🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TUI очаква задоволителен летен сезон заради ваксинациите срещу COVID-19

Прогнозите на туроператора са за покриване на 75% от нормалния график за лятото

"Оптимисти сме за лятото", заявява Фридрих Йоусен, директор на най-големия туроператор в Европа - TUI. В интервю за британската ВВС той посочва, че резервациите само през март са достигнали 2.8 млн. Това дава очаквания на компанията, че ще може да покрие до 75% от нормалния си график за летния сезон въпреки пандемията.

Според Йоусен успешните ваксинационни програми срещу COVID-19 ще предотвратят ново отдръпване на клиентите. "Уверени сме, че ще има задоволително лято", казва той, давайки за пример имунизационните кампании във Великобритания, САЩ и Европа.

Ваксинационни сертификати

Директорът на TUI коментира, че вероятно някои страни ще изискват от туристите сертификат за направена ваксинация, преди да ги допуснат да пресекат границата. Въпреки че той смята, че представянето на негативен тест би било достатъчно, за да се спре пренасянето на вируса. По думите му обаче, за да проработи тази стратегия, цената на тестовете трябва да бъде намалена: "Колкото по-евтино става, толкова по-добре ще работи и толкова по-малко щети ще има за икономиката."

В момента Европа е насред трета вълна на инфектиране с коронавирус, като учените предупреждават, че се разпространяват нови щамове. Но Йоусен запазва оптимистичната си нагласа: "Всички медицински съвети, които получаваме като компания, твърдят, че съществуващите ваксини действат върху новите щамове. Може да бъдат по-малко ефективни понякога, но все пак е много по-добре, отколкото ако не си имунизиран", заявява той.

TUI, които продават почивки до 180 страни, претърпяха тежки загуби заради пандемията. Секторът, в който за миналата година 62 млн. души останаха без работа, призовава за възстановяване на международните полети през юни, за да се избегнат още масови съкращения.

Срив на зимните резервации

През изминалата година TUI беше принудена да вземе заеми от германското правителство. Йоусен посочва, че държавата се е намесила във време на голяма несигурност, когато на компанията е било трудно да набере средства от частни инвеститори. "Берлин е много рационален инвеститор. Той би искал да приключи със заема колкото е възможно по-бързо", казва директорът на TUI.

През февруари компанията потвърди, че заради негативното отражение на коронавируса се е договорила с банки, акционери и германското правителство за трети финансов пакет. Тези усилия доведоха до набирането на общо 1.8 млрд. евро, за които туроператорът се надява, че ще бъдат достатъчни до подобряването на ситуацията.

Зимните резервации на TUI отбелязаха спад с 89% спрямо предишната година, като ноември и декември бяха най-тежко засегнати. Приходите през последните три месеца на 2020 г. са се сринали с 87.8% на годишна база - от 3.86 млрд. евро до 468.1 млн. евро.