Страховете от инфлация удариха глобалните пазари

Tехнологичният сектор е един от най-засегнатите от разпродажбите

Инфлацията може да излезе извън контрол, ако Фед подцени ситуацията
Инфлацията може да излезе извън контрол, ако Фед подцени ситуацията
Инфлацията може да излезе извън контрол, ако Фед подцени ситуацията    ©  Shutterstock
Инфлацията може да излезе извън контрол, ако Фед подцени ситуацията    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондовите борси по света влязоха на червено заради породените страхове от инфлация. От Азия до Европа индексите се понижиха с между 2 и 3%, а Уолстрийт също отвори на червено във вторник.

Един от най-пострадалите сектори е технологичният в САЩ - акциите на компании като Apple, Amazon, Microsoft се понижиха с около 2-3% в понеделник, а във вторник също започнаха сесията със загуби. Една от най-губещите акции е на Tesla - спад с 6.5% в първата сесия за седмицата, а днес oтвориха със спад от 4%. В резултат технологичния Nasdaq се понижи с близо 2% при започване на сесията в Ню Йорк.

Различни данни за първото тримесечие показват по-висока инфлация от очакваното в развитите страни вследствие на проблеми в доставките и производството на фона на възстановяването в потребителското търсене на продукти от всякакъв сорт - от коли до имоти. Цените на суровините също са на рекордни нива, което ще се отрази на крайната продукция.

Икономическите данни и резултатите на финансовите пазари от първото тримесечие на годината продължават да потвърждават очакванията за бум на икономическия растеж с нарастващ инфлационен натиск в резултат на безпрецедентните фискални и парични стимули. Продажбите на потребителски стоки в САЩ нарастват рязко през тази година, като продажбите на дребно надминават очакванията. Проучванията на бизнес активността и корпоративните печалби също продължават да изненадват нагоре, а търсенето на работна ръка нараства.

Глобалната търговия вече задмина предпандемичните нива, а водещите показатели за глобалното производство са насочени нагоре. Очакванията за инфлация донесоха и страхове, че Федералният резерв на САЩ ще ревизира политиката си за покупка на облигации. Ниските лихви и печатането на пари бяха причините, които надуха пазарите до невиждани нива през последните години. Затова и спирането на тези потоци се отразява директно върху цените на акциите. По данни на Financial Times очакванията на инвеститорите за инфлация са на 15-годишен връх.

Все още няма коментари
Нов коментар