🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията плаши борсите

Очакванията на инвеститорите за нивото й са на 15-годишен връх

Растящата инфлация е най-голямата тревога за инвеститорите през последните няколко дни
Растящата инфлация е най-голямата тревога за инвеститорите през последните няколко дни
Растящата инфлация е най-голямата тревога за инвеститорите през последните няколко дни    ©  Shutterstock
Растящата инфлация е най-голямата тревога за инвеститорите през последните няколко дни    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите страхове на инвеститорите се появи - инфлацията. Просто казано, ако има ръст на цените на стоките и услугите, това би накарало централните банки да повишават лихвите, да ограничават програмите си за изкупуване на финансови активи и наливането на ликвидност. През последните години именно тези фактори плюс шоковото изливане на пари директно към американците доведе до бум на капиталовите пазари не само в САЩ, но и по света, паралелно със започналото възстановяване. По-високи лихви означават и повече финансови разходи за бизнеса, което ще удари и маржовете им. А това също не се харесва на акционери и инвеститори

Ръст на инфлационните очаквания

По данни на Bloomberg инфлационните настроения на инвеститорите в момента са на 15-годишен връх. Очакванията им бяха потвърдени в сряда - годишната инфлация в САЩ през април е била 4.2%, което е най-високото ниво от септември 2008 г. насам и доста над предварителните очаквания за 3.6%. Dow Jones 30 падна в резултат - в началото на сесията на Уолстрийт в сряда той падна със 150 пункта за няколко минути. Седмицата не започна добре като цяло за глобалните финансови пазари. Един от най-засегнатите сектори е технологичният в САЩ - акциите на компании като Apple, Amazon, Microsoft се понижиха сериозно тези дни. Сред най-губещите акции бяха на Tesla, като в понеделник например се понижи с 6.5%.

Различни данни за първото тримесечие показват по-висока инфлация от очакваното за други от развитите страни вследствие на проблеми в доставките и производството на фона на възстановяването в потребителското търсене на продукти от всякакъв сорт - от коли до имоти. Цените на суровините също са на рекордни нива, което ще се отрази на крайната продукция. Продажбите на потребителски стоки в САЩ нарастват рязко през тази година, като продажбите на дребно надминават очакванията. Проучванията на бизнес активността и корпоративните печалби също продължават да изненадват нагоре, а търсенето на работна ръка нараства.

Предвид огромните фискални и парични стимули това не е изненадващо. Според доклад на Moody's спестяванията в САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Япония и Австралия общо са над 2.5 трлн. долара, или почти 7% от общия БВП на страните спрямо края от 2020 г. Огромните спестявания може да подхранят допълнително потребителското търсене с отварянето на световната икономика. Този потенциал на търсене, надвишава възможностите на веригите за доставки в САЩ и в световен мащаб и е в основата на инфлационния натиск, който вероятно ще стане все по-очевиден.

Докладът за БВП за първото тримесечие в САЩ изненада икономистите по отношение на инфлацията като данните показват ниво от 4% в сравнение с очакваните около 3%. Проучване на Института за управление на доставките (ISM) показва най-бавните срокове за доставка от 1974 г. насам, докато в същото време показва, че закупуването на основни стоки се случва на особено завишени цени. Тъй като предлагането изостава от нарастването на търсенето и увеличаващите спестявания на домакинствата, докладите за проблеми в доставките нарастват и цените на широк спектър от стоки - от употребявани автомобили и дървен материал до внос на бензин, мед и нефт, рязко се увеличават.

Според BofA Global Research "инфлацията е може би най-важната тема през този сезон на отчетите, с широк спектър от сектори (потребителски, промишлени, материали и др.), в които се очаква инфлационен натиск".

Реакцията на централните банки

"Инфлацията притеснява инвеститорите, тъй като централните банки не са готови да се справят с нея", коментира пред Financial Times Аниика Гупта, главен анализатор на WisdomTree.

И все пак на пресконференцията след заседанието на Федералния резерв на САЩ в края на април председателят Джером Пауъл повтори мнението, че инфлацията вероятно ще бъде преходна и че централната банка ще остане приспособима, докато пазарът на труда се възстанови изцяло, а инфлацията остане над 2% за известно време. Обикновено при толкова силен растеж и нарастващи инфлационни очаквания пазарите се затягат в очакване Фед да озапти инфлацията, както в предишните икономически цикли.

Според някои анализатори Фед подценява ефектите от паричното предлагане върху инфлацията, както и последиците от новата гъвкава цел на инфлацията на Фед. Според доклада на Bank of America растежът в икономиката е най-голям от 34 години и "инфлацията вероятно ще се повиши повече от очакваното". По-силната и неочаквана инфлационна перспектива в резултат на втория най-голям растеж в паричното предлагане от 120 години насам също вероятно ще компенсира негативните ефекти на пазара от проблемите в производството и доставките, като запази цените на акциите във възходящ тренд, докато Фед започне да затяга паричната си политика - стратегия, на която явно ще се съпротивлява възможно най-дълго.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Тюх да му се не види - милионерите ке станат ке станат милиардери , а обикновенните прошляци милионери ...

    Нередност?
Нов коментар