🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън планира увеличаване на данъците за богатите американци

Приходите ще финансират програми за детски надбавки и образование

Президентът на САЩ Джо Байдън планира увеличаване на данъците за богатите американци, включително почти двойно вдигане на данъка върху капиталовите печалби за граждани с годишен доход над 1 млн. долара. Събраните средства ще отидат за финансиране на програмите за детски надбавки и образование. Пакетът на стойност над 1 трлн. долара може да бъде обявен следващата седмица, пише Financial Times. Засега от Белия дом не коментират подробности по него.

Плановете на Байдън ще анулират някои от данъчните облекчения, въведени от неговия предшественик Донал Тръмп. Те са част от обещанията на настоящия държавен глава, направени по време на предизборната му кампания.

Уолстрийт реагира

Данъкът върху капиталовата печалба за граждани с годишен доход над 1 млн. долара ще бъде почти удвоен до 39.6%. Заедно със съществуваща допълнителна такса данъчната тежест може да достигне 43.4%. В момента американците плащат максимум 20% данък върху капиталовата печалба, ако задържат акциите за определен минимален период. Допълнителен данък от 3.8% се начислява върху годишен доход от над 200 хил. долара и част от него отива към здравната програма, въведена от бившия президент Барак Обама.

Очаквано след новината Уолстрийт се понижи в четвъртък, но прогнозите са това да е краткосрочна реакция на пазара (в петък отново се покачи). Анализатори считат, че е важно къде инвеститорите биха вложили парите си вместо на борсата. Твърде вероятно е много от тях да купят пак акции.

Според Шана Сисел от Spotlight Asset Group обаче пазарите ще продължат да отбелязват спад, ако данъчните промени бъдат одобрени от Конгреса: "Ще станем свидетели на още много продажби в края на годината".

Трети икономически пакет на Байдън

Байдън смята с приходите от увеличените данъци да финансира т.нар. План за американските семейства, включващ по-щедри детски надбавки до 2025 г. и допълнително финансиране за яслите и общинските колежи. Това ще бъде третият икономически пакет на президента, откакто пое поста. През март той представи план за фискални стимули за 1.9 трлн. долара, който вече беше приет от Конгреса. По-късно обяви инфраструктурна програма за 2.3 трлн. долара, която републиканците не одобряват. Очаква се, че те също ще окажат съпротива и на предложения следващата седмица план. Байдън рискува също така да влезе в конфронтация с Уолстрийт, тъй като американският бизнес вече лобира срещу увеличаването на корпоративния данък, което трябва да финансира разходите за инфраструктура.

Докато президентът планира представянето на предложенията си за детските надбавки и образованието, той среща трудности при печеленето на подкрепа за инфраструктурния си план. Миналия четвъртък републиканците в Сената обявиха свое предложение за 568 млрд. долара, което е доста под това на Белия дом, не предвижда увеличаване на корпоративния данък и приоритизира традиционни инфраструктурни проекти, включително 299 млрд. долара за пътища и мостове и 44 млрд. за летища. Докато планът на Байдън предлага повече инвестиции за изследвания и развитие, субсидии за производството и допълнително федерално финансиране за борбата с климатичните промени.