ЕС се доближава към по-голяма данъчна прозрачност за мултинационалните компании

Целта е корпорациите да дават информация къде и колко данъци плащат

Представители на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и преговорният екип на Европейския парламент (ЕП) постигнаха временно политическо споразумение за предложената директива за разкриване на информация за данъка върху доходите от някои предприятия и клонове.

Новите правила ще изискват мултинационални корпорации или самостоятелни компании с общ консолидиран приход над 750 млн. евро през всяка от последните две последователни финансови години, независимо дали е с централа в ЕС, или извън блока, да дават публично данъчната информация за доходите във всяка държава членка, както и във всяка трета държава, изброена в специалния списък на ЕС с данъчните убежища, които не съдействат за подобряване на прозрачността. По този начин Брюксел иска да принуди мултинационалните компании, които успяват да избегнат плащането на данъци, да разкрият какви са приходите им и какви данъци са платили в ЕС и в данъчните убежища, които активно ползват, за да намалят плащането на данъци.

Правилата за данъчно отчитане ,,държава по държава" на Брюксел стигнаха до успешен завършек след близо десетилетие преговори за мерки за прозрачност, а новата директива беше предложена от Европейската комисия през 2016 г., обобщава Financial Times.

Решението идва в момент, в който правителствата искат да си осигурят средства, необходими за възстановяване на част от парите, с които бяха финансирани на пакетите от стимули срещу Covid-19. Европейската комисия обяви се готви да излезе на финансовите пазари, за да си осигури нужните средства за одобрения фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро.

Пропуснати приходи

The Guardian съобщава, че по данни на британския мозъчен тръст Tax Justice Network, страните от ЕС са отговорни за 36% от пропуснатите приходи от корпоративни данъци заради легално и нелегално заобикаляне на правилата. В глобален мащаб щетите се изчисляват на над 154 млрд. долара годишно, тъй като печалбите се пренасочват към юрисдикции с ниски данъци като Ирландия, Люксембург и Нидерландия.

Много организации смятат, че предвидените регулации не са достатъчно строги, защото мултинационалните компании ще продължат да имат възможности да прехвърлят печалбите си към данъчните убежища извън ЕС - Бермудските острови, Каймановите острови и Швейцария.

Сделката между ЕК и Европейския парламент идва на фона на предложението на американския президент Джо Байдън да бъде въведен глобален минимален корпоративен данък. Преговорите тепърва предстоят в рамките на ОИСР и ако бъде приета коментираната минимална ставка от 15% (офертата на Вашингтон е за 25%, но трудно ще бъде приета), ЕС може да увеличи постъпленията си от този данък с до 50 млрд. евро годишно, а Великобритания може да получи близо 200 млн. евро допълнително само от британската енергийна компания BP, според проучвания, цитирани от The Guardian.

Сделката между ЕС и Европейския парламент все още трябва да бъде официално одобрена от евродепутатите. И след това да бъде приета и от Европейския съвет.