Фед даде сигнал, че ще започне да повишава лихвите през 2023 г.

Централната банка на САЩ очаква икономиката да нарасне със 7% през тази година, но и ръст на инфлацията

По време на пресконференцията след края на заседанието председателят на Фед Джеръм Пауъл се опита да разясни промяната на графика за затягане на паричната политика.
По време на пресконференцията след края на заседанието председателят на Фед Джеръм Пауъл се опита да разясни промяната на графика за затягане на паричната политика.
По време на пресконференцията след края на заседанието председателят на Фед Джеръм Пауъл се опита да разясни промяната на графика за затягане на паричната политика.    ©  Reuters
По време на пресконференцията след края на заседанието председателят на Фед Джеръм Пауъл се опита да разясни промяната на графика за затягане на паричната политика.    ©  Reuters

Федералният резерв даде ясен сигнал, че очаква да започне да повишава лихвените проценти през 2023 г., което е по-рано от предвиденото досега. Промяната се дължи на новите икономически прогнози, които предвиждат по-бърз растеж и рязко покачване на инфлацията през тази година. В края на двудневната си среща в сряда централната банка на САЩ запази основния лихвен процент в границите от 0 до 0.25%, на което ниво е от началото на пандемията.

Но докато през март повечето членове на ръководството на Фед прогнозираха, че настоящите лихвени проценти ще се запазят поне до 2024 г., консенсусът сега се измества към по-ранно покачване - през 2023 г., което показва увереността на централната банка в по-бърз преход към пълно възстановяване и по-строга парична политика, съобщава Financial Times.

Очаквано Уолстрийт затвори с понижения в сряда, а европейските пазари са надолу в четвъртък. Снощи доларът поскъпна с над 1% спрямо еврото, като възходът продължава и днес - единната валута спадна трайно под 1.2 за долар.

Федералните лихви в САЩ

source: tradingeconomics.com

Покачването на лихвите означава поскъпване на кредити за бизнеса и намаляване на производствената активност. Притесненията в САЩ нарастват заради високата инфлация, която през май достигна 5% на годишна база.

Най-малко две увеличения

Прогнозите на Фед показват, че се предвиждат най-малко две увеличения на лихвите през 2023 г. Финансовата институция повиши прогнозата си за ръст на икономиката до 7% за тази година в сравнение с 6.5% през март. Равнището на безработица се очаква да спадне до 4.5% в съответствие с по-ранните прогнози. Базовата инфлация се предвижда да порасне до 3% тази година, доста над очакваните 2.2% през март, преди да спадне до 2.1% през 2022 г.

"Напредъкът по отношение на ваксинациите намали разпространението на Covid-19 в САЩ", се казва в съобщението от Федералният комитет за отворения пазар. "На фона на този напредък и силна политическа подкрепа показателите за икономическа активност и заетост се засилиха. Секторите, които са най-лошо засегнати от пандемията, остават слаби, но са показали подобрение. Фед ще поддържа покупки на активи, стабилни на ниво от 120 млрд. долара на месец - друга характеристика на изключително разхлабената парична политика, целяща да се противодейства на икономическите последици от пандемията. Очаква се централните банкери да проведат първоначални разговори за времето и условията на евентуално начало на намаляване покупките на облигации, но в изявлението не се споменава промяна. Този процес би могъл да се обсъжда месеци преди да се предприемат действията.

Федералният резерв заяви, че икономиката ще трябва да постигне "значителен по-нататъшен напредък" в сравнение с миналия декември, за да започне да намалява изключителната си подкрепа за икономиката. Докато инфлацията се движи над целта на Фед от средно 2%, тази за пълна заетост не е изпълнена. Около 7.6 млн. по-малко американци работят отколкото през февруари 2020 г. Фед подчерта, че насоките на паричната политика не са базирани на календарна база, а зависят от икономическите резултати. Централната банка заяви, че ще повиши лихвените проценти само ако икономиката достигне пълна заетост, а инфлацията е 2% и надвиши това ниво за известно време. Независимо от това, докато седем от 18 членове на FOMC прогнозираха през март първо увеличение на лихвения процент през 2023 г., 13 направиха това в сряда.

От последното заседание на комитета през април американските фондови пазари се повишиха, докато разходите по заемите спаднаха от последните върхове, тъй като инвеститорите заложиха, че Фед ще продължи да поддържа паричните стимули и инфлационният натиск през тази година ще бъде преходен.

Първите коментари

Инвеститорите очакват, че промяната в паричната политика на Фед ще доведе до притеснения на капиталовите пазари.

"Ще започнем с намаляване, а след това ще има някои повишения на лихвените проценти и мисля, че пазарът ще има проблеми с приспособяването към това. Това ще доведе до малко повече нестабилност", казва Майкъл Колинс, старши портфейлен мениджър в PGIM.

Промяната в т. нар. точков график на прогнозите за лихвените проценти засегна пазара на държавни облигации на стойност 21 трлн. долара. Държавните ценни книжа от всички падежи се разпродадоха рязко след новината в сряда вечерта, което доведе до покачване на доходността. Доходността по 10-годишните американски облигации се повиши с 0.08 пр. пункта до 1.575%, докато петгодишните се търгуваха с около 0.12 пр. пункта по-високо при доходност от 0.895%.

Роберто Перли от Cornerstone Macro твърди, че е бил изненадан от решението, като според него Фед е загърбил обещанието си да променя политиката само въз основа на ясни икономически подобрения.

По време на пресконференцията след края на заседанието председателят на Фед Джеръм Пауъл се опита да разясни промяната на графика за затягане на паричната политика, като каза, че все още има рискове, породени от вируса, и всякакви промени в политиката ще се случват стъпка по стъпка. "Чудесно е да се види напредъкът, но отново не бих обявил победа", каза Пауъл. Той заяви, че процесът ще бъде "подреден, методичен и прозрачен", като всички промени ще бъдат сигнализирани "много предварително".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2
    • + 1

    САЩ са жертва на прилаган метод за емитиране на долари с неограничени щети.
    Неустойчивостта на пазарната цена на доларите е последица от неправилна парична политика.
    Ако не е злокобната парична процедура, САЩ нямаше да имат сегашни дългове.
    Защо САЩ са със съдбовна парична грешка?

    Нередност?
  • 2
    belgyn.1 avatar :-?
    belgyn.1

    До коментар [#] от "":

    Май и ЕС е със същата грешка!

    Нередност?
Нов коментар