Дания е помагала на САЩ да шпионират Меркел и други европейски политици

Според държавната телевизия е събирана информация за високопоставени служители в Германия, Франция, Швеция и Норвегия

Разкритията бяха обявени при посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Копенхаген
Разкритията бяха обявени при посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Копенхаген
Разкритията бяха обявени при посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Копенхаген    ©  Reuters
Разкритията бяха обявени при посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Копенхаген    ©  Reuters

Датските тайни служби са помогнали на САЩ да шпионират европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел от 2012 до 2014 г., съобщават местните медии. Службата за външно разузнаване (FE) си е сътрудничила с Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) за събиране на информация, обяви датската телевизия Danmarks Radio, цитирана от BBC. Според информацията разузнавателни данни са събрани за други високопоставени служители от Германия, Франция, Швеция и Норвегия. Подобни твърдения се появиха и през 2013 г.

След това разкритията на американеца Едуард Сноудън показват, че NSA са подслушвали телефона на германския канцлер. Когато тази информация излезе, Белият дом не я опроверга категорично, но заяви, че телефонът на Меркел не е бил подслушван по това време и няма да бъде подслушван в бъдеще. Германия е близък съюзник на САЩ, а американският президент Джо Байдън се опитва да подобри отношенията, които бяха леко обтегнати по времето на Доналд Тръмп заради строителството на газопровода "Северен поток 2".

Разкритията сега са резултат от вътрешно разследване на датското военно разузнаване от 2015 г., посветено на ролята на американската агенция в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до разследването, което обхваща 2012 и 2014 г. В него се казва, че NSA е получила достъп до текстови съобщения и телефонни разговори на редица видни политически личности чрез подслушване на датски кабели за пренос на интернет в сътрудничество с FE. Предполагаемата организация, посочена в доклада с кодово име "Операция Dunhammer", позволява на NSA да получава данни, използвайки телефонните номера на политиците като параметри за търсене, според Danmarks Radio.

Заедно с Меркел са били подслушвани тогавашният германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на опозицията по това време Пеер Щайнбрюк. Датският министър на отбраната Трине Брамсен, който по-рано е бил информиран за шпионажа, каза пред Danmark Radio, че "системното подслушване на близки съюзници е неприемливо". Нито FE, нито NSA все още са коментирали последните разкрития.

Датската телевизия съобщава още, че отстраняването на ръководителя на датското военно разузнаване и на още трима служители от постовете им през миналия август заради твърдения за сериозни нарушения е било свързано с разследването от 2015 г.

Сноудън насочи вниманието към Байдън

След последните разкрития в неделя Сноудън обвини американския президент Джо Байдън, че "за пръв път е дълбоко замесен в този скандал". Байдън е вицепрезидент на САЩ по времето, когато се извършва наблюдението. "Трябва да има изрично изискване за пълно публично оповестяване не само от Дания, но и от техния старши партньор", написа в Twitter той. През 2013 г. Сноудън - бивш служител в подизпълнител, нает от ЦРУ, разкри в медиите подробности за обширно интернет и телефонно наблюдение от американското разузнаване. След това САЩ го обвиниха в кражба на държавно имущество, неразрешено предаване на информация за националната отбрана и умишлено предаване на класифицирани разузнавателни съобщения. По-късно Сноудън потърси убежище в Русия. Преди разкритите от него доказателства висши служители на американското разузнаване публично настояваха, че NSA никога не е събирала умишлено данни от частни телефонни записи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    И какво толкова? Подслушването на европейските сателити е за благото на демокрацията. Още повече Меркел е доста съмнителен демократ, все пак, защото имаше опити да излезе извън американския контрол.
    Пък и германската БНД преди време също донасяше на американската АНС кой какво на кого е казал от съюзниците. Така че - егати съюзниците.

    Нередност?
Нов коментар