на Байдън чрез увеличени корпоративни данъци е "опасно погрешно". Националната асоциация на производителите смята, че това ще "върне назад часовника към архаични данъчни политики, които ще дадат на другите страни предимство пред Америка". Лобистката група Business Roundtable заяви, че вдигането на данъците ще доведе до "нови бариери пред създаването на работни места и пред икономическия ръст". Друга лобистка група - National Foreign Trade Council, посочва, че на американските компании ще бъде много трудно "да се състезават с чуждестранни конкуренти, които не са подложени на тези високи минимални такси".

Тези изказвания контрастират със силната подкрепа на корпоративния бизнес за скорошния пакет от стимули за 1.9 трлн. долара. Това беше първото голямо икономическо законодателство на Байдън и доведе до скок в бизнес доверието.

Доводите на Белия дом

Администрацията на Байдън коментира, че дори с планираното повишаване приходите от корпоративния данък като дял от БВП ще останат доста под средното за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и че корпоративният данък все пак ще остане до най-ниското си равнище в следвоенния период с изключение на управлението на Тръмп. Дейвид Камин от National Economic Council заявява: "Това са напълно разумни реформи, които всъщност ще премахнат някои лоши отстъпки, които сега имат корпорациите, и ще финансират ключови инвестиции, които ще поставят САЩ в по-добри позиции."

Но освен да покрие разходите за инфраструктурния план, данъчното увеличение има и друга цел. С него Байдън иска да провокира промени в глобалната данъчна система чрез мултилатерални преговори в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които да предотвратят както международна надпревара за възможно най-голямо намаляване на данъците в някои страни, така и едностранно вдигане на ставките в други държави в области като дигиталните транзакции.