🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС не изпълни целите за ваксинирането през първото тримесечие, но има оптимизъм за второто

Страните трябва доста да се потрудят, за да покрият целите за имунизиране на 70% от пълнолетното население до края на лятото

Рекапитулацията от трите месеца на ваксиниране срещу коронавирус в ЕС е, че като цяло имунизационната кампания е била разочароващо бавна. За този период едва пет страни са покрили изискванията на Европейската комисия (ЕК) за ваксиниране на 80% от хората над 80-годишна възраст, а само няколко от тези, които са предоставили данни, са имунизирали 80% от своите служители в здравния и социалния сектор. Тези неизпълнени цели показват, че ЕС се е провалил в първия си ваксинен тест, обобщава Politico.

За първите три месеца на годината AstraZeneca не успя да достави очакваните от нея дози, а европейските държави спираха използването на ваксината й няколко пъти, посочвайки притеснения за нейната безопасност. Johnson & Johnson пък няма да направят доставки преди втората половина на април. И все пак Брюксел обещава рязко ускоряване на процеса през идващите месеци, а 19 страни членки се ангажираха да изпратят повече дози до пет силно засегнати държави, предимно в Централна и Източна Европа.

Кой какво е доставил

ЕС трябва доста да се потруди, за да изпълни целите за ваксиниране на 70% от пълнолетното население до края на лятото. До този момент само пет страни са спазили изискванията на ЕК за имунизиране на 80% от хората над 80-годишна възраст, като средно под 60% от тези европейски граждани са получили една доза. Съюзът също така се проваля при изпълнението на целите за ваксиниране на 80% от здравните и социалните работници, като получените данни от 14 държави показват, че едва четири са го направили.

До края на март ЕС очакваше да разполага с около 150 млн. ваксини, но това не е така. От BioNTech/Pfizer са надминали целите си за тримесечието от 60 млн. дози и са доставили 67 млн. дози до 31 март. Освен това планират да увеличат доставките си до 200 млн. ваксини през второто тримесечие. Moderna са спазили договорката за осигуряването на 10 млн. дози до края на март и възнамеряват да вдигнат бройката до 35 млн. през второто тримесечие. Същевременно Oxford/AstraZeneca едва са покрили минимума на очакванията за първите три месеца на годината. Според договора компанията е трябвало да достави 80 - 100 млн. дози до края на март, без да се смятат планираните за доставка до края на 2020 г. 30 - 40 млн. дози. В края на януари AstraZeneca намали целите до 31 млн. дози, а след последвалите гневни реакции заяви, че ще осигури около 40 млн. Но и това обещание остана трудно изпълнимо - до 31 март компанията е доставила 30 млн. дози. Доставките трябва да се увеличат, но представители на ЕС се съмняват, че AstraZeneca ще изпълни ангажимента си за 180 млн. дози до края на юни.

Що се отнася до Johnson & Johnson, компанията все още не е доставила ваксини, въпреки че според договора това може да стане най-рано след 1 април. Очакванията са, че първите дози ще пристигнат в ЕС около 15 април.

Някои европейски страни пък се обърнаха към други ваксинни производители, но като цяло те не играят съществена роля. До края на март Унгария е получила половин милион дози от руската "Спутник V" и 1.1 млн. дози от китайската Sinopharm. Словакия е получила 200 000 дози от "Спутник V" в началото на март.

Проблеми през второто тримесечие?

По принцип ЕС трябва да разполага с 470 млн. дози от одобрени ваксини до края на второто тримесечие на годината. Но въпросът е дали всичко ще върви според очакванията. Както посочва пожелал анонимност европейски дипломат: "Видяхме, че всякакви неща могат да се объркат."

Напрежение предизвиква това, че дозите за второто тримесечие няма да бъдат разпределени равномерно из блока, тъй като някои страни членки са поръчали по-малко дози, отколкото е могло. Така например много по-малки и по-бедни държави са заложили на по-евтините ваксини на Oxford/AstraZeneca и са поръчали по-малко от разработките на BioNTech/Pfizer и Moderna, докато страни като Германия и Дания са изкупили излишъка.

Все пак има оптимизъм

Според Bloomberg Европейската комисия е казала на правителствата от ЕС, че прилагането на ваксините да достигне ключовата цел по-рано от очакваното. Тези нови прогнози обаче зависят от хората, ваксиниращи се с препарата на AstraZeneca, твърди агенцията, като цитира европейски вътрешен документ. В него ЕК посочва, че повечето държави ще разполагат с достатъчно ваксини, за да имунизират по-голямата част от населението си до края на юни.

Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще бъдат в състояние да имунизират напълно над 55% от общото си население до края на юни. Преди това ЕС заяви, че иска да ваксинира 70% от пълнолетните европейски до края на лятото, което - в зависимост от демографията на всяка държава - отговаря на около 55-60% от общото население на дадената страна.

Заложените от ЕК прогнози показват, че до края на юни се очаква в Австрия да бъде ваксинирано 51.3% от общото население, в Хърватия - 45.3%, и в България - 45%. Други като Дания и Малта ще достигнат прага на колективен имунитет много по-рано, тъй като Брюксел предвижда в тези две държави да бъдат ваксинирани до края на юни съответно 93.1% и 79.9% от общото им население.