🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Русия изостря натиска върху европейския газов пазар

Цената на синьото гориво в Европа достигна най-високото ниво от 13 години

Износът на "Газпром" за Европа през тази година е спаднал с приблизително една пета от нивата преди пандемията, въпреки че налице е рязко възстановяване на търсенето и намаление на запасите. Дисбалансът помогна на цените да се изстрелят до най-високите нива от 13 години, като увеличи енергийните разходи за домакинствата и бизнеса. Това твърдят мениджъри и анализатори пред Financial Times.

Повишаването на цените идва в период на нестабилни отношения между Русия и Запада. Миналата сряда Русия заяви, че е стреляла предупредително по британски разрушител край бреговете на Кримския полуостров, твърдения, които Великобритания отрича. В същото време Германия и Франция се опитаха миналата седмица да охладят напрежението с Русия, предлагайки нов план на ЕС за по-тясно сътрудничество с Москва. Той обаче не беше приет на срещата на лидерите на ЕС по-късно.

Мениджъри и и анализатори в енергийната индустрия заявиха, че докато "Газпром" изпълнява дългосрочните си договорни задължения, нежеланието му да увеличи доставките за Европа чрез по-непосредствени мерки като спот продажби оказва натиск върху пазара.

"Газпром" просто се опитва да увеличи печалбите си в момент, когато спот цените са високи, запасите на газ са ниски и търсенето на LNG в Азия е силно, каза един изпълнителен директор на германска енергийна компания. Те просто са опортюнисти."

Стратегията на "Газпром"

"Газпром" обяви в изявление, че "доставя газ точно в съответствие с исканията на потребителите". Източници на Financial Times от индустрията смятат, че ходовете на гиганта може би имат за цел да притиснат правителствата на ЕС да одобрят противоречивия тръбопровод "Северен поток 2", свързващ Германия и Русия.

"Газпром" на практика казва на ЕС "дайте ни официалното си съгласие за "Северен поток 2" и ще ви изпратим целия необходим газ", заявява Том Марзек-Мансер, водещ европейски анализатор на природния газ в ICIS. "Ако ли не, няма да го направим. Няма да изпращаме допълнителен газ през Украйна, а вие видяхте какво означава това за цените на едро на затегнатия глобален пазар [на втечнен природен газ]", добави той.

Компанията "Северен поток 2" е отказала коментар.

Газопроводът "Северен поток 2", който е почти завършен, е засегнат от финансови и правни санкции от САЩ и не се одобрява от страни от Източна Европа, които твърдят, че проектът ще увеличи влиянието на Русия върху енергийните доставки на континента.

Газопроводът, който минава по дъното на Балтийско море до Германия, също заобикаля Украйна, която в голяма степен разчита на таксите за транзит на газ от Русия. Също така Русия подкрепя прокси война в източната част на Украйна от 2014 г., когато Москва анексира Крим.

Германия подкрепя проекта "Северен поток 2", а САЩ се отказаха да налагат допълнителни санкции срещу оператора на газопровода. Но парламентарните избори в Германия през септември може да вкарат в управлението Зелената партия, която се противопоставя на газопровода.

Роналд Смит, старши анализатор за петрол и газа в BCS в Москва, казва: "Газпром", така да кажем, изглежда, не бърза да предложи доброволно допълнителни договорени доставки на газ през Украйна."

Мъри Дъглас от консултантската компания Wood Mackenzie е изненадан, че Русия не е започнала да увеличава износа през Украйна по-рано тази година. "В годините преди Covid "Газпром" увеличаваше своя пазарен дял в Европа и осигуряваше необходимото, но може да се окаже, че износът на значителни количества през Украйна днес е по-сложен", обяснява той.

Действията на руската компания не са единствената причина за повишаване на цените, но тя усложни ситуацията, твърдят анализатори. Студената зима сви запасите в Европа и те стигнаха най-ниските нива от 9 години, докато търсенето от комуналните компании да използват синьо гориво вместо въглища нарасна и заради поскъпването на въглеродни квоти в ЕС до над 50 евро на тон.

В световен мащаб доставките на газ са ограничени, тъй като голяма част се насочват към Азия, а не към Европа. Но на Русия се гледа като на страната с достатъчно резервен производствен капацитет, за да потисне скока в цената.

Анализаторите заявиха, че ограничаването на продажбите на спот пазара е тиха промяна от предишната практика на "Газпром" да доставя толкова газ, колкото клиентите искат. Руската стратегия може да се развива, за да стане по-скоро като тази на петролния картел ОПЕК, с който Москва си сътрудничи от 2016 г. за управление на доставките на петрол и подкрепа на цените.

Елена Бурмистрова, генерален директор по износа в "Газпром", отрече миналия месец, че е имало промяна в стратегията, но призна, че е имало искания за допълнителни доставки. Тя заяви през май, че компанията ще "може да осигури допълнително търсене" с "пускането на газопровода "Северен поток 2".

Марзек-Мансер от ICIS твърди, че "Газпром" "използва глобалната ситуация с доставките, за да се опита да получи резултата, който наистина иска". "Те вече можеха да решат този проблем, но избират да не го правят. Трудно е да се твърди, че допълнителните разходи за доставка през Украйна са твърде високи, когато цените са толкова високи. Това кара хората в бранша да осъзнаят, че има нещо по-стратегическо в играта."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glk1596882739680609 avatar :-@
    Gele Gelebeshev
    • - 1
    • + 1

    Da европейците упорито въртяха номера на газпром и сега получават това което търсеха , ответните номера от газпром

    Нередност?
Нов коментар