🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС готви трансграничен въглероден данък за стомана, цимент и електроенергия

Той ще започне да се въвежда при вноса на стоки постепенно от 2023 г.

Цените на въглеродните квоти са на рекордни нива.
Цените на въглеродните квоти са на рекордни нива.
Цените на въглеродните квоти са на рекордни нива.    ©  Reuters
Цените на въглеродните квоти са на рекордни нива.    ©  Reuters

Европейският съюз планира да наложи разходи за въглеродни емисии върху вноса на стоки, включително стомана, цимент и електричество, съобщава Bloomberg. Европейската комисия се очаква да предложи на 14 юли митническа политика за въглеродните граници. Целта й е да постави компаниите от ЕС при равни условия с конкурентите в страни с по-слаби въглеродни политики от тези на съюза.

Позовавайки се на чернова на предложението, Bloomberg съобщи, че въглеродният граничен данък ще се прилага изцяло от 2026 г. и ще започне да се въвежда постепенно от 2023 г.

Според информацията на агенцията той ще се отнася за стомана, цимент, торове, алуминий и електроенергия. Вносителите ще трябва да купуват дигитални сертификати, като всеки от тях представлява тон на емисиите въглероден диоксид, съдържащ се в техните стоки. Цената на сертификатите ще бъде свързана с цената на разрешителните на пазара на въглерод в ЕС и ще се базира на средната цена на търговете на въглеродни квоти в съюза всяка седмица.

Механизмът

Механизмът на трансграничния въглероден данък е в центъра на "зелената" стратегия на ЕС и предложението се очаква до края на юни. Всяка година до края на май вносителите ще трябва да отчитат количеството емисии, вложено в стоките, които са продали в Европа през предходната година, плюс броя на сертификатите за гранични данъци, които са предали.

От електрическите централи и промишлените предприятия в ЕС се изисква да купуват разрешителни от пазара на въглерод в съюза, за да покрият своите емисии. Цените на въглеродните квоти скочиха рекордно тази година и в четвъртък се търгуваха на 52 евро (63.34 долара) за тон CO2.

Комисията заяви, че държавите, чиито амбиции в политиката в областта на климата съвпадат с тези на ЕС, могат да избегнат граничната такса.

САЩ са против

През март в интервю за Financial Times специалният пратеник на американския президент за климата Джон Кери предупреди ЕС, че въвеждането на трансграничен въглероден данък трябва да бъде "последен вариант". Според него тази мярка ще има сериозни последици за икономиките, за отношенията и за търговията. Той настоява ЕС да изчака до след климатичната конференция в Глазгоу и тогава да действа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    Toва е бъдещето ..

    Нередност?
Нов коментар