Кои икономики от еврозоната ще отскочат обратно най-бързо

Активността нараства, тъй като страните постепенно отварят. Но възстановяването ще бъде неравномерно

Ударена тежко от няколко вълни на ковид-19, европейската икономика си стъпва на краката. Ваксинационният процес върви силно и мерките за ограничения постепенно се отменят. На 17 май италианският вечерен час беше преместен от 22 на 23 часа, а на 19 май на парижаните беше разрешено да се завърнат в любимите си кафенета след 6-месечна забрана. Германските компании са най-оптимистични за бизнеса си от две години насам според данни, публикувани на 25 май, а икономическият оптимизъм нараства не само там. Възстановяването обаче няма да е толкова всестранно.

Европа влезе в корона кризата с все още незараснали рани от предишната криза, тъй като северните страни като Германия изпревариха южните като Испания и Италия. Пандемията втри сол в раната. Между последното тримесечие на 2019 г. и второто тримесечие на 2020 г. потреблението на домакинствата в Испания и Италия е спаднало съответно с 30 и 20% в сравнение със само 11% в Германия. Затварянията и липсата на приходи от туризъм удължиха проблемите. До края на 2020 г. потреблението в Италия и в Испания беше с повече от една десета под пика си отпреди кризата в сравнение с намаление от 6% в Германия и 7% във Франция.

Някои показатели сочат, че най-засегнатите страни се възстановяват по-бързо. Данните за мобилността от Google от средата на май предполагат, че пътуванията за отдих и търговия на дребно се нормализират по-бързо в Италия и Испания, отколкото във Франция и Германия, може би защото отвориха по-рано. Други посочват разминаване. Данните на платформата за търсене на работа Indeed предполагат, че възстановяването на свободни работни места, публикувани от работодатели в Италия, е доста по-напред от това във Франция и Германия, да не говорим за Испания.

Какво ще влияе на възстановяването

Освен непосредствения удар, свързан с по-малко ограничения у дома, три фактора ще повлияят на равномерността на възстановяването. Първият е степента, до която външните ограничения се премахнат. По-свободни ограничения за пътуване са важни за Испания, където приходите от туризъм са представлявали 12% от БВП преди пандемията. В същото време силата на индустриалния бум в Германия разчита на това пречките по веригата на доставки да бъдат премахнати.

Вторият фактор е степента, до която потребителите харчат своите спестявания. Техните по-големи "излишни" спестявания могат да помогнат на по-засегнатите страни да наваксат. В сравнение с французите и германците италианците и испанците спестиха много повече през 2020 г., отколкото през 2019 г. Това обаче не означава, че ще похарчат всичко. Проучване на 5000 европейски потребители от UBS предполага, че испанските потребители планират да похарчат много по-малко от други. Предвид лошото състояние на пазара на труда тази предпазливост не е изненадваща. През март безработицата в страната беше 15%, три пъти по-висока от тази в Германия.

Третият фактор, влияещ върху възстановяването, е силата на фискалния отговор на правителствата. Страхът от неравномерност вече е мотивирал фонда за възстановяване на ЕС. Това ще насочи повече пари към Италия и Испания и би могло да стимулира растежа там с повече от два пъти, отколкото във Франция и Германия, смята рейтинговата агенция S&P. Но на среща на 21-22 май икономисти от мозъчния тръст Bruegel предупредиха европейските финансови министри, че може да се наложи да отидат по-далеч с мерките. Като се има предвид, че според много прогнози ЕС може да не достигне нивото си на производство от преди пандемията до 2022 г., друг кръг стимули може да помогне за справяне с неравенства, възникнали по време на пандемията, като допълнителните тежести, понесени от младите и по-слабо образованите.

Страхът от разминаване вече е мотивирал погледа на ЕС отвъд незабавното възстановяване и перспективите за сближаване изглеждат ограничени. Независимо от подкрепата на фонда за възстановяване, последните прогнози на МВФ сочат, че италианската икономика ще намалее с 0.1% между 2019 г. и 2023 г., докато испанската ще се разшири с нищожните 1.9%. Докато тези на Франция и Германия се очаква да нараснат съответно с 2.9% и 3.5%. Без по-голяма подкрепа икономиките, които изоставаха дори преди пандемията, ще видят как растежът им се забавя до пълзене.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved